Mitä ne meistä ajattelee? Kansainvälinen media pitää Huuhkajia lempeänä yllättäjänä, jonka maalivahti pitää oluesta

0
Kasvava joukko eurooppalaisia tietää, että Huuhkajien maalivahti Lukas Hradecky pitää oluesta.

Huuhkajien ensimmäinen arvokisapaikka teki joukkueesta automaattisesti Suomen urheiluhistorian kansainvälisesti seuratuimman maajoukkueen.

Ulkomaalaiset lehdet ja verkkosivustot ovat kirjoittaneet suomalaisesta jalkapallosta enemmän kuin koskaan, viikko viikolta kiihtyvään tahtiin.

Hyvä esimerkki Huuhkajien mediahuomiosta saatiin viime viikonloppuna jääkiekon MM-finaalin Kanada–Suomi aattona. Kanadan suurin verkkolehti, torontolainen The Star, ei kirjoittanut sanallakaan tulevasta MM-finaalista tai edes siitä, että Kanada selvisi finaaliin.

Sen sijaan samalta sivustolta löytyi jalkapallon EM-kisojen B-lohkon ennakko, jossa käytiin läpi Suomen yllätysmahdollisuuksia.

Tärkein ja suomalaisin kysymys kansainvälisessä mediakatsauksessa kuuluu:

Mitä ne meistä ajattelee?

Kansainvälisesti merkittävät sanomalehdet ja kansalliset yleisradioyhtiöt lähestyvät Suomea ja sen EM-unelmaa erittäin lempeällä otteella.

Suoraa ja sinänsä perusteltua tyrmäystä ei juuri kukaan anna, vaan lukijoita muistutetaan Suomen yhtenäisyydestä ja pitkästä matkasta arvokisajoukkueeksi.

Muutamat mediat vertaavat Suomea Islantiin, joka valloitti eurooppalaisen futissydämet viiden vuoden takaisissa Ranskan EM-kisoissa.

Päävalmentaja Markku Kanervan aikaisempi työ luokanopettajana, Teemu Pukin nousu eurooppalaiseksi eliittihyökkääjäksi sekä maalivahti Lukas Hradeckyn lämmin suhde viileään olueen kerrataan useissa eri medioissa.

Varsinkin Britannian yleisradioyhtiö BBC ja saman maan laatulehti The Guardian keskittyvät Hradeckyn oluenjuontiin yhtä paljon kuin hänen päätehtäväänsä eli pallojen torjumiseen.

Guardianin kattavassa kisaoppaassa faneille tarjotaan myös knoppeja kisakatsomoon, kuten se, että Huuhkaja-hyökkääjä Pyry Soirin etunimi on englanniksi ”snowfall” ja Lassi Lappalaisen sukunimi taas tarkoittaa englanniksi ”a person from Lapland”.

Suurimman huomion Guardianin kisaoppaassa sai kuitenkin Huuhkaja-kapteeni Tim Sparv, joka kirjoitti lehteen kolumnin arvokisapaikan merkityksestä hänelle ja koko Suomelle. Myös ranskalainen jalkapallolehti So Foot teki Sparvista ison henkilökuvan.

Toinen brittilehti Daily Telegraph taas rankkasi kisojen pelipaidat paremmuusjärjestykseen. Suomen niin sanottu ”kotipaita” (koko paidan halkaiseva siniristi valkoisella pohjalla) rankattiin kolmanneksi parhaaksi Portugalin vieraspaidan ja Ranskan kotipaidan jälkeen.

Sen sijaan Suomen tummansininen vieraspaita rankattiin vasta sijalle 29. Guardianin mukaan Suomen vieraspaita näyttää ”keskienglantilaisen vesipuiston liukumäen hoitajan uniformulta”.

Suomen kokoonpanoista ja joukkueen harvoista tähtipelaajista ollaan varsin hyvin kartalla läpi Euroopan. Hradeckyn ja Pukin lisäksi huomiota saa kapteeni Sparvin loukkaantuminen sekä rasismikohun keskelle keväällä joutunut Glen Kamara.

Maailman vanhin edelleen ilmestyvä urheilulehti, italialainen La Gazzetta dello Sport sen sijaan kertoo lukijoilleen, että Suomi tulee pelaamaan kisoissa 4–4–2-järjestelmällä (todennäköisemmin 5–3–2), maalivahtina on Hradeckyn sijaan Brescian Jesse Joronen ja ihanneavauksessa pelaavat yllättäen Nicholas Hämäläinen, Nikolai Alho ja Joni Kauko.

Ehkä syvällisimpään analyysiin pääsi italialainen verkkolehti Il Post, joka vertasi Suomea muihin Pohjoismaihin muun muassa bruttokansantuotteen kautta. Lehden mukaan jalkapallo on Suomessa jäänyt aina muiden talviurheilulajien ja moottoriurheilun jälkeen.

Il Postin lähteet olivat ainakin ensiluokkaiset, sillä lehti osasi jopa avata suomalaisten usein käyttämän termin ”potkupallo”, joka lehden mukaan tarkoittaa ”pallon potkimista ilman päämäärää”.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments