Musta pässi yhdistää Reko-tuottajat – Teijolle aukesi lihakauppa

0
Perniöläiset Petri Myllärinen (vas.) ja Marko Suominen ovat avanneet Teijolle lihakaupan. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Järkeistäminen. Tästä lähti naapurusten, Reko-tuottajien ja hyvän ruuan ystävien Petri Myllärisen ja Marko Suomisen ajatus perustaa lihakauppa. Lyhyen tuuminnan jälkeen Musta pässi avattiin viime viikolla Teijon Vilniemeen kiinteistöön, jossa Suominen on pitänyt kauppaa viimeksi vuonna 2015.

– Fantastinen paikka. Historiallinen Mathildedal on lähellä, yhteydet Saloon ovat hyvät ja kesäasukkaita seudulla on paljon. Laadukkaan lihan ostajat tulevat vähän kauempaakin, Myllärinen hehkuttaa.

Lähiruokarengas Rekon tuottajien tuotteita myyvä kauppa keskittyy lähiruokaan enintään sadan kilometrin säteeltä. Lisäksi kauppa palvelee pakkaamona Reko-jakelun asiakkaille. Lähes joka päivä kaupalta lähtee kuljetus eteläisen Suomen jakeluihin.

Lähiruokarenkaan tuottajat myyvät tuotteitaan suoraan asiakkaille ennakkotilausten perusteella. Tuotteiden jakelu tapahtuu sovittuina päivinä sovituissa paikoissa.

– On ekologinen teko ja järkevää, että kymmenen tuottajan tuotteet saa samaan autoon, eikä yksi tuottaja lähde viemään yhtä hunajapurkkia Perniöstä Olariin. Hän voi keskittyä sillä aikaa viljelyyn ja kasvattamiseen, Myllärinen sanoo.

Marko Suominen pitää yritystä aika ainutlaatuisena.

– En ole kuullut, että tämänkaltaista kauppaa olisi muualla Suomessa. Tämä rinnastetaan suoramyyntiin, jossa tuottajat määrittelevät tuotteidensa hinnan ja me otamme oman palkkion niin, että kauppa pysyy pystyssä.

Marko Suominen poimii, kuivattaa ja pakkaa sieniä, joista suosituimpia ovat herkkutatit. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Lihakaupan päätuote on karitsanliha Petri Myllärisen luomulammastilalta Peltosaaresta. Pakasteesta löytyy myös erikoisempia ruhon osia, kuten kiveksiä, kieliä ja sydämiä.

Lisäksi lihakaupan valikoimassa on nautaa, possua, hevosta, riistaa, ankkaa sekä erilaisia makkaroita ja muita jalosteita.

Peltosaaren suomenlampaan ja kainuunharmaksen lihat on tähän asti myyty pääasiassa ravintoloihin ja toreilla myyntiatuosta.

Vasta tänä keväänä tila liittyi Rekoon, joka on osoittautunut hyväksi myyntiväyläksi.

Suomessa syödään vuodessa kolme miljoonaa kiloa lampaan- ja karitsanlihaa, josta puolet on kotimaista ja loppu uusiseelantilaista.

Kotimaisen tuotannon lisäämisessä on Myllärisen mielestä yksi iso tulppa: teurastamot maksavat lihasta tuottajille huonosti.

– Me teurastutamme lihat ja myymme ne itse. Se ei ole ongelma.

Marko Suomisen oma tuote on kuivatut sienet. Viime syksynä itse kerätyistä herkkutateista, kantarelleista, torvisienistä ja suppilovahveroista syntyi 1 500 pussia, joista uuden satokauden kynnyksellä on jäljellä enää suppilovahveroita. Myös Suominen liittyi Rekoon tänä keväänä.

– Tämä on minun ja pojan, Eetun, harrastus. Voi olla, että joskus jopa työ, lammastilalla työskentelevä Suominen naurahtaa.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments