Oppositio vahva vaaleissa

0
Kuntavaalien tulos on hyvin erilainen eri puolilla laajaa Saloa.

Kuntavaalien suurin voittaja on perussuomalaiset, vaikka kannatuksen kasvu ei ihan gallupien lupaamaan kannatukseen yltänytkään.

Vaalit olivat muutenkin valtakunnallisesti opposition voittokulkua, sillä kokoomus säilytti paikkansa kuntavaalien suurimpana puolueena.

Vaalitulos noudattaa melko hyvin kannatusmittausten viitoittamaa suuntaa.

Koko maan vaalitulos tarkoittaa, että perussuomalaiset valtaavat lisäpaikkoja monessa kunnassa. Perussuomalaisten jytkyjä on nähty eduskuntavaaleissa, mutta nyt puolue onnistui valtaamaan tilaa myös kuntapolitiikassa.

Suurimpana kuntapuolueena jatkava kokoomus onnistui ajoittamaan kannatushuipun tarkasti vaaleihin, mikä kertoo hyvin tehdystä vaalityöstä. Vaalimenestyksen myötä kokoomus noussee näkyvämpään rooliin myös valtakunnan politiikassa. Samalla vaalitulos vahvistaa puheenjohtaja Petteri Orpon asemaa puolueessa.

Keskustassa vaalitulosta odotettiin pelonsekaisin tuntein. Gallupeissa puolueelle povattiin rökäletappiota, mutta lopulta kannatuksen pudotus jäi pelättyä pienemmäksi. Keskustan vaalivalvojaisissa puhuttiin jo torjuntavoitosta. Työtä tarvitaan toki vielä paljon, ennen kuin puolue saadaan nostettua takaisin kärkiryhmään.

Päähallituspuolue SDP menetti kannatustaan, mutta mistään suuresta tappiosta ei voi puhua.

Salossa kuntavaalit toivat isoja muutoksia. Perussuomalaiset nousi nyt suurten joukkoon SDP:n, kokoomuksen ja keskustan rinnalle. Puolue sai peräti viisi lisäpaikkaa valtuustoon.

Viime kuntavaalien voittaja SDP menetti kaksi paikkaa, mutta säilytti niukasti suurimman puolueen aseman. Kokoomus menetti yhden paikan.

Salossa jatketaan nyt neljän tasavahvan puolueen johdolla. Kärkinelikko eli SDP, perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta saavat kukin uuteen valtuustoon 11 paikkaa.

Pienistä ryhmistä kristilliset menettivät molemmat paikkansa, vihreät menetti yhden paikan ja jatkaa neljällä, vasemmistoliitto jatkaa kahdella valtuutetulla ja Liike nyt sai läpi yhden valtuutetun.

Tasainen tilanne avaa uusia asetelmia luottamuspaikkojen jakoon ja puolueiden työskentelyyn. Kaupunginhallituksen ja -valtuuston kärkipaikkojen jako viitoittaa suuntaa, millä tavoilla Salossa tullaan uutta yhteistyötä jatkamaan.