Paikkavääntö alkaa vauhdilla

0
Paikkajaosta aletaan neuvotella heti. Salossa vääntöä voi tulla kaupunginhallituksen kokoonpanosta.

Luottamuspaikkojen jako käynnistyy kunnissa ripeällä aikataululla. Koronatilanteen vuoksi kesäkuuhun siirretyt vaalit jättävät tavallista vähemmän aikaa puolueiden paikkaneuvotteluille.

Neuvotteluihin tuskin halutaan käyttää koko kesää, joten ensimmäiset väännöt puolueiden kesken käydään jo tämän viikon aikana. Kesälomien lisäksi aikaa ei muutenkaan ole paljon, sillä uudet valtuuston aloittavat työnsä jo elokuussa.

Salossa vaalitulos aiheuttaa uuden tilanteen paikkajakoneuvotteluissa. Tuskin kukaan osasi ennakoida, että neljällä suurimmalla puolueella on kaikilla 11 paikkaa. Kompromissien hakeminen voi vaatia tavallista enemmän työtä.

Vaikka neuvottelut ovat vasta käynnistymässä, ovat tärkeimmät luottamuspaikat jo täyttymässä. Salossa on noudatettu linjaa, jonka mukaan paikat valitaan suuruusjärjestyksessä. Paikkamäärä on sama neljällä puolueella, joten valintajärjestys ratkaistaan äänimäärillä.

Eniten ääniä sai SDP, joka pääsee valitsemaan ensimmäisenä. Puolue pitänee kiinni tärkeimmästä eli kaupunginhallituksen puheenjohtajuudesta. Paikka on ollut SDP:llä myös päättyvällä valtuustokaudella.

Tehtävä kiinnostaa Saku Nikkasta, joka keräsi yli tuhat ääntä vaaleissa. Puolueen ylivoimaista ääniharavaa on vaikea ohittaa. Nykyisellä kaudella kaupunginhallituksen puheenjohtajana on toiminut SDP:n Saija Karnisto-Toivonen.

Toiseksi suurin ryhmä eli perussuomalaiset ottanee valtuuston puheenjohtajuuden. Tätä tehtävää tavoittelee Heikki Tamminen, joka sai perussuomalaisista toiseksi eniten ääniä. Tammisen valintaa ei estä ainakaan puolueen ja koko Salon ääniharava, kansanedustaja Mikko Lundén, joka haluaa paikan kaupunginhallituksesta.

Kokoomus ja keskusta jäävät taistelemaan tärkeistä lautakuntien puheenjohtajuuksista.

Kärkipaikkoja vaikeampaa on uuden kaupunginhallituksen kokoaminen. Yksi ratkaisu olisi antaa neljälle suurelle puolueelle kullekin kolme paikkaa, jolloin vihreille jäisi yksi paikka.

Neuvotteluja vetävä SDP saattaa haluta hallitukseen mukaan myös vasemmistoliiton. Se edellyttäisi, että yksi neljästä suuresta puolueesta joutuisi tyytymään kahteen hallituspaikkaan. Katse kääntyy keskustaan, jonka äänimäärä on kolmea muuta puoluetta selvästi pienempi. Keskusta sai omaa ääniosuutta enemmän valtuustopaikkoja onnistuneen vaaliliittokumppanuuden ansiosta.

Odotettavissa on siis ainakin jonkinlaista vääntöä kaupunginhallituksen paikoista. Myös tärkeimmistä lautakunnista ja niiden puheenjohtajien paikoista tullaan keskustelemaan.

Paikkajakoneuvottelut viitoittavat suuntaa, miten uuden valtuuston yhteistyö tulee toimimaan seuraavien neljän vuoden aikana.