”Paras rehtori ikinä” – Mirja Rautavuori-Lehtinen kohosi Kosken lukiossa legendaksi

1
Mirja Rautavuori-Lehtinen on tottunut vilkuttamaan työhuoneensa parvekkeelta lukionsa päättäville oppilaille. Lauantaina hän lähettää matkaan uransa viimeiset ylioppilaat. Kuvat: SSS/Päivi Malin-Perho

Lukion rehtori, sivistysjohtaja ja kunnanjohtaja. Siinä koskelaisen Mirja-Rautavuori-Lehtisen viimeisen kahden kuukauden urakka. Jokapäiväisten töiden ohessa hän on perehdyttänyt Kosken uutta kunnanjohtajaa Henri Partasta virkaansa. Samalla Rautavuori-Lehtinen on siirtänyt koulupuolen asioita seuraajalleen Markus Niemelle.
Kuulostaa kovalta yhtälöltä, mutta Rautavuori-Lehtisessä ei näy merkkiäkään stressistä tai paineista.
– Hiukan kiirettä on pitänyt, mutta olen tehnyt sen, minkä olen voinut. Tämä on ollut samalla valtavan mielenkiintoista.
Rautavuori-Lehtinen on tuurannut ennenkin kunnanjohtajaa loma-aikoina, mutta Jukka Matilaisen huhtikuinen lähtö Jokioisten kunnan johtoon toi nyt pidemmän ja vilkkaamman jakson.
Rautavuori-Lehtinen kaivaa työhuoneen komeron päältä kyltin, jonka hän sai vuosia sitten Kosken lukion abeilta. ”Pormestari” lukee puisessa kyltissä.
– Nyt tästä tuli totta viime metreillä, hän nauraa.

LOIMAALLA kasvanut Rautavuori-Lehtinen tuli Kosken lukioon äidinkielenopettajaksi vuonna 1984. Vuonna 1992 hänestä tuli lukion rehtori ja 2006 Kosken kunnan sivistysjohtaja. Ensi lauantaina hän lähettää viimeiset ”omat” ylioppilaansa kohti elämää ja unelmia.
– Olo on helpottunut ja kiitollinen, sillä olen saanut näinä vuosina niin paljon. Tämä on ollut minulle unelmaduuni.
Maailman paras reksi, paras rehtori ikinä, huippureksi, paras äikän opettaja. Muun muassa näin ovat kuvanneet entiset oppilaat Rautavuori-Lehtistä eläkkeelle lähdön kynnyksellä. Jokainen oppilas tuntee hänet ja hän tuntee jokaisen oppilaan. Koulukyytejä järjestäessään hän on kolunnut henkilökohtaisesti monet reitit ja pysäkit.
Ulkopuolinen pohtii, miten hän on ehtinyt kaiken. Hän itse sanoo, että osaa jakaa tehtäviä tehokkaasti myös muille.
– Meillä on mahtava koulusihteeri ja loistavat opettajat. Kun lisäksi saa tehdä työtä nuorten parissa, ei voi olla pahaa päivää.

”KIITOS yksilön ymmärtäjälle.” Tällaisen viestin antoi eräs välillä motivaationsa kadottanut ylioppilas rehtorilleen muutama kevät sitten. Rautavuori-Lehtisen toiminnan ydin on aina ollut jokaisen nuoren arvostaminen omana itsenään ja kaiken mahdollisen tuen antaminen silloin, kun sitä tarvitaan.
– Koulussa hyvin menestyvät nuoret tekevät upeaa työtä, mutta moni ylioppilaaksi rimaa hipoen päässyt on joutunut ponnistelemaan vielä enemmän.

RAUTAVUORI-Lehtisen rehtorin urasta ei voi puhua ilman koulukuljetuksia. Kosken kunta on järjestänyt vuosia lukioon kyytejä niistä naapurikunnista, joissa ei ole omaa lukiota. Tällä hetkellä lukion 130 oppilaasta lähes puolet tulee Kosken ja Marttilan ulkopuolelta.
– Kuljetukset ja lukion hyvä maine tuovat meille paljon oppilaita muun muassa Ypäjältä ja Jokioisilta. Pelkästään Kosken ja Marttilan oppilailla lukio ei säilyisi.
Rautavuori-Lehtinen on äärimmäisen kiitollinen Kosken kunnan luottamushenkilöille, jotka ovat ymmärtäneet kuljetusten merkityksen maaseudulla ja satsanneet muutenkin lukioon. Vuosi sitten tuli tunnustus myös valtakunnan tasolta, kun opettajien ammattijärjestö OAJ valitsi Kosken lukion vuoden kouluksi.
– Tunnustus tuntuu todella hyvältä varsinkin, kun tänä päivänä ihannoidaan keskittämistä ja kaikkea suurta. Nyt arvoa annettiin pienelle maaseudun lukiolle.

MIRJA Rautavuori-Lehtinen hoitaa asiat kuntoon mieluummin samantien kuin jää odottelemaan sopivampaa hetkeä. Niinpä työhön liittyviin viesteihin lähtevät vastaukset aikaan katsomatta.
– Tämä on ollut elämäntapa, joten en ole koskaan laskenut työtunteja. Aikaa on silti jäänyt tarpeeksi muuhun elämään.
Lokakuussa alkavalle eläkkeelle hän lähtee rauhallisin ja hyvillä mielin.
– Suuria suunnitelmia ei ole, sillä en ole koskaan ollut sitten kun -ihminen. Kävelen metsässä, luen ja kirjoitan kuten tähänkin asti. Ehkä ehdin nyt lukea enemmän kirjoja lehtien lisäksi.
Koti pysyy ilman muuta Koskella. Kotona odottaa puoliso, joka jäi eläkkeelle opettajan työstä muutama vuosi sitten.
– Minun on ollut niin hyvä tehdä työtäni, kun kotona mies ymmärtää koulumaailmaa. Ei ole tarvinnut stressata töissä eikä kotona.

 

Mirja Rautavuori-Lehtinen on hoitanut kaksi kuukautta myös Kosken kunnanjohtajan tehtäviä.

MIRJA RAUTAVUORI-LEHTINEN

  • Syntynyt Loimaalla. Asunut ja työskennellyt Koskella vuodesta 1984.
  • Kosken lukion rehtori vuodesta 1992.
  • Kosken kunnan sivistysjohtaja vuodesta 2006.
  • Toiminut Koskella myös kunnanjohtajan sijaisena.
  • Jää eläkkeelle virallisesti lokakuussa.
  • Elämän motto: Kas, hymy jo puoli on hyvettä ja itkeä ei voi ilkeä; miss’ ihmiset tuntevat tuntehin, siellä lähell’ on Jumalakin. (Eino Leino: Hymyilevä Apollo).
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
MDI
3 kuukautta sitten

Kertoo jotain työmäärästä ja muutaman viranhaltijan tarpeellisuudesta. Mikäs siinä jos tämä maksettaisiin itse ilman etelän sossutukia.