Pentuvuosi jatkuu: Liekki pääsee radalle ja keskittyy ihmeen hyvin

0
Kolmannen kurssikerran jälkeen Liekki juoksee putken läpi epäröimättä. Pentu on yhden treeni-illan aikana esteillä yhteensä vartin verran kahdessa erässä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon Seudun Sanomat seuraa vuoden alussa syntyneen australianterrieri Liekin kasvamista sarjassaan Pentuvuosi. Sarjan kymmenennessä osassa aloitetaan agilityn alkeet, siivotaan vimmaisesti ja heitetään talviturkki.

Liekki sai aloittaa agilityn alkeiskurssin jo nelikuisena, koska energiaa piisasi yli kotitarpeen. Kesken kehityksen olevaa koiraa ei saa hypyttää, mutta ketteryyttä ja vauhtia vaativassa lajissa on paljon sellaista, mitä voi opettaa jo pennulle: suuntaamista esteille, joiden rima on maassa, erilaisia käännöksiä, astumista kontaktialustalle, juoksemista putken läpi ja keinun yli.

Liekki innostui esteistä ja etenkin yhdessä tekemisestä, keskittyi heti ihmeen hyvin ja ratkaisi eteen tulleita tehtäviä vikkelästi. Ensimmäisellä treenikerralla pennun piti totta kai välillä käydä haistelemaan metsän puolella ja poiketa moikkaamassa kentän laidalla seisseitä.

Hyppyesteen siivekkeen kiertämisen se hoksasi saman tien, kun tiesi kierrä -käskyn. Olihan se pienestä asti oppinut sillä käskyllä tulemaan samaa kautta takaisin, jos oli vetänyt talutushihnansa lyhtypylvään ympäri.

Liekki on rämäpää, eikä sitä arveluttanut juosta keinu-esteelle ensimmäiselläkään kerralla. Sellainen koira millainen omistaja, joten koulutusohjaajat joutuvat aina välillä toppuuttelemaan tätä koirakkoa.

Liekki jakaa omistajansa intohimon kenkiin, mutta ilmentää sitä eri tavalla. Ravistelun ja riipimisen välttämiseksi jalkineet on edelleen pidettävä hattuhyllyllä tai oven takana tuulikaapissa. Illalla lattialle laskemaansa kirjaa ei sitäkään saa unohtaa aamulla nostaa.

Lähes viisikuisena Liekin puuhastelu ohjautui jo useimmiten omiin leluihin ja luihin, mutta siivousvälineitä se ei voi vastustaa. Se on pienestä asti ollut ylettömän viehtynyt imurista, pesuhuoneen kuivauslastasta, pihaharja ja rautaharavasta. Lattialla heilutettavat rätit innostavat myös iskemään kiinni.

Viuhka väistyy imurin käynnistyttyä toiseen huoneen, mutta Liekki hyökkäilee suulakkeen kimppuun ja haukkuu vimmatusti. Joinain aamuina on ollut pakko imuroida pennun tekemä sanomalehtisilppu tai muu murustelu pois silmistä. Se ei ole onnistunut kuin ottamalla pentu kainaloon, jotta kiihkoilu ei herätä naapureita.

A-estekin ylittyy. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Liekki on innostunut myös maansiirtotöistä. Kun se yhtenä iltana viihtyi epäilyttävän kauan yksin takapihalla, huomasin, että aidan alle oli ilmestynyt lähes pennun mentävä kuoppa. Kuoppa täyteen ja pentu suihkuun…

Joskus joku tiedustelee, mitä koirani pitävät suihkusta. Ei koirilta kysytä, sopiiko niille arkinen huoltotoimi. Kurakelistä palataan sisälle kylpyhuoneeseen kautta, eikä tehdä suihkutuksesta numeroa. Pentua käsitellään rauhallisesti ja kehutaan iloisesti. Liekki tosin hyökkäilee kohti vesisuihkua, kun Viuhka on vuorossa.

Liekki tykkää vedestä muutenkin ja lätsyttelee menemään ojanpohjia ja läpi lätäköiden. Toukokuun lopulla Pikku-Valkeen mökkirannassa ei yhtään yllättynyt, että se päätti heittää talviturkkinsa. Vesi oli vielä turkasen kylmää, mutta pentu näki jotain rantavedessä, loikkasi sinne ja ui lenkin. Onneksi se kääntyi kutsusta takaisin, eikä esimerkiksi lähtenyt katsomaan kauempana uineita lintuja.

Pentuvuosi -sarjassa seurataan Salon Seudun Sanomien toimittajan koiranpennun kasvamista.