Perjantai saattaa tuoda merkittäviä höllennyksiä koronarajoituksiin

0
Ylioppilaat voivat todennäköisesti juhlia ulkona ilman väkimäärää koskevia rajoituksia.

Varsinais-Suomen koronatilanne jatkaa kohentumistaan.

Tiistaina koolla ollut maakunnallinen koronakoordinaatioryhmä suosittaa, että Varsinais-Suomi palaa kiihtymisvaiheeseen perjantaina, jos tilanne pysyy hyvänä. Tällä hetkellä yksikään leviämisvaiheen kriteeri ei enää täyty.

– Hyvä kehitys on jatkunut jo pitkään, minkä vuoksi ryhmämme teki ehdollisen päätöksen jo ennakoivasti. Otamme perjantaina 4. kesäkuuta käyttöön lievemmät suositukset, jos mitään notkahdusta ei siihen mennessä ilmene, Varsinais-Suomen koordinaatioryhmän puheenhohtaja Mikko Pietilä sanoo sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Päätös merkitsee, että Lounais-Suomen aluehallintovirastolla on valmius tehdä kiihtymisvaiheen mukaiset päätökset koskien muun muassa yleisötilaisuuksia ja tapahtumia. Ravintolarajoitusten muutoksista päätetään valtioneuvoston asetuksella.

– Viestimme ennakoivalla päätöksellä sitä, että varsinaissuomalaisten arkea ja elinkeinoelämää halutaan avata viipymättä, kun epidemiatilanne sen sallii. Koronakoordinaatioryhmä pyrkii parhaansa mukaan mahdollistamaan varsinaissuomalaisten alkukesän juhlat, tapahtumat ja lomat.

Viimeisin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ilmoittama ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on 37,7. Testatuista henkilöistä alle kahdella prosentilla on todettu tartunta.

Brittimuunnos on merkittävin koronaviruksen muoto. Intian muuntoviruksen osuus on lievässä kasvussa.

– Tapausmäärät ovat olleet johdonmukaisesti laskussa jo pitkään. Lähipiiristä saadut tartunnat ovat ilahduttavasti laskussa. Suurimmaksi tartunnan lähteeksi on noussut matkustus, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Esa Rintala sanoo tiedotteessa.

Tartunnan lähteen jäljitys on onnistunut jo pitkään yli 80 prosentilla sairastuneista. Ulkomaille linkittyviä tartuntoja oli neljännes viime viikon uusista tapauksista.

– Suurin osa näistä todetaan ulkomailta tulevilla kausityöntekijöille. Pääasiassa tartunta todetaan lentokentällä tehdyssä testissä, mutta myös kolme vuorokautta saapumisen jälkeen, Rintala sanoo.

Koronakoordinaatioryhmä linjasi suosituksia, jotka tulevat voimaan perjantaina 4. kesäkuuta, jos Varsinais-Suomi palaa kiihtymisvaiheeseen. Tällöin poistuisivat tilaisuuksien henkilömäärien ylärajat. Maskisuositus pysyy voimassa, ja ihmisten suositellaan edelleen pitävän välimatkaa toisiinsa.

– Pääsääntönä on, että tarkan lukumäärän sijasta tärkeintä on järjestää tilaisuudet siten, että yli 10 hengen sisätilojen tilaisuuksissa ja yli 50 henkilön ulkotilojen tapahtumissa on voitava tosiasiallisesti välttää lähikontaktit, Mikko Pietilä sanoo.

Suositus perjantaista lähtien koskee sekä yleisö- että yksityistilaisuuksia.

– Päättäjäisjuhlissa suvivirsi, Gaudeamus igitur ja muut yhteislaulut ulkotiloissa.

Aikuisten joukkuelajeissa voidaan aloittaa ulkotiloissa tapahtuva ottelu- ja kilpailutoiminta sekä sisätiloissa tapahtuva yksilölajien kilpailutoiminta, jossa lähikontaktit voidaan välttää.

Ulkomaille matkustamisessa ryhmä kehottaa käyttämään erityistä harkintaa sekä ottamaan huomioon ulkoministeriön suositukset.

Perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe

  • Perustasolla epidemia ei kasva, ja tartuntojen ilmaantuvuus on alhainen. Uudet tapaukset ovat joko satunnaisia yksittäistapauksia tai ne todetaan pääosin karanteenissa jo olevilla.
  • Kiihtymisvaiheessa tartuntojen 14 vuorokauden tapaussumma ei ylitä tasoa 25/100 000 asukasta, yli 2/3 tartunnanlähteistä on selvitettävissä, ja tartuntaketjut ovat katkaistavissa ilman jäljityksestä johtuvaa viivettä. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintakyky pystytään turvaamaan ilman erityistoimia.
  • Leviämisvaiheessa tartuntojen 14 vuorokauden tapaussumma on suuruusluokassa 25–50/100 000 asukasta vähintään kahtena peräkkäisenä viikkona. Jäljitettävyys heikkenee, ja sairaala- ja tehohoidon määrän ennustetaan kääntyvän nousuun.
  • Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö