Perussuomalaiset tavoitti Salossa muut suuret puolueet

0
Salon perussuomalaiset juhlivat menestystään Salossa Kahvila Asemalla. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kuntavaalien suurin voittaja Salossa on perussuomalaiset. Puolueen kannatus nousi viime kuntavaaleista yli kymmenen prosenttia ja puolueen paikkaluku kasvoi yhteentoista.

Viime vaaleissa perussuomalaisista meni läpi kuusi, mutta valtuustossa istuu parhaillaan kahdeksan puolueen edustajaa. Ryhmään liittyivät valtuustokauden lopulla Osmo Friberg ja Jerina Wallius, jotka valittiin neljä vuotta sitten valtuustoon kokoomuksen listalta. He nousivat valtuustoon puolueen vaihdon jälkeenkin.

Kansanedustaja Mikko Lundén (ps.) nousi odotetusti kaupungin äänikuninkaaksi 1 163 äänellä. Viime kuntavaaleissa miehen äänisaalis oli 1 008.

Sosialidemokraattien äänisaalis jäi viime vaaleista 1 373 ääntä ja puolue menetti kaksi paikkaa. Puolueen ääniharavaksi nousi demarien viime kuntavaalien kolmonen Saku Nikkanen 1 014 äänellä.
Demarien vaalituloksessa näkyy selvästi viime vaalien äänikuningattaren, kansanedustaja Katja Taimelan (sd.) päätös olla lähtemättä ehdolle. Viime kuntavaaleissa Taimela keräsi puolueelleen 1 186 ääntä.

Alkavalla valtuustokaudella Salon valtuustossa on 11 valtuutettua neljästä suuresta puolueesta: SDP:stä, perussuomalaisista, kokoomuksesta ja keskustasta. Yhden paikan menettäneille vihreille jäi neljä paikkaa. Vasemmistoliitto otti takaisin neljän vuoden takaiset kaksi valtuustopaikkaa. Liike Nyt sai läpi paikallisen johtohahmonsa Mika Nummenpalon.

SDP sai salolaisten äänistä 21,6 prosenttia, perussuomalaiset 21,3 prosenttia, kokoomus 20,9 prosenttia ja keskusta 17,3 prosenttia. Vihreiden kannatus oli 8,2 prosenttia, vasemmistoliiton 5 prosenttia ja Liike Nytin 2,6 prosenttia.

Kokoomus ja keskusta säilyttivät nykyiset paikkamääränsä. Keskusta oli suurin puolue Kiikalan, Suomusjärven, Kiskon ja Perniön äänestysalueilla.

Kristillisdemokraatit sai viime kuntavaaleissa kaksi edustajaa Salon kaupunginvaltuuston, mutta jäi nyt ilman valtuutettua 2,1 prosentin kannatuksella. Vaaliliitto keskustan ja RKP:n kanssa ei tuonut toivottua tulosta.

Salon nykyisen kaupunginhallituksen kaikki jäsenet olivat ehdolla. Läpi pääsivät muut paitsi varavaltuutettuna päättyvälläkin valtuustokaudella hallituksessa istunut Kalle Tekkala (kd.).

Kristillisdemokraateista kokoomukseen siirtynyt Pertti Vallittu jäi varavaltuutetuksi. Hän keräsi 103 ääntä, kun viimeksi hän sai 242 ääntä.

Valituksi tulleista 67 prosenttia on istuvia valtuutettuja.

 

Kaikki kuntavaaleihin liittyvät uutiset näet klikkaamalla tästä: Kuntavaalit 2021