Plazan katolla kasvaa hunajameloneja – Kaupunkiviljelmä tuo iloa salolaisille

1
Nuoret ovat toteuttaneet projektin itse. Työvalmentajat Laura Poikonen ja Antti Raatikainen ovat toimineet ainoastaan ohjaajina. Kuva: SSS/Marko Mattila

Kauppakeskus Plazan katolle on ilmestynyt noin kuukausi sitten monista eri kasveista koostuva kaupunkiviljelmä. Projektin takana on Salon nuorisopalveluiden Starttivalmennus.
Projekti lähti käyntiin jo viime syksynä, jolloin työvalmentajat Laura Poikonen ja Antti Raatikainen saivat idean viljelmän perustamisesta. Starttivalmennuksessa on harrastettu erilaisten hyötykasvien kasvattamista jo parin vuoden ajan, mutta tällä kertaa kyseessä olisi suurempi kokonaisuus.
Poikonen ehdotti suunnitelmaa Kauppakeskus Plazan edustajille, ja he vastasivat myöntävästi. Tästä alkoi monivaiheinen prosessi viljelmän toteuttamiseksi. Nyt ensimmäiset kasvit ovat juuri alkaneet kukkimaan.

Noin 25 nuorta on osallistunut projektiin tavalla tai toisella. He ovat esimerkiksi esikasvattaneet, lannoittaneet ja kastelleet kasvit.
Koska kaikki eivät ole kiinnostuneita kasvienhoidosta, on projektiin kuulunut työtehtäviä myös viherkasvien ulkopuolelta. Nuoret ovat esimerkiksi koonneet ja öljynneet lavat, joiden päälle viljelmä on toteutettu.
Nuoret ovat hoitaneet kaikki työtehtävät itse, ja työvalmentajat ovat toimineet projektissa ainoastaan opastavina ohjaajina.
– Tehtävämme on tukea nuoria tekemisessä, sanoo Poikonen.
Projekti jatkuu yhä, ja toimintaan voi liittyä koko vuoden ajan. Jokaisella starttivalmennuksen nuorella on ollut tai tulee olemaan projektissa jokin rooli.
– Jos ei ole päässyt alkuvaiheeseen mukaan, niin voi osallistua esimerkiksi tuotteiden säilöntään tai hilloamiseen, kertoo Raatikainen.
Projektia tehdään keskimäärin kahtena päivänä viikossa.
– Menemme nuorten kanssa yrityksen ja erehdyksen kautta. Yritämme parhaamme ja jos jokin ei onnistu, niin se ei haittaa. Olemme oppineet uutta ensi vuoden kannalta, toteaa Raatikainen.

Nuoret ovat saaneet päättää itse, mitä kaupunkiviljelmään istutetaan. Kuva: SSS/Marko Mattila

Starttivalmennus on yksi Salon nuorisopalveluiden työpajoista. Pajoja on yhteensä viisi, joista muut ovat Kahvilapaja Metka, Taidepaja, Mediapaja ja Retkeilypaja. Starttivalmennuksen tarkoituksena on tukea nuoren elämänhallintaa ja vahvistaa hänen kykyään toimia ryhmässä.
Poikonen ja Raatikainen kertovat, että projektissa on luotu selkeä ja järkevä työtehtävä, joka toistuu läpi vuoden. Tavoitteena on ollut, että nuori saa oman kädenjälkensä näkyviin.
– Nuoret voivat kertoa omille vanhemmilleen tai kavereilleen, että mä olen ollut mukana tekemässä tota, sanoo Raatikainen.
Lisäksi työn on tarkoitus olla jotain hyödyllistä, joka johtaa konkreettiseen lopputulokseen. Viljelmän kasvit päätyvät lopulta nuorisopalveluiden omaan toimintaan.
Nuoret opettelevat starttivalmennuksessa muun muassa ruuanlaittoa, joten kasveja on mahdollista hyödyntää esimerkiksi siellä. Eräässä toisessa työpajassa valmistetaan henkilökuntalounasta, joten viljelmät saattavat päätyä myös heidän käyttöönsä.
– Tosin mansikat ja herneet varmaan päätyvät suoraan kasvattajien suihin, naurahtaa Poikonen.

Laura Poikonen ja Antti Raatikainen ovat halunneet näyttää nuorille koko ruuantuotannon prosessin. Kuva: SSS/Marko Mattila

Lista kaupunkiviljelmän kasveista on pitkä. Katolla kasvaa muun muassa perunoita, härkäpapuja, vadelmia, kurkkua ja chiliä.
– Nuoret ovat itse saaneet päättää mitä viljelmässä kasvatetaan, ja harjoittelemme tekemistä yhdessä. Kasvamassa on esimerkiksi hunajamelonia, josta ainakaan itselläni ei ole aikaisempaa kasvatuskokemusta, kertoo Poikonen.
Viljelmän on tarkoitus olla pystyssä koko vuoden, joten istutettavat on mietitty senkin puolesta, mitkä kasvit jaksavat pitkälle syksyyn saakka. Kasveista pidetään huolta myös talvella, ja suunnitelmissa on, että toiminta jatkuisi ensi vuonnakin.
Projektin on tarkoitus tuoda iloa salolaisille. Siksi nuorisopalveluissa kuunnellaan mielellään myös katolla kävijöiden toiveita mahdollisista seuraavista istutuksista.
– Viljelmä on paitsi hyödyllisiä asioita tuottava, myös esteettisesti kaunis. Nyt kasvu on vasta alussa, mutta katolle tulee nousemaan esimerkiksi auringonkukkia, iloitsee Poikonen.

Katolla kasvaa myös yrttejä. Kuvassa viinisuolaheinä. Kuva: SSS/Marko Mattila
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Kasvattaja
2 vuotta sitten

Voisikohan siitä tyhjillään olevasta Linjuristakin tehdä jonkin sortin kasvatuslaitoksen?