Poliisi valvoo juhannusliikennettä maalla ja vesillä – onnettomuusriski on keskikesän juhlahumussa tavallista suurempi

0
Poliisi valvoo juhannusliikennettä teillä ja vesistöissä. Erityisinä huomion kohteina ovat ajonopeudet, ohitukset ja ajoetäisyydet. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Poliisi valvoo tyypilliseen tapaan juhannusliikennettä niin maalla kuin vesilläkin ja muistuttaa kansalaisia siveellisestä käytöksestä maisemaa vaihdettaessa.

Juhannusliikenteen arvioidaan olevan vilkkaimmillaan torstaina puolestapäivästä iltaan. Paluuliikenteen huippu osunee sunnuntai-iltapäivään. Paluuliikenne tulee olemaan kesälomien alkamisesta johtuen menoliikennettä hiljaisempaa.

– Poliisi valvoo meno- ja paluuliikenteessä erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä, ylikomisario Petri Pahkin toteaa tiedotteessa.

Perinteisen nopeusvalvonnan rinnalla käytetään automaattista liikennevalvontaa. Pahkinin mukaan kameroilla tuetaan perinteistä ajonopeuksien valvontaa. Poliisin nopeusvalvonnalta liikenevä aika käytetään muun muassa ajotapavalvontaan sekä liikenteen sujuvuuden seurantaan.

Poliisi kehottaa pitämään välipäivän juhannusrientojen jälkeen ennen ajoon lähtemistä, mikäli alkoholiajuomia on nautittu runsaasti. Kuva: SSS-arkisto.

Juhannusliikenteessä rattijuoppojen määrä on lähes kolminkertainen alkutalven vastaavan pituiseen aikaan verrattuna. Useampana peräkkäisenä päivänä käytetty alkoholi saattaa vaikuttaa siten, ettei ajoon lähtevä kuljettaja välttämättä tiedosta omaa tilaansa, ja tapauskohtaisesti promilleja voi olla veressä vielä paljonkin.

– Epävarmoissa tapauksissa kannattaa siirtää matkalle lähtöä suosiolla niin, että välissä on kokonainen selvä päivä, Petri Pahkin neuvoo.

Juhannusaattona ja juhannuspäivinä poliisi keskittää rattijuopumusvalvontaa esimerkiksi mökkiliikenteeseen.

Poliisi valvoo juhannusajan myös vesiliikennettä. Valvonnalla pyritään ensisijaisesti vähentämään ruorijuopumuksia ja lisäämään pelastusliivien käyttöä. Vuosittain vesillä hukkuu Suomessa noin 100–150 henkeä.

– Veneilyonnettomuuksissa lähes kaikki hukkuneet olisivat pelastuneet, mikäli olisivat käyttäneet pelastusliivejä ja olleet selvin päin, Petri Pahkin tietää.

Sääennusteet lupaavat kaunista ja lämmintä juhannussäätä lähes koko maahan. Se tarkoittaa vesillä poliisille enemmän töitä. Tehtävien määrä riippuu hyvin paljon säästä – huonossa säässä veneilijöitä ei ole niin paljon ja tehtäviäkin on vähemmän.

– Toisaalta huonolla kelillä ne vähäisetkin tehtävät ovat sitten vaativampia. Toiveemme on, että tänä juhannuksena yksikään ei huku. Tämä on mahdollista, kun nautitaan vesillä liikkumisesta turvallisesti ja selvinpäin sekä pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme, Petri Pahkin korostaa.

– Vinkit juhannusta vesillä viettäville ovat samat kuin aina vesille lähdettäessä: liivit päälle ja korkki kiinni.

Lisäksi Pahkin korostaa huolellisuutta, varovaisuutta ja muiden vesilläliikkujien huomioimista.

Poliisi valvoo myös vesillä. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen.

Juhannusliikenteessä menehtyy ja loukkaantuu neljän päivän aikana ennätysmäärä ihmisiä vuodesta toiseen. Juhannusviikon perjantaina ylitetään lähes poikkeuksetta maan keskiarvo kyseisissä luvuissa. Myös monet lauantaille tilastoidut onnettomuudet ovat todellisuudessa perjantai-illan saldoa. Jos onnettomuus on sattunut puolen yön jälkeen, se näkyy tilastoissa lauantain kohdalla.

Kesäkelin luoma turvallisuuden tunne voi olla petollista.

– Suuri osa juhannuksen onnettomuuksista on seurausta ylinopeudesta tai liian suuresta tilannenopeudesta, Pahkin toteaa.

– Monissa juhannuksen onnettomuuksissa on mukana myös alkoholi. Usein onnettomuusautoissa on mukana useampia ihmisiä, pääasiassa nuoria. Vaaraa lisäävät uhkarohkeat ohitukset ja alkoholijuomien käyttäjät. Pahimmat ylinopeudet ajetaan hiljaisina aamuyön tunteina. Kesällä liikenteessä on talviaikaan nähden enemmän kaiken tasoisia kuljettajia, hän lisää.