Practical-ammunta kasvattaa suosiotaan – Salossa aktiivisia kilpailijoita on kymmenkunta

0
Practicalissa ammunnan haastavuutta lisäävät erilaiset ampuma-asennot sekä taulujen vaihtelevat etäisyydet. Tuomari seuraa suoritusta lähietäisyydeltä. Kuva: Jarmo Laakso

Practical-ammunta on tällä hetkellä nopeimmin kasvava ampumaurheilulaji maassamme, ja se eroaa useissa kohdin perinteisistä ampumaurheilulajeista. Halikon Hevonpäässä käytiin lajin SM-kisat pistoolilla viime viikonloppuna.

Lajin kilpailu koostuu osuuksista, jotka testaavat ampujan ampuma- ja aseenkäsittelytaitoa. Osuudet suunnitellaan lajin sääntöjen ja turvallisuusmääräysten asettamissa puitteissa. Aluksi laji oli vain pistooleille, mutta nyt myös kivääreille ja haulikolle. Uusimpana mukaa ovat muovikuula-aseet.

Practical-ammunta sai alkunsa Yhdysvalloissa 1950-luvulla, kun joukko kokeneita ampujia ja ammunnan ammattilaisia ryhtyi kehittämään lajia. Lajin periaatteisiin kuuluu suorituksen vapaamuotoisuus, jossa kilpailijalla on vapaus suorittaa osuus ampumatehtävän ja turvallisuusmääräysten asettamissa rajoissa haluamallaan tavalla.

Laji ei sisällä mitään vakioituja osuuksia, joka on keskeinen osa lajin monipuolisuutta.
Kilpailijat liikkuvat rata-alueella ryhmissä, joihin yleensä kuuluu 5–10 ampujaa. Tulokset määräytyvät osumien ja käytetyn ajan mukaan.

Suomessa lajin ensimmäiset SM-kisat pidettiin vuonna 1996, ja harrastus on levinnyt koko maan alueelle.

– Salossa harrastajia on parikymmentä, ja meitä aktiivisia kilpailijoita on kymmenkunta, toteaa Tero Ojaranta Salon Seudun Ampujista.

Hevonpään kisoissa osallistujia oli maksimimääräisesti 270. Muutenkin viimeisen vuoden aikana olleiden rajoitusten vähennettyä, ovat ampumaurheilussakin pääseet kisat käyntiin.
– Kilpailuja on nyt kesällä paljon ja kaikki ovat osallistumisten puolesta täynnä. Meidän kisoihinkin ilmoittautumiset tulivat täyteen parissa tunnissa, Ojaranta kertoo.

Tulokset lasketaan niin, että voittaja saa 100 prosenttia. Ojarannan mukaan 75 prosenttia on harrastajalta kohtuullinen. 85 prosentilla voi sitten kisojen yleisestä tasosta riippuen menestyäkin. Salon SM-kisoissa useimmissa lajeissa olisi 85 prosentilla sijoittunut 3–6 joukkoon.

Salolaiset ampuivat standard-luokassa eli henkilökohtaisesti viritetyn aseen luokassa. Voiton sarjassa vei Lappeenrannan Mikko Kuisma. Ojaranta oli 78,4 prosentin tuloksella 16.

 

 

Kirjoittaja: Jarmo Laakso