Puolueet tuovat teltat torille – kampanjaa käydään ilman tarjoilua

0
– Ollaan onnellisia, että tulee mahdollisuus tavata äänestäjiä, sanoo Salon kokoomuksen vaalipäällikkö Anu Aaltonen. Kuva: SSS/Marko Mattila

Salossa puolueet pääsevät tekemään vaalityötä torille ja muille julkisille paikoille. Äänestäjät ja ehdokkaat voivat kohdata, kunhan noudatetaan turvaohjeita. Tarjoilua ei ole.

Puolueet ovat pohtineet kampanjointi yhdessä kaupunginhallituksen puheenjohtajan Saija Karnisto-Toivosen (sd.) johdolla.

– Olemme sopineet, että torille voidaan mennään telttojen kanssa ja noudatetaan tartuntataudeista vastaavan lääkärin ohjetta, Karnisto-Toivonen sanoo.

Jokainen puolue päättää itse, käyttääkö avautunutta tilaisuutta hyväkseen. Karnisto-Toivosen mukaan demareita löytää lauantaina torilta.

Myös kokoomus suuntaa torille ”jossain vaiheessa”, sanoo vaalipäällikkö Anu Aaltonen.

– Ollaan onnellisia, että tulee mahdollisuus tavata äänestäjiä.

Kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Kaisa Ellä on antanut ohjeen, miten toimitaan terveysturvallisesti. Salossa niin kuin koko Varsinais-Suomessa ollaan koronaepidemian leviämisvaiheessa.

Ohjeen taustalla on näkemys, että kaikenlaiseen ihmisten kokoontumiseen sisältyy edelleen riski koronan leviämisestä.

Valtaviruksena kiertävä UK-variantti tarttuu hyvin herkästi lähikontakteissa, ohjeessa todetaan. Ulkona riskit ovat pienempiä kuin sisätiloissa.

Ellän antamien suositusten mukaan vaaliteltat sijoitetaan niin, että niiden ääreen kokoontuvien ihmisten välillä on väljyyttä. Seurueiden välille suositellaan kahden metrin turvavälejä, ja maskien käyttöä suositellaan kaikille, kun ollaan keskusteluetäisyydellä.

Suurin vaikutus koronalle on tarjoiluun: sitä ei ole. Perinteiset letut, kahvit ja makkarat jäävät tämän vuoden vaaleissa väliin.

– Juoma- tai ruokatarjoilua ei kampanjoidessa tulisi olla, koska maskittomiin hetkiin liittyy tartunnanriski, sanoo Kaisa Ellä.

Perussuomalaiset menevät lauantaina toreille ohjeistusta noudattaen, kertoo kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Heikki Tamminen (ps.).

– Puhetta on ollut myös, että jos porukkaa on saatavilla, teltta voi olla torilla viikollakin.

Myös Liike Nyt on liikkeellä lauantaina. Puolueen Salon yhdistyksen puheenjohtaja Mika Nummenpalon mukaan liiveistä tunnistettavia ehdokkaita jalkautuu alueelle.

– Paikalla ollaan sekä tulevana että äänestysviikonloppuna, sanoo Nummenpalo.

Kuntavaalien varsinainen vaalipäivä on viikon päästä sunnuntaina.

Myös keskusta on torilla lauantaina. Ensi perjantaina kansanedustaja Matti Vanhanen vierailee Varsinais-Suomessa ja pysähtyy illalla myös Salossa. Keskusta järjestää tilaisuuden rajoitusten mukaisesti ja ennakkoilmoittautumisilla.

Vihreät tulee varmasti näkymään jollain tavalla katukuvassa, lupaa kaupunginvaltuutettu Sari Pesonen.

– Tarkoitus on tavata salolaisia muutenkin kuin keskusta-alueella. Kannustamme myös olemaan ehdokkaisiimme yhteydessä sähköisten kanavien kautta, hän sanoo.

Vasemmistoliitto on torilla ”muutaman kerran” ehdokkaiden kanssa, jotta halukkaat äänestäjät voivat vielä käydä haastattelemassa heitä, kertoo vaalipäällikkö Taro Turtiainen.

Niin kuin muutkin puolueet tekevät, myös vasemmistoliiton ehdokkaita kiertää yksin tai pareittain eri paikoissa.

Kristillisdemokraatit eivät telttaile torilla, mutta ehdokasjoukko saattaa piipahtaa siellä, kertoo valtuutettu Elina Seitz.

KD:n ehdokkaita on paikalla ainakin, kun puolueen puheenjohtaja Sari Essayah vierailee ensi maanantaina Salossa, Halikon Prismassa klo 19:n aikoihin.

Turussa vaalikatu avattiin tällä viikolla. Puolueilla on pienet mökit Yliopistonkadulla.

Salossa vaalikatu mökkeineen oli vuoden 2017 kuntavaaleissa kauppakeskus Plazan kohdalla Vilhonkadulla.