Rakkauskylvetyksestä julmaan riistoon

0

ULLA JÄRVI. Hevostallilla nuoria tyttöjä ensin suosittiin, sitten houkuteltiin ja lopulta ilmeisesti alistettiin (TS 24.5.). Varakas naisyrittäjä aluksi houkuteltiin, sitten todennäköisesti peloteltiin hengellisen johtajan määräysvallan alaiseksi (SSS 28.5.).

Viime viikkojen uutiset epäillyistä hyväksikäytöistä ja oikeustutkinnan alaisesta yrittäjän varojen mahdollisesta huijauksesta kertovat karua kieltä siitä, että aina löytyy ihmisiä, jotka ovat valmiita alistamaan toisia ihmisiä valtaansa.

Olemme sitten kuinka koulutettuja, valistuneita ja tietoisia tahansa, ihmisyydessä on tämä ulottuvuus. Taitava alistaja löytää aina uhrinsa, joista pystyy hyötymään.

Turun psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma on maan tunnetuin tämän aihepiirin tutkija. Kirjassaan Usko, toivo, huijaus (Duodecim 2006) hän muistuttaa, miten vaikeaa ihmisen itsensä on myöntää tulleensa huijatuksi. Luottamus vaikkapa toisen ihmisen parantavaan voimaan on niin luja, ettei mikään eikä kukaan saa häntä uskomaan toisin.

Lauerma on käyttänyt termejä, kuten uskonlahkon pahanlaatuisuus tai jopa psykoterrori. Otteet ovat nimittäin kovat silloin, kun uhri pitää saada vaikenemaan tai luovuttamaan omaisuutensa.

Ensin kaikki on ihmeellisen ihanaa.

”Kontakti lahkoon alkaa usein niin sanotulla rakkauskylvetyksellä, johon liittyy paljon lämpöä, tukea, läheisyyttä ja yhteisyyttä. Vähin erin mukaan tulee varoittelu yhteisistä vastustajista tai vihollisista”, kirjoitti Hannu Lauerma Turun Sanomien kolumnissaan vuonna 2017.

Ryhmän sisäisistä asioista kielletään ehdottomasti kertomasta ulkopuolisille. Erityisiltä, jopa kaikkivoivilta vaikuttavat isä- ja äitihahmot elävät vanhempien ja hierarkiassa edenneiden ”oppilaiden” ja seuraajien tarinoissa. Ryhmän uusia jäseniä kannustetaan kertomaan aroista yksityisasioistaan, mutta kohta niitä käsitellään huolettomasti ryhmän sisällä.

Lauerma varoittaakin, että tällaisen toiminnan havaitseminen on selvä vaaran merkki.

”Toisissa tapauksissa taas kerrotaan, että yhteisillä meditaatioilla on pelastettava maailma, joka ilman niitä tuhoutuu, mutta samalla seminaareihin osallistuminen edellyttää kasvavia maksuja ja lisää palveluksia”, kirjoitti Lauerma.

On vaikea olla luottamatta vaikkapa ihmiseen, joka saa krooniset kipuni tilapäisesti katoamaan ”energeettisellä” voimallaan. Samanlaisella, suggestiivisella otteella toimiva hyväksikäyttäjä rakentaa riippuvuussuhteen nuoreen ja kehittyvään persoonaan.

Onko koronapandemian jälkeinen aika altis huijauksille?

Uskon, että on. Tälläkin hetkellä meillä on sosiaalisen median alustoja hyödyntyviä ”parantajia”, jotka houkuttelevat etenkin koronan selittämättömistä pitkäaikaisoireista kärsiviä ihmisiä luokseen.

Osa heistä puhuu julkisesti esimerkiksi äidin sylin parantavasta voimasta. Heidän puheisiinsa ovat jo ilmestyneet muut pahat ihmiset, jotka eivät usko, eivät ymmärrä, tahtovat hiljentää.

Rakkauskylvetyksen vaikutus kun ei kestä loputtomiin.

Kirjoittaja on halikkolainen tiedetoimittaja.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments