Rokotekattavuus on tärkeää

0
Koronarokotukset etenevät Suomessa hyvää tahtia.

Koronapandemia on kesää kohti lupaavasti hiipunut niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Tartuntojen väheneminen johtunee kausivaihtelusta, mutta myös rokotuksilla on vaikutusta. Tosin viime päivinä maailmalta on kantautunut uutisia pandemian uusista aalloista.

Vaikka rokotukset Suomessa ja länsimaissa etenevät hyvää tahtia, on hyvään rokotekattavuuteen vielä matkaa. Globaalin pandemian kukistamiseen tarvitaan maailmanlaajuinen rokotekampanja, ja monissa väkirikkaissa ja köyhissä maissa rokotukset on saatu hädin tuskin alkuun.

Lääketiede ja -teollisuus kehittivät toimivat rokotteet koronavirusta vastaan ennätysnopeasti. Euroopassa rokotuskampanjat lähtivät talvella käyntiin vähän kangerrellen. Rokotteiden tarve oli huutava, ja tarjonta ensi alkuun pientä.

Euroopassa rokotuskampanja kompuroi toimitusvaikeuksien kanssa, ja sopimuksista riidellään oikeudessa. EU:n yhteishankinta turvasi epäonnistumisesta huolimatta pienten maiden kuten Suomen rokotteiden saannin, eikä maiden välillä noussut kovaa kilpailua rokotteista.

Suomessa rokotetaan nyt jo perusterveitä nuoria, ja monet ihmiset ovat saaneet toisenkin piikin.

Rokotekattavuudelle asetettiin aluksi 70 prosentin tavoite. Tämä saavutettaneen Suomessa loppukesään mennessä. Uudet virusmuunnokset, kuten nyt leviävä Intian variantti, saattavat kuitenkin aiheuttaa sen, että tavoitetta joudutaan nostamaan, jotta riittävä laumasuoja saavutetaan ja koronavirus saadaan pysäytettyä.

Pandemian rauhoittumisen myötä monissa maissa on näkynyt merkkejä rokotehalukkuuden hiipumisesta. Jos innostus rokotteiden ottamiseen heikkenee, voi rokotuskattavuus jäädä liian alhaiseksi, mikä ei vielä riitä taudin tukahduttamiseen.

Tehokas keino kannustaa piikille on kytkeä rokotus vapaampaan matkustamiseen. Halukkuus ottaa rokotteet kasvaa kummasti, kun EU:n koronapassiin merkitty rokotesarja avaa ovia matkailuun.

Pandemian kukistamisen kannalta tärkeintä on saada hyvä rokotekattavuus koko maailmassa. Niin kauan kuin rokottamatonta väestöä riittää, koronavirus kiertää maailmalla ja saattaa kehittää entistä huolestuttavampia variaatioita.

Rikkaiden maiden on kannettava yhdessä vastuu siitä, että rokotteita riittää myös köyhille maille.