Sadat kylät somettavat Avoimet kylät -päivänä

0
Salo koostuu kylistä. Kuvassa Muurlaa Ylisjärven rannalla. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kesäkuun toisena lauantaina vietetään kahta valtakunnallista tapahtumapäivää: Avoimet kylät- ja Kyläkauppapäivää. Tapahtumat muistuttavat Suomen kylien monista mahdollisuuksista ja lähipalveluiden merkityksestä.

Avoimet Kylät -päivä järjestetään tänä vuonna verkossa 12. kesäkuuta. Kylät julkaisevat erilaista sisältöä omilla kanavillaan. Salosta mukana ovat ainakin Vartsala, Särkisalo, Hajala, Märynummi, ja Kemiönsaarella Taalintehdas. Varsinais-Suomessa on tapahtumia ainakin 30 kylässä. Kaikki mukana olevat kylät löytyvät avoimetkylat.fi-verkkosivustolta.

Kylien linkit ja sisällöt esittelevä kartta julkaistaan tapahtumapäivänä klo 6.00. Karttaa selailemalla näkyy mitä sisältöjä kylä julkaisee ja mistä sisältöjä pääsee katsomaan.

Tapahtumaan ilmoittautuneet kylät ovat tehneet itse muun muassa videoita, digitarinoita, kuvagallerioita ja retkeilyreitistöjä. Päivän tavoitteena on myös digiosaamisen vahvistaminen ja kylien yhteisen näkyvyyden hyödyntäminen.

Avoimet Kylät -teemoina ovat tänä vuonna erityisesti maallemuutto ja lähimatkailu. Tavoitteena on saada kylien kiinnostavat lähimatkailukohteet parrasvaloihin ja tuoda uusia käyntikohteita matkailijoiden tietoisuuteen.

Suomen Kylät ry toteuttaa päivän yhteistyössä Päivittäistavarakauppa ry:n Kyläkauppapäivän kanssa. Kyläkauppapäivä-tapahtuma muistuttaa lähipalveluiden merkityksestä. (SSS)

Tapahtumajulkaisut löytyvät somessa tunnisteilla #AvoimetKylät #TeeSeKylillä ja #MaalleAsumaan.

Leader-ryhmät tukivat kylätoimintaa Varsinais-Suomessa


6,4 miljoonalla eurolla vuosina 2014–2020


Leader-ryhmät ovat tukeneet maaseuturahastosta Varsinais-Suomen alueella kylien kehittämistä yhteensä 6,4 miljoonalla eurolla ohjelmakaudella 2014–2020. Kylätoimintaa kehittäviä Leader-hankkeita on toteutettu yhteensä 280.

Moni kylä on nykyisin entistä vireämpi ja valovoimaisempi Leader-yhteistyön ansiosta. Leader-ryhmien tuella on tehty muun muassa luontopolkuja, kunnostettu yhteisiä kokoontumistiloja, kehitetty tapahtumia ja lisätty yhteisöllisyyttä.

Esimerkiksi kylätaloja on rakennettu tai kunnostettu Varsinais-Suomessa vuosina 2014–2020 Leader-tuella yhteensä huikeat 65 kappaletta.

Varsinais-Suomen kyläasiamies Tauno Linkoranta pitää Leader-rahoitusta oivallisena välineenä kylien kehittämiseen.

– Leader-tuki on siitä hyvä työkalu, että sen kanssa voi myös kehittää toimintaa tai tehdä pieniä harrastusvälinehankintoja. Pieniin avustuksiin Leader-tuki on usein paras ja välillä jopa ainoa vaihtoehto, Linkoranta kommentoi tuen merkitystä tiedotteessa.

Hän on itsekin hakenut Leader-tukea useasti, sillä Varsinais-Suomen Kylät ry on koordinoinut vuosien varrella monenlaisia Leader-hankkeita.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments