Salon demareilta vahva vastapallo vaaligallupille

0
Epävarmuus ja pelko rökäletappiosta on vaihtunut iloiseen helpotukseen Salon demarien yhdessä vaalivalvojaispisteessä. Erinomaiselle puolustustaistelulle nostavat maljat Kaarlo Alanko (vas, takana), Saija Karnisto-Toivonen, Saku Nikkanen, Leena Ahonen-Ojala, Simo Vesa ja Mikko Breilin.

Salon demareiden vaalivalvojaisissa on kotoisa, joskin jännittynyt tunnelma: gallupit ovat luvanneet kylmää kyytiä, tai vähintäänkin melkoista alamäkeä Salo-nimisen kukkulan kuninkaanpaikalta.

Niinpä kello 20, ennakkoäänten lävähtäessä televisioon valtuuston varapuheenjohtajan Leena Ahonen-Ojalan kotona, valtaa olohuoneen hämmennyksen sekainen, käsin kosketeltava kollektiivinen helpotus.

– Johdetaan Salossa! hengähtää Saku Nikkanen.

– Näyttää ennakkojen jälkeen paljon paremmalta kuin mitä gallupeissa uhattiin, sanoo Salon kaupunginhallituksen puheenjohtajan nuijaa heiluttava Saija Karnisto-Toivonen.

– Sakulla on kova potti, toteaa Simo Vesa, joka näyttää itsekin menevän heti ennakkoäänten jälkeen kirkkaasti jälleen valtuustoon.

Saku Nikkanen hönkii ennakkoäänten jälkeen Salon viimekertaisen äänikuninkaan, perussuomalaisten Mikko Lundénin niskaan: Nikkasella on kättelyssä yli viisisataa ääntä, Lundén on vain muutaman kymmenen äänen päässä.

– Meillä on ennakoiden jälkeen yhä 12 paikkaa, sanoo Kaarlo Alanko, jonka omakin potti näyttää riittävän tällä kertaa suoraan läpimenoon.

Helpotus ja lisääntyvä hilpeys minivaalivalvojaisissa on ymmärrettävää, sillä ennen vaaleja SSS:n teettämä vaaligallup lupasi demareille rökäletappiota suurimmasta puolueesta neljänneksi ja neljän valtuustopaikan menettämistä.

– Ihan mieletöntä! Kokoomus väijyy ihan lähellä takana, mutta me ei todellakaan olla romahdettu! sanoo Leena Ahonen-Ojala.

Äänet lasketaan alueittain, ja ennakkoäänten jälkeen voi tapahtua vielä paljon. Paljon, muttei sentään ihan mitä tahansa.

– Tuosta alkaa jo nähdä, että maanantain kaupunginhallituksen kokoukseen demarit voivat mennä pää pystyssä, Karnisto-Toivonen sanoo.

Kaupunginhallitusta viimeiset neljä vuotta johtanut Karnisto-Toivonen lisää, ettei ole koskaan ennen jännittänyt vaali-iltana yhtä paljon kuin nyt.

– Kun ei ole voinut olla ihmisten pulssilla, toreilla ja tuvissa tapaamassa ihmisiä kasvokkain, mistä on ennen aina saanut melko hyvän tuntuman. Nyt mentiin paljon enemmän sokkona. Arvelen, että gallupeista saatiin todellinen piristysruiske somekampanjointiin.

Salon demarien vaalivalvojaisissa Saija Karnisto-Toivonen ja Leena Ahonen-Ojala tutkivat tarkasti tuloksia.

Demareiden, kokoomuksen ja perussuomalaisten kannatusero Salossa kapenee ääntenlaskun edetessä. On jo selvää, että Saku Nikkanen kerää sadoittain enemmän ääniä kuin kuntavaaleissa 2017, mutta vaalikuninkuuteen tulos ei ihan näytä riittävän.

Nikkanen arvelee perineensä ainakin osan nyt kuntavaaleista pois jääneen Katja Taimelan äänipotista. Muut nyökyttelevät ja lisäävät olevan hienoa, että äänet ovat nähtävästi jääneet joka tapauksessa puolueelle.

– Äänimäärä vetää nöyräksi. Puolueelta on todella kova saavutus säilyttää asemat näin hyvin, Nikkanen sanoo.

– Annettiin vahvaa vastapalloa gallupeille, myhäilee Kaarlo Alanko, tuleva valtuutettu.

– Tulos on hyvä, ottaen huomioon, että kaupunginhallituksen puheenjohtajuus syö aina puolueen suosiota, Saija Karnisto-Toivonen hymyilee, kun ääntenlaskenta on yhä käynnissä.