Salon kaupunginhallituksessa tiukka äänestys Hintasta ja Kukonkalliosta – hoivakotien korjaukseen ei laiteta rahaa

1
Salon kaupunginhallitus esittää, että Suomusjärvellä sijaitsevaan Hintan hoivakotiin ei lähdetä tekemään isoa peruskorjausta. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon kaupunki ei lähde peruskorjaamaan Kukonkallion ja Hintan hoivakotien tiloja.

Salon kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että vanhoihin kiinteistöihin ei tehdä sote-uudistuksen kynnyksellä mittavia investointeja. Välttämättömiä kunnostustöitä voidaan kaupunginhallituksen ehdotuksen mukaan tehdä harkiten.

Kaupunginhallitus hyväksyi sosiaali- ja terveyslautakunnan esittämän linjauksen tiukan äänestyksen jälkeen luvuin 7–6. Ulla Huittinen (kesk.) ehdotti, että Hinttaa ja Kukonkalliota koskeva kohta poistetaan päätöksestä kokonaan. Huittista kannattivat Timo Lehti ja Johanna Riski keskustasta, Mikko Lundén (ps.), Kalle Tekkala (kd.) ja Simo Vesa(sd.).

Voittaneen esityksen kannalla olivat kokoomuksen Elina Suonio-Peltosalo, Marko Tapio ja Anna-Leena Yli-Jama, SDP:n Saija Karnisto-Toivonen ja Saku Nikkanen, vihreiden Jonna Nyyssönen ja vasemmistoliiton Marja Ruokonen.

Kaupunginhallitus esittää samalla yksimielisesti valtuustolle, että uuden senioritalon suunnittelua Alhaisiin jatketaan.

Kaupunginhallituksen päätös on sosiaali- ja terveyslautakunnan ehdotuksen mukainen. Lautakunta esitti aiemmin, että tulevia vanhustenhuollon asiakaspaikkoja koskevaa valmistelua jatketaan Alhaisten senioritalon suunnittelulla.

Lautakunta esitti samalla, että kaupunki ei laita tässä vaiheessa rahaa Suomusjärven Hintan ja Salon Kukonkallion hoivakotien peruskorjaukseen ja muutostöihin. Muutostyöt maksaisivat arvioiden mukaan 16–18 miljoonaa euroa.

Alhaisten alueelle tulisi alustavien kaavailujen mukaan nelisenkymmentä ikäihmisille tarkoitettua esteetöntä vuokra-asuntoa, 20–30 tavalliseen palveluasumiseen tarkoitettua asuntoa ja 30-paikkainen ympärivuorokautisen hoidon yksikkö.

Mahdollisuuksien mukaan kokonaisuuteen kuuluisi myös 20-paikkainen asumisyksikkö ikääntyneille kehitysvammaisille.

Ajatuksena on, että ikäihmiset voisivat elää senioritalossa turvallisesti riippumatta siitä, tarvitsevatko he säännöllistä hoivaa vai tilapäistä apua.

Alhaisten senioritalon lisäksi Salon kaupunki alkaa suunnitella kaupungin alueelle myös toista 30-paikkaista ympärivuorokautisen hoivan yksikköä.

Uusi yksikkö vastaisi lisäpaikkojen tarpeeseen ja se pitäisi saada avattua jo alkuvuodesta 2022. Yksikköä voitaisiin tarvittaessa laajentaa nopeasti. Uudessa yksikössä panostettaisiin erityisesti hoivateknologiaan ja yhteistyöhön yritysten ja oppilaitosten kanssa.

Salon kaupunginhallitus päätti maaliskuussa käynnistää vanhustenhuollon ja kehitysvammahuollon asiakaspaikkoja ja palveluverkkoa koskevan valmistelun. Asiaa on sen jälkeen käsitelty muun muassa kaupunginhallituksen ja sosiaali- ja terveyslautakunnan yhteisissä iltakouluissa.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Ei hyvä ollenkaan
4 kuukautta sitten

No eipä Salo laita rahaa kehitysvammaisten koulun korjaamiseenkaan. Oppilaat jäävät Anjalankadulle, joka on masentava betonilähiö verrattuna Hakastaron koulun vehreään pihaan, oli nurmikkoa, puita ja varjoa. Nyt läkähtyvät siellä asfaltti- ja hiekkapihalla.

Kaksikerroksinen koulu ei ole hyvä koulu vaikeasti vammaisille, vaikka hissi löytyykin. Mutta kuten kaikessa muussa, raha ratkaisee.