Salon koronatartunnat ulkomaantuliaisia – tartunta todennäköisempi tutulta kuin kaupasta

1
Maskien käyttösuositus on edelleen voimassa tilanteissa, joissa kahden metrin turvavälejä ei pystytä pitämään. SSS-arksto/Marko Mattila

Salossa viime torstaista sunnuntaihin todetut 11 uutta koronavirustartuntaa linkittyvät tavalla tai toisella matkailuun. Esimerkiksi niin, että ulkomailta Suomeen tullutta vierasta on tavattu isommalla porukalla.

Loppuviikosta tartuntoja todettiin useassa perhekunnassa. Tutussa ja turvallisessa ympäristössä ei ole osattu olla riittävän varovaisia.

– Todennäköisempää kuin saada koronatartunta kaupassa tai kirjastossa, on saada se ystävien kanssa tapaamisessa ja illanistujaisissa, Salon tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Kaisa Ellä sanoo.

Hänen mielestään on hyvä miettiä, millaisilla porukoilla kokoonnutaan. Näin varsinkin, jos joku on tullut ulkomailta.

Viime viikon tartunnat eivät ole UK-varianttia. Ellä epäilee, että ne ovat herkästi leviävää koronaviruksen delta-varianttia, mutta varmuutta ei vielä maanantaina oltu saatu.

Salon tartunnoista yhdenkään ei tiedetä olevan peräisin jalkapallon EM-kisoista Venäjältä.

Kahdella ulkomaalaisella kausityöntekijällä todettiin viime viikolla koronatartunta, mutta jatkotartuntoja ei ole ollut. Työntekijät noudetaan Suomen rajalta ja he ovat pakollisessa karanteenissa ennen töiden aloittamista.

Paikallisesti leviävät tartunnat ehtivät olla Salosta pois hyvän aikaa.

– Ikävää, että korona nostaa uudelleen päätään. Salolaisten on otettava huomioon, että korona ei ole ohi ja se tarttuu lähikontakteissa. Vaikka olemme perustasolla, suositellaan maskin käyttöä ja hyvää käsihygieniaa, Kaisa Ellä toteaa.

Maskia on hyvä käyttää sisätiloissa, joissa ei voi pitää kahden metrin etäisyyttä. Hänen mielestään isoissa salolaismarketeissa maskeja käytetään aika hyvin.

Näytteenottoon ohjataan herkästi vähäisistäkin oireista.

– Näytteenottoon on tultu hyvin, siitä kiitos.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Tavis Torilta
10 kuukautta sitten

Koronatartunnat tuotu ulkomaantuliaisina, ehkä myös vieraskielisiä. Ei siis omilla tutuillani.