Salon kouluissa syksyllä ruokia härkäpavusta ja speltistä – kehitysohjelmassa mukana paikallistuottajia

1
Kaunissalaatti on nimensä veroinen kimara haudutettuja spelttihelmiä, tomaattia, kurkkua, punaista ja keltaista paprikaa, persiljaa ja öljykastiketta.

Härkäpapua ja spelttiä sisältävät paistokset, puurot, lasagne ja salaatit ovat pääosassa elokuussa osassa Salon kouluja toteutettavalla lähi- ja satokausiruokaviikolla. Raaka-aineista mukaan on valittu myös seudun juustoja, lihajalosteita, hedelmiä ja kananmunia.

Kasvipainotteinen, lähes sataprosenttisesti paikallinen ruokalista toteutetaan monitoimikeittiö Kimarassa Halikossa sekä Muurlan koulun ja Perniön yhteiskoulun keittiöissä viikolla 34. Tämän jälkeen uusia ruokia otetaan kouluruokalistalle.

Valtakunnallisen Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelman tulokset julkaistiin tällä viikolla. Salon ravitsemis- ja puhtaanapitopäällikkö Anu Sorvari-Happosen mielestä Salossa onnistuttiin kevään aikana hyvin.

– Työtä oli paljon, mutta tavoitteessa saada uusia lähiruokatuotteita ruokalistalle, onnistuttiin. Oppilaiden makuraadeissa onnistuttiin yli odotusten. He paneutuivat asiaan todella hyvin. Makuraateja voisi järjestää jatkossakin.

Eri-ikäisistä koululaisista kootut raadit maistelivat viittä erilaista speltti- ja härkäpapuruokaa. Maistelua edelsi reseptien työstäminen ja koevalmistaminen. Sorvari-Happonen kertoo, että osasta ruokia tehtiin jopa kuusi koe-erää. Pastaruuissa vaativinta oli löytää juuri sopiva kypsyysaste.

Kouluruokalistalle tulevat muun muassa sadonkorjuun pastapaistos, spelttisalaatti kaunissalaatti ja spelttimannapuuro.

– Meillä on listalla jo hyvä ohrapuuro. Nyt joka 10. viikko listalla on spelttipuuro, joka oli ihan parhaita uutuuksia.

Sekä koulujen että hoivakotien listalla on uutena siika-lohikastike. Ennen kuntaliitosta sitä on tarjottu Salon kouluissa.

Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma kestää vuoteen 2023. Anu Sorvari-Happonen sanoo, että pyrkimyksen on lisätä kouluruokailussa kasvisruokien osuutta sen lisäksi, että kasvisruokavaihtoehto on jo tarjolla päivittäin.

Kevään aikana kaupunki löysi useita uusia, paikallisia tuottajia. Niitä ovat muun muassa Birkkalan spelttitila, Kolatun juustola ja munatukku Nikula.

Sadonkuurjuuviikon paistoksissa ja pihveissä on raaka-aineena paikallista härkäpapua, spelttiä, värikkäitä kasviksia sekä juustoa ja jogurttikastiketta.

Entuudestaan kaupunki on tehnyt yhteistyötä Karviaisten härkäpaputilan, Paula Achrenin omenatarhan ja Meritalon marjajalosteen kanssa.

– Me emme voi luvata mitään, mutta pyrimme lisäämään ostoslistaa. Yksi haaste ovat lähituottajien pienet tuotantomäärät, Sorvari-Happonen sanoo.

Kolmen vuoden hanke: Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma

  • Kansallisen ilmastoruokaohjelman suurin hanke.
  • Tavoitteena uudet, konkreettiset ja vastuullisuutta edistävät toimintamallit ammattikeittiöiden käyttöön.
  • Kevään aikana ruokapalvelut toteuttaneet kokeiluja. Aiheina ovat olleet hävikin ja hiilijalanjäljen vähentäminen, kasvis- ja vegaaniruuan sekä kotimaisten järvikalojen käytön lisääminen ja vastuullisuuteen liittyvän vuoropuhelun edistäminen.
  • Salon kaupungin ruoka- ja puhtauspalveluiden lisäksi mukana Arkea Oy, HY/Tvärminnen eläintieteellinen asema, Lempäälän kunnan ruokapalvelut, Kymijoen Ravintopalvelut Oy, Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelut, Kaarea Oy, Kajaanin Mamselli -liikelaitos, Palmia Oy ja Tuusulan kunnan ruokapalvelut.
  • Toteuttaa Savon koulutuskuntayhtymä/EkoCentria yhteistyökumppaneineen.
  • Rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Salon tuki 5 000 euroa.
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Onko aivan pakko?
1 vuosi sitten

Kerran kysyin viljelijäkaveriltani, että käykö härkäpapu ihmisten ruuaksi? Hän vastasi ei, se on eläinten ruokaa. Tästä n. 10 vuotta ja nyt tuo on muka jotain trendiruokaa. En ole härkäpavusta saanut mitään hyvää vaikka monessa muodossa olen kokeillut. Viljelijäkaveri oli oikeassa, ei kelpaa. Tarjotkaa lapsille rehellistä kotiruokaa, soosia ja perunoita, eikä mitään papuja! Noita puuro- ja keittopäiviä on muutenkin liikaa, kun ajattelee että joillekin lapsille kouluruoka on se ainut ateria!