Salon lukiossa juhlittiin ylioppilaita – ”Nyt on helpottunut tunne”

0
Veera Valkonen (vas.), Emmi Eloranta (kesk.) ja Lotta Loimusto (oik.) aikovat juhlia valmistumista illalla Turussa. Kuva: SSS/Marko Mattila

Salon lukiossa vietettiin lauantaina ylioppilasjuhlaa poikkeusjärjestelyin. Ainoastaan ylioppilailla oli pääsy juhlasaliin, joten paikalla ei ollut lainkaan yleisöä. Halukkaat pystyivät kuitenkin seuraamaan tilaisuutta suorana Youtubesta.

Muuten juhlaa vietettiin varsin perinteisesti. Ohjelmistossa oli musiikkiesityksiä ja puheita, ja lopuksi uudet ylioppilaat saivat ansaitut valkolakkinsa.

– Striimitilaisuus oli erilainen, mutta ajoi asiansa, toteaa lakin saanut Joona Metsäranta.

”Lakki päässä ja elämä hymyilee”, sanoo Joona Metsäranta. Kuva: SSS/Marko Mattila

Tilaisuuden jälkeen tuoreet ylioppilaat kerääntyivät lukion taakse, ja kertoivat olevansa hyvillä fiiliksillä valmistumisesta.

– Tällä hetkellä olen iloinen ja onnellinen, toteaa Lotta Loimusto.

Hän kertoo, että lakin painaminen päähän tuntui jännittävältä. Loimusto on jo pitkään odottanut kyseistä hetkeä.

Ylioppilaslakin saaminen oli jännittävää myös Veera Valkosen mielestä.

– Mietin sitä, että menikö lakki väärin päin tai vinoon, nauraa Valkonen.

Myös Ilona Nieminen pohti, miten lakkia kuuluu oikeaoppisesti pitää.

– Lakin painaminen päähän oli erikoinen tunne. En vielä tiedä miten sitä kuuluisi tarkalleen pitää, mutta eiköhän se tämän illan aikana selviä, sanoo Nieminen.

Nieminen juhli valmistumista lukiolla Johanna Willbergin kanssa. He ovat tunteneet toisensa pienestä pitäen, joten heistä oli mukavaa valmistua ylioppilaiksi samaan aikaan. Nyt opiskelu kuitenkin jatkuu eri kaupungeissa, sillä Nieminen on saanut opiskelupaikan Turun yliopistosta ja Willberg Tampereen yliopistosta.

Molemmat jatkavat juhlintaa ulkoilmassa sukulaistensa kanssa. Willbergiä harmittaa, että hänen isovanhempansa Virosta eivät pääse koronantilanteen vuoksi osallistumaan valmistujaisiin.

– Toivottavasti loppukesästä pääsisin näkemään heitäkin, toivoo Willberg.

Ilona Nieminen (vas.) ja Johanna Willberg saivat sellaiset ylioppilaspaperit, kuin he halusivat. Kuva: SSS/Marko Mattila

Otso Tuominen ja Adel Habibovic ovat iloisia valmistumisesta. He kertovat, että lakin eteen on tehty paljon töitä.

– Vaikka kulunut vuosi on ollut koronan takia rankka, niin nyt on helpottunut tunne, toteaa Tuominen.

Lakitus toi Tuomiselle tunteen ikään kuin uudesta alusta. Nyt kun lukio on saatu päätökseen, voi seuraavaksi suunnata kohti uusia asioita.

Habibovic puolestaan kertoo olevansa kiitollinen ja onnellinen.

– Lakin painaminen päähän toi sellaisen tunteen, että on onnistunut ja tehnyt jotain oikein.

Otso Tuomisen (vas.) ja Adel Habibovicin vieraat saapuvat juhliin porrastetusti. Illalla he jatkavat juhlintaa ystäviensä kanssa. Kuva: SSS/Marko Mattila

Lauantaina valmistuneet ovat viettäneet melkein puolet lukioajastaan poikkeusoloissa. Ylioppilaan puheen pitänyt Alisa Salminen käsitteli kulunutta vuotta puheessaan.

– Toisinaan kuulee sanottavan, että lukio on elämän parasta aikaa. Se jääköön nähtäväksi, mutta jo tässä vaiheessa me ylioppilaat voimme olla yhtä mieltä siitä, että lukioaika on ollut korvaamaton ja arvokas kokemus.

Salon lukion rehtori, Juha-Markus Koistinen, kannusti omassa puheessaan ylioppilaita rohkeaan luovuuteen. Hän uskoo, että jokaisella on hyvät edellytykset kehittää luovuuttaan, kunhan muistaa yhdistää siihen rohkean asenteen.

– Te olette tulevaisuuden tekijöitä, Koistinen muistuttaa.