Salon paikallismuseoiden kesä alkoi sunnuntaina

0
Rikala-seuran puheenjohtaja Miika Rosendahl toivottaa kaikki tervetulleiksi Halikon museoon.

Salon historiallisen museon SAMUn paikallismuseot alkavat avata oviaan kesäkuussa. Ensimmäisenä paikallismuseoista aukeavat Halikon museo ja Kiikalan kotiseutumuseo, joihin pääsee jo tänä viikonloppuna.

– Halikon museo ja Kiikalan kotiseutumuseo aukeavat sunnuntaina ja sen jälkeen pikku hiljaa muutkin, toteaa museoamanuenssi Anna Väänänen.

Paikallismuseoihin on vapaa pääsy.

Halikon museo on avoinna torstaista sunnuntaihin.

– Museossa jatkuu vielä tänä kesänä Halikon piirimielisairaalan historiasta kertova näyttely, Väänänen kertoo.

Vanhassa viljamakasiinissa toimivassa Halikon museossa on nähtävää kolmessa kerroksessa. Piirimielisairaalanäyttelyn lisäksi esillä on maanviljelykseen ja naisten tekemiin maatalon töihin liittyvää esineistöä sekä puusepän, suutarin ja räätälin verstaat. Ylimmässä kerroksessa on kouluosasto, rahakokoelma sekä asekokoelma, johon kuuluvat muun muassa kreivi C. G. Armfeltin lahjoittamat miekat ja sapelit.

Kiikalan kotiseutumuseo on avoinna sunnuntaisin. Museo koostuu seitsemästä rakennuksesta, jotka on tuotu eri puolilta Kiikalaa. Museossa pääsee tutustumaan erityisesti kotitalous-, meijeri-, kauppa- ja apteekkiesineistöön. Nähtävillä on myös Johannislundin lasitehtaan esineitä, kulkuvälineitä ja huonekaluja.

Salon kaupunki on tehnyt SAMUn paikallismuseoiden avoinna pitämisestä sopimuksia paikallisten yhdistysten kanssa. Kiikalan kotiseutumuseota hoitaa Kiikala-seura.

– Tänä kesänä meillä ei ole uusia teemanäyttelyitä, mutta esillä on yhä torppien itsenäistymisestä kertova näyttely. Kiikala-päivää ei tänä vuonna pidetä, mutta elokuun loppupuolella haluaisimme järjestää jonakin sunnuntaina museolla työnäytöksiä, kertoo Kiikala-seuran puheenjohtaja Hannu Vuoristo.

Halikon museota taas pitää auki Rikala-seura, joka huolehtii myös Hajalassa sijaitsevasta Trömperin kestikievarista. Trömperi avautuu 16. kesäkuuta ja on auki keskiviikosta sunnuntaihin. Vanhassa kestikievarissa voi aistia 1800-luvun tunnelmaa ja nauttia samalla kahvia ja virvokkeita, sillä siellä toimii myös kahvila.

– 20. kesäkuuta kestikievari osallistuu Avoimet puutarhat -tapahtumaan, ja 11. heinäkuuta vietetään Trömperi-päivää, jonka on suunniteltu olevan osa Hajalan kylän yhteistä juhlapäivää. 21.–25. heinäkuuta kievarissa on näyttely huoneentauluista, kertoo Rikala-seuran puheenjohtaja Miika Rosendahl.

7. elokuuta Trömperissä vietetään kansallista mustikkapiirakkapäivää ja museon pihalla järjestetään lähiseudun tuottajille ja harrasteviljelijöille ilmainen tuottajatori.

Suomusjärven kotiseutumuseo aukeaa 19. kesäkuuta ja on avoinna viikonloppuisin. Museossa on esillä käsityö-, maatalous- ja kotitalousesineistöä Suomusjärveltä. Museossa on myös paikallisen keksijän Hemming Pohjolan 1930-luvulla tekemä ikiliikkuja sekä kirkollista esineistöä ja kivikautisia löytöjä.

– Lisäksi olemme ajatelleet täksi kesäksi jonkun paikallisen taiteilijan näyttelyä, kertoo museota hoitavan Suomusjärvi-seuran puheenjohtaja Juha Mielikäinen .

Juhannusviikolla 23. kesäkuuta avautuu Salon keskustan tuntumassa sijaitseva Meritalon museo. Museo on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin.

Meritalo on entinen Joensuun kartanon väentupa, jossa toimi Salon ensimmäinen kansakoulu. Museossa pääsee katsomaan, miltä näytti 1900-luvun alun koulussa ja kuinka opettajaperhe asui koulun yhteydessä. Myös pihalla on nähtävää, sillä puutarha on juuri ennallistettu 1900-luvun alun asuun perinnekasveineen ja hedelmäpuineen.

– Tänä kesänä museossa nähdään lisäksi huonekasveista ja niiden historiasta kertova näyttely, Anna Väänänen mainitsee.

Viimeisenä paikallismuseoista avautuu 2. heinäkuuta Perniön museo, jonka perusnäyttely on kokonaan uudistettu.

– Se on ollut nyt meidän suurin projektimme. Museo on ollut kaksi kesää kiinni, ja nyt se avautuu uudistuneena, Väänänen kertoo.

Perniön alueen historiasta ja perniöläisestä elämästä kertova museo on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin. Sen aukiolosta huolehtii Osuuskunta Pro Perniö.

Paikallismuseot ovat auki 8. elokuuta saakka. Sen jälkeen ne avautuvat vielä Varsinais-Suomen museopäivänä 29. elokuuta, jonka jälkeen käyvät talvilevolle. Poikkeuksena on Kiikalan kotiseutumuseo, joka jatkaa sunnuntaisia aukiolojaan katkeamatta elokuun loppuun asti.

Lisäksi Kreivinmäen ulkomuseo Halikossa Viurilan kartanon lähellä on aina avoinna. Siellä pääsee katsomaan, miltä talonpoikaismiljöö näytti 1700–1800-luvulla. Mäellä on nähtävillä mamsellityyppinen tuulimylly, luhtiaitta ja kaksi muuta aittaa. Alueeseen saa tutustua vapaasti, mutta kävijöiden kannattaa huomioida, että vanha myllärin torppa on yksityiskäytössä.

SAMUN PAIKALLISMUSEOT

 

Tee kesäretki museoon

Halikon museo (Kirkkorinne 7) 6.6.– 8.8. to–su klo 11–17

Trömperin kestikievari ja kahvila (Vanha Turuntie 1326) 16.6.–8.8. ke–su klo 11–17

Kiikalan kotiseutumuseo (Porvarinpolku 10) 6.6.–29.8 su klo 12–15

Suomusjärven kotiseutumuseo (Karjalohjantie 161-2) 19.6.–8.8 la–su klo 11–14

Meritalon museo (Moisionkatu 18) 23.6.–8.8. ke–su klo 12–16

Perniön museo (Museotie 9) 2.7.–8.8. ke–su klo 12–16

Kreivinmäen ulkomuseo (Viurilantie 34) aina avoinna