Salon IoT Campukselle suunnitellaan 30 paikan hoivayksikköä – kaupunginhallitus haluaa lisätietoa aiesopimuksen sitovuudesta

26
Uusi hoivayksikkö voisi aloittaa IoT Campuksen tiloissa ensi vuoden syksyllä, jos asiat etenevät joutuisasti. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Vanhusten hoivapaikkojen perustaminen IoT Campuksen tiloihin on edennyt päättäjien käsiin Salossa. Salon kaupunginhallitus käsitteli eilen aiesopimusta, jonka mukaan kaupunki vuokraisi noin 30-paikkaiselle hoivayksikölle tilat IoT Campukselta.

Kaupunginhallitus kaipasi aiesopimuksesta lisätietoa ja palautti asian uuteen valmisteluun äänin 5–8. Palauttamisesityksen tehnyt keskustan Timo Lehti korostaa, että hänellä ei ole mitään IoT Campuksen hoivayksikköä vastaan.

– Uusia hoivapaikkoja tarvitaan. Minulle jäi kuitenkin epäselväksi, mikä on aiesopimuksen tarkoitus, kun sopimuksessa ei kuitenkaan sovita mitään. Myös se mietitytti hallituksessa useampaa, että pitäisikö uuden hoivayksikön tiloista järjestää kilpailutus, Lehti kertoo.

Lehden palautusesitystä kannattivat Ulla Huittinen ja Johanna Riski keskustasta, Saku Nikkanen ja Simo Vesa SDP:stä, Mikko Lundén (ps.), Kalle Tekkala (kd.) ja Marja Ruokonen (vas.)

Asian käsittelyä kannattivat kokoomuksen Elina Suonio-Peltosalo, Marko Tapio ja Anna-Leena Yli-Jama , SDP:n Saija Karnisto-Toivonen ja vihreiden Jonna Nyyssönen.

Ennen äänestystä Ruokonen teki esityksen, että aiesopimusta ei hyväksytä. Vesa kannatti. Ehdotuksesta ei kuitenkaan äänestetty, koska aiesopimus palautettiin uuteen valmisteluun.

Salon vt. sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja Anneli Pahta sanoo tavoitteena olevan, että vuokrasopimus hoivayksikön käyttöön tulevista IoT Campuksen tiloista voitaisiin allekirjoittaa tämän vuoden aikana. Pahta korostaa, että kaupunginhallitukselle esitetty aiesopimus ei sido kumpaakaan osapuolta.

– Aiesopimus on herrasmiessopimus, jonka perusteella Salo IoT Park Oy voisi alkaa suunnitella hoivayksikölle tiloja. Aiesopimuksella on tarkoitus osoittaa, että Salon kaupunki on aidosti kiinnostunut vuokraamaan kampukselta tilat hoivayksikölle, Pahta huomauttaa.

Esillä olevan mallin mukaan IoT Campusta ylläpitävä osakeyhtiö tekisi kampuksen Kamparakennukseen hoivayksikölle modernit ja nykyajan asumisvaatimukset täyttävät tilat. Salon kaupunki vuokraisi tilat ja vastaisi hoivayksikön toiminnan pyörittämisestä.

Tilojen vuokrausta koskevat ehdot neuvotellaan erikseen ja vuokrasopimus hyväksytään erikseen.

Uuden hoivayksikön tarvitsemien tilojen neliömäärä tarkentuu suunnittelun edetessä. Pahta arvioi, että uusi hoivayksikkö voisi olla nopeimmillaan käytössä ensi vuoden syksyllä.

– Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että hankkeessa kaikki sujuu hyvin ja jouhevasti, Pahta muistuttaa.

Ajatus hoivayksikön perustamisesta IoT Campuksen tiloihin tuli ensimmäisen kerran julkisuuteen syksyllä 2020.

Salon silloinen sosiaali- ja terveyspalvelujen johtaja Jussi Mattila ja Salon vanhuspalveluiden johtaja Salla Lindegren valmistelivat tuolloin Salon sosiaali- ja terveyslautakunnalle esityksen, jonka mukaan Kukonkallion ja Hintan hoivakodit suljettaisiin ja korvaava paikkamäärä hankittaisiin vuokraamalla tilaa Salon IoT Campukselta. Toisena vaihtoehtona oli kilpailuttaa uudisrakennus vuokramallilla.

Esitys ei edennyt koskaan sosiaali- ja terveyslautakuntaan, mutta siitä alkoi kiivas keskustelu ja tapahtumien vyöry. Myöhemmin Mattilan työsuhde purettiin.

Anneli Pahta korostaa, että aiesopimuksessa kaavailtu IoT Campuksen hoivayksikkö on tarkoitettu vastaamaan hoivapaikkojen lisätarpeeseen.

– Tilojen vuokraus kampukselta ei liity suoraan Kukonkallioon tai Hinttaan eikä merkitse niiden lopettamista.

Pahta huomauttaa, että laitospaikkojen suuri osuus Salon vanhustenhoidossa pitää kuitenkin ratkaista myöhemmin tavalla tai toisella. Tämä ratkaisu liittyy nimenomaan Kukonkallioon Salossa ja Hinttaan Suomusjärvellä.

Salon kaupunki tavoittelee hoivayksikön sijoittamisella IoT Campukselle tiivistä yhteistyötä alueella toimivien yritysten ja Turun ammattikorkeakoulun kanssa.

Hoivayksikkö toimisi terveydenhuolto- ja hoiva-alan opiskelijoiden työ- ja harjoittelupaikkana sekä modernin terveysteknologian käytön edelläkävijänä.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirryttyä maakuntien vastuulle vuokralaisena toimisi Salon kaupungin sijasta hyvinvointialue.

26 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
vanhus
2 vuotta sitten

Hienoa! Toivottavasti pääsen siihen juotospaikan viereen takaisin.

Mä vaan
2 vuotta sitten
Reply to  vanhus

Vähän kun vartoo niin voi olla että pääset vielä juottamaankin.
Ammattitaitoiset tekijät ovat harvassa

saloralainen 75v
2 vuotta sitten
Reply to  Mä vaan

Ja mä odotan, että saisin entisenä Saloran ja monitoritehtaan työntekijänä joitakin pieniä piirilevyjä osineen ja pikkupeltejä suteineen ja tahnoineen hypisteltäväkseni. Sitten käytävillä tapaan toisia saloralaisia, ja voi että meillä vois ollakin ihan kovat menot vielä.

Allan
2 vuotta sitten

Niiden vanhojen osien ja työvälineiden hypistelyä voisi käyttää muistinkuntoutus terapiassa hyödyksi.

keijo.k
2 vuotta sitten

Täytyy ihmetellä tuota poliittisten luottamushenkilöiden toimintaa. Edellinen asiaa esitellyt sai lähteä ja nyt vt:n esitys aiotaan ottaa uudelleen käsittelyyn.

Allan
2 vuotta sitten
Reply to  keijo.k

Minä en ihmettele, koska todelliset syyt olivat jossain muualla kuten aikanaan väitinkin. Täällähän oli kommentoimassa erään puolueen silmäätekeviä aina Laitilasta asti.

sivullinen
2 vuotta sitten

Pitäähän Campuksen saada vuokratuloja.

ihmettelen oikeasti
2 vuotta sitten

Tuo hoivakotihomma kampuksellle, kuullostaa siltä että tuonne kampukselle on ihan pakko saada mahdollisiman paljon kaikkea mahdollisimman nopeasti eikä niin että annettaisiin sen alueen vaan täyttyä omaan tahtiin jos on täyttyäkseen.

Ja miksi se hoivapaikka pitää saada juuri tuonne kampukselle, kun Salossa olisi jo valmiina esim, Halikon tyhjenevä sairaala mistä saisi pienellä rempalla vanhuksille oivan hoivakodin missä vietää viimeisen ajan?

Salorassa oltiin
2 vuotta sitten

Esimerkiksi Oulussa vastaavasti Nokialta tyhjentyneet tilat ovat tietääkseni täyttyneet oikeasti tuottavilla yrityksillä. Salossa kaupunki haaveili, mutta isointa osaa on sitten täytetty keinotekoisesti siirtämällä jo valmiita toimintoja paikasta A paikkaan B. Näin toinen tila tyhjeni ja toinen ns. täyttyi. Nyt sitten vanhuksille hoivakotitiloja. Tuleeko siitä kaupungille tuloja, kun vuokraa omistamastaan kompleksista tilat?

Juha
2 vuotta sitten

Eikös ne Oulun vastaavat tilat ole huomattavasti pienemmät.

keijo.k
2 vuotta sitten

Taho, joka tätä asiaa ajaa, on ehkä niinkin vahva, että mitkään inhimillisyystekijät eivät mitään vaikuta. Politiikka on edelleen taitolaji, jotkin tahot osaavat sen ja jyräävät epäilijät satanolla.

Käärmettä pyssyyn
2 vuotta sitten

Halikon sairaala miljöönä ois paljon parempi kuin joku teollisuusalue. Sääli ettei niitä rakennuksia hyödynnetä paremmin. Halikon sairaalassa kumminkin on ollut vuodeosastoja, ei kauheasti ois tarvinnut remonttia. Puistoalueet todella ihanat. Kai kaupunki laittaa kohta myös vammaiset sinne iot keskukseen? Kun omat tilat homehtuu tai täytyy muuten vaan päästä eroon ennen maakuntauudistusta.

Ex-Noksu
2 vuotta sitten

Olen jo aiemmin kommentoinut että ex-Nokian tilojen remontointi hoivakäyttöön maksaa todella paljon. Siellä on vain muutama wc ja alkeellinen keittiönurkkaus per siipi. Lisäksi vain Kiilassa on niin iso tavarahissi, että paarit ehkä mahtuu. Hätätilanteessa huonokuntoisten ihmisten nopea evakuointi on haasteellista ellei mahdotonta.

Jos Halikon sairaala olisi helposti käyttökelpoinen, niin miksei tosiaan sinne? IoT täyttyy, jos tarvetta on. Mutta on mielestäni epärealistista toivoa että se täyttyy kokonaan maksavista yrityksistä. Ensimmäinen yritysaalto on jo lopettanut tai mennyt konkurssiin.

stop-down
2 vuotta sitten
Reply to  Ex-Noksu

Jo on mennyt se toinenkin.

Urpo
2 vuotta sitten
Reply to  stop-down

Voi olla, että Halikon sairaalan tilat ei sovellu sen paremmin kuin Nokian tehdaskaan. Vanhat rakennukset on suunniteltu aikana ennen esteettömyysvaatimuksia. Ympäristönä se olisi kyllä vanhusten arvon mukainen ja siten tarkoitukseen täydellinen paikka. Ehkä vanhempia rakennuksia voisi käyttää paremmassa kunnossa olevien sijoitukseen? Mutta sairaalan pihalla on huonokuntoisia kerrostaloja, jotka pitäisi joka tapauksessa purkaa eli kulut menee tontin nykyiselle omistajalle tontin hankintaa alentavana tekijänä. Kerrostalojen tilalle voisi rakentaa nykyaikaiset tilat vanhuksille. Vaikka sitten ilmastomuodin mukaisesti hirrestä, viereisen koulun rakentamisesta saatuja kokemuksia hyödyntäen. Tuntuu, ettei tontille anneta mitään merkitystä, vaikka se tavallisen ihmisen asunnon hankinnassa on kenties tärkein yksittäinen asia ja poliitikkojen juhlapuheissakin… Lue lisää »

Selvittäkää
2 vuotta sitten
Reply to  Urpo

Mitä kerrostaloja? Ainoat kerrostalot ovat Märyntiellä ja ovat yksityisen omistamat nykyään. Ja tietääkseni Museovirasto valvoo kompleksin käyttöä, joten mitään rakennuksia ei niin vaan pureta. Lisäksi kerrostalojen vieressä on ollut sairaalan kasvihuoneet, siinä maa on saastunutta. Siihen ois jo rakennettu jos sais, pilasivathan ne jo metsän sieltä henkilökunnan talojen takaa, tuli uus asuinalue. Sairaalan alueella on vain sairaalan käytössä olleita rakennuksia. Niissä on valmiina jo huoneet, isot hissit, ainoa mikä puuttuu, niin vessat joka huoneista, mut tuskin vuodeosastoilla on edes tätä vaatimusta. Paremmin nuo rakennukset käy tähän käyttöön kuin Nokian tilat. Ei siellä ole sauna tai peseytymistiloja joka kerroksessa. Mielestäni jonkun… Lue lisää »

Allan
2 vuotta sitten
Reply to  Selvittäkää

Salon kaupunki ei onneksi omista Halikon sairaalaa ymmärtääkseni.

Kaikki rakennukset, joihin liittyy jotenkin Museovirasto, on syytä kiertää kaukaa ja niihin ei pidä koskea pitkällä tikullakaan vaikka maksettaisiin, jos ei ole pakko.

Halikon sairaala on kyllä päällepäin paremmassa kunnossa kuin Salon juna- aseman ympäristössä olevat pakkosuojellut mörskät.

Tästäkin huolimatta kaupungin ei pidä ottaa Halikon sairaalaa ristikseen, ellei ole pakko.

keijo.k
2 vuotta sitten
Reply to  Allan

Salon kaupunkiko omistaa IoTcampuksen? En tunne sen omistukseen liittyviäasioita enkä tiedä kuntoa. Mikä vaikutus omistussuhteilla on tässä asiassa? Eihän kaupunki vissiin ole IoTcampustakaan ristikseen ostamassa?

Repa
2 vuotta sitten
Reply to  keijo.k

Kaupunki omistaa siitä 30%.

Allan
2 vuotta sitten
Reply to  keijo.k

Omistussuhteilla on tietysti se merkitys Märyn sairaalan osalta siinä, ettei Salon kaupunki voi tuosta vaan ehdotetuilla tavoilla suunnitella remontointia ja hoivakoti toimintojen siirtoa Märyn tiloihin.

Märyn sairaalan omistaa sairaanhoitopiiri ja suojelun ongelmat lankeaa sairaanhoitopiirin suuremmille hartioille, eikä Salon kaupungin kontolle.

Tyks U sairaalan ongelmat ovat olleet selkeänä esimerkkinä suojeltujen alueiden vaikeuksista ja ongelmista, joten suojeltuihin rakennuksiin ja alueisiin ei pidä koskea pitkällä tikullakaan, jos ei ole omistussuhteista johtuvaa pakkoa.

Korjauskelvottoman Tyksin U- sairaalan purkumahdollisuudesta on tapeltu yli 10 vuotta, koska U-sairaala sijaitsee suojellulla Tyksin mäellä.

Urpo
2 vuotta sitten
Reply to  Selvittäkää

Vesitornin vieressä on tyhjillään ja pahuuden vallassa oleva 60-70 luvun rakennus, jota toivottavasti ei ole suojeltu. Näkyy kartassa L:n muotoisena.

keijo.k
2 vuotta sitten
Reply to  Urpo

Joidenkin kannattaisi käydä tutustumassa kohteeseen josta puhuu.

Urpo
2 vuotta sitten
Reply to  keijo.k

Mitä tarkoitat?

Sairaalan ex työntekijä
2 vuotta sitten
Reply to  Urpo

B-sairaala on ollut jo vuosia tyhjillään. On sairaalan vanhimpia rakennuksia, joten luulen että museovirasto ei anna taloa purkaa, vaikka halukkuutta ois. On rakennettu ennen 60-lukua. Koko sairaala-alue on suojeltu enemmän tai vähemmän, mut ei se silti estä käyttämistä. Onhan vastaanottokeskuksen tilat sairaala-alueella. Heille tilat kelpaa, vanhuksille näköjään ei.

Mamma maalta75
2 vuotta sitten
Reply to  Ex-Noksu

Halikon sairaalan ympäristökin olisi todella ihanteellinen niin asukeille kuin heidän omaisilleen ulkoiluun. Siellä voisimme ehkä ajella sähköisten pyörätuolienkin ajella niin kauan kun kuntoa riittäisi. Päättäjät eivät ehkä osaa asennoitua vanhusten osaan. Ovatko edes vierailleet oikeasti hoivakodeissa omaista tai tuttua tapaamassa, joka huoneessaan yksin makoilee.

Juna meni jo
2 vuotta sitten

Salon IoT Campuksen tilojen markkinointi olisi pitänyt olla paljon paljon tehokkaampaa että olisi saatu nämä tuotantotilat järkevään käyttöön eli teollisuuskäyttöön, siihen ei Yrityssalon resurssit riitä.