Saloon satoi toukokuun ennätys – vettä ropisi kolminkertaisesti keskimääräiseen verrattuna

2
Salossa satoi toukokuussa poikkeuksellisen paljon. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Salon toukokuun sademäärät nousivat ennätyskorkealle. Ilmatieteen laitoksen Kärkän havaintoaseman sademäärä oli 98,6 millimetriä, mikä on aseman mittaushistorian suurin lukema.

– Salossa on mitattu sadetta 75 vuotta, selittää meteorologi Eveliina Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Hän kuvailee sademäärää poikkeuksellisen harvinaiseksi Salossa, jossa keskimäärin toukokuussa sataa 35,7 millimetriä. Nyt siis saatiin kolminkertainen määrä vettä.

– Poikkeuksellinen tarkoittaa keskimäärin kerran tai harvemmin kuin kerran 30 vuodessa olevaa, Tuovinen sanoo.

Tuovinen sanoo, että toukokuu on ollut sateinen muuallakin eteläisessä Suomessa. Ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuun sademäärät vaihtelivat koko maassa vajaan 20 ja reilun 120 millimetrin välillä. Kuukauden suurin sademäärä, 122,8 millimetriä, mitattiin Nokian Tottijärvellä.

Salon Kärkässä ei mitattu ihan näin huimia lukemia, mutta märkää on silti ollut, sillä sateet ovat jakautuneet eripituisiin jaksoihin tasaisesti kuukauden aikana.

– Ensimmäinen jakso oli 5. – 10.5., jolloin satoi enemmän, noin 30 millimetriä, Tuovinen katsoo Kärkän tuloksia.

Toinen Kärkän aseman ”sadekausi” sattui 16. – 23.5., jolloin vettä ropisi melkein joka päivä.

Eniten vettä saatiin kerrallaan kolmannen jakson aikana eli 26. – 27.5.

– Vettä satoi 35 millimetriä kahdessa päivässä, 25 millimetriä melkein yhdessä päivässä, Tuovinen tarkentaa sateen jakaantumista.

Sateisuuden lisäksi toukokuuhun ei mahdu muita poikkeavia lukemia, sillä keskilämpötilat olivat Tuovisen mukaan ihan tavanomaisia. Ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuun keskilämpötila vaihteli etelän noin plus kymmenestä asteesta Pohjois-Lapin noin plus kahteen asteeseen.

Toukokuussa mitattiin yhteensä viisi hellepäivää. Maan itäosassa sekä maan keskivaiheilla hellepäiviä oli kahdesta kolmeen, mikä on harvinaisen paljon.

Sen sijaan Salossa hellepäiviä ei ollut erityisen paljon. Niitä oli kaksi.

– Tyypillisesti Salossa on yksi hellepäivä, mutta helposti hellepäiviä tulee kaksikin, Tuovinen selittää.

Hellepäivät olivat Salossa 12.5. (25,5 asetta) ja 13.5. (26,8 astetta).

Myös pakkasen puolella käytiin toukokuussa, joskin kuun alkuosassa. Alimmillaan käytiin 2.5., jolloin Kärkässä mitattiin -3,7 astetta. Pakkasia mitattiin vielä 9.5., mutta sen jälkeen on puhuttu vain hallasta.

Tuovinen sanoo, että hallaa ei mitata. Halla tarkoittaa maan pinnan tuntumassa olevaa nollan alapuolista lukemaa eli käytännössä sekin pakkasta. Sen sijaan virallinen pakkaslukema mitataan kahden metrin korkeudesta, jolloin toki maan pinnallakin on pakkasta.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ihmettelevä Mamma
1 kuukausi sitten

Se on kyllä näkynyt lätäkköinä pelloilla ja keskenjääneinä peltotöinä. Ei ole maanviljelijällä helppoa tänä keväänä, kun vielä selvitettävä EU-papereissa, miksi ei pellossa kasva sitä mitä piti kylvää. Olosuhteet varmaankin vaativat lajikkeen vaihtoa.

Maiju
1 kuukausi sitten

Tänään pääsi vasta pihamaan perunamaatakin jyrsimään. Ei ole ollut asiaa litisevälle maapalstalle.