Saloon halutaan lisää muovipakkausten keräyspisteitä

0
Salon Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja John Kallonen toivoo, että kun uusia muovinkeräyspisteitä aletaan perustaa, niitä liikenisi myös Saloon. Kuva: SSS/Jan Sundman

Salon alueelle toivotaan lisää muovipakkausten keräysastioita. Salon Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja John Kallonen tietää, että toive on monella kulmakunnalla yhteinen.

– Muun muassa Kiikalassa, Kiskossa, Perniössä ja Suomusjärvellä asukkaat, mökkiläiset ja etätyöntekijät toivovat mahdollisuutta viedä kierrätysmuovit läheiseen kyläkeskukseen. Tällä hetkellä he joutuvat kuljettamaan muovijätteet Salon keskustaan, Kallonen kertoo.

– Esimerkiksi Kiikalasta on 36 kilometriä matkaa Saloon. Se on pitkä matka kuljettaa kierrätettäviä jätteitä. Ja muovia tulee tilavuudeltaan aika paljon enemmän kuin muita jätteitä, hän toteaa.

Myöskään Särkisalossa, Muurlassa ja Perttelissä ei ole muovipakkausten keräyspistettä.

Asia nousi esiin Salon Omakotiyhdistyksen kevätkokouksessa. Yhdistys on ottanut asiasta yhteyttä myös Rinki-ekopisteitä ja muovipakkausten keräystä ylläpitävään Suomen Pakkauskierrätys Rinkiin ja pyytänyt muovinkeräysastioiden lisäämistä. Uusia keräysastioita ei kuitenkaan ole ainakaan lähiaikoina luvassa.

– Tällä hetkellä ei perusteta uusia muovinkeräyspisteitä, sanoo Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n aluepäällikkö Harri Patana.

Ekopisteiden verkostoa ei Patanan mukaan muuteta ennen kuin uusi jätelaki astuu voimaan ja selviää, mitä laki pakkauskeräykseltä velvoittaa.

– Laki on jo vuoden verran myöhässä. Sen piti tulla voimaan viime vuoden heinäkuussa. Nyt odotetaan, että se tulisi voimaan tämän kesän aikana. Lain astuttua voimaan siihen tulee myös siirtymäaikoja.

Tällä hetkellä laki velvoittaa, että muovinpakkausten keräyspisteen tulee löytyä jokaisesta yli 10 000 asukkaan taajamasta ja yhteensä niitä on oltava vähintään 500. Nämä velvoitteet täyttyvät ja ylittyvätkin nykyisellä verkostolla, jossa keräyspisteitä on yhteensä yli 670.

Tuottajayhteisö on vapaaehtoisesti perustanut muovipakkauksille keräyspisteitä niin, että sellainen löytyy jokaisesta vähintään 4 000 asukkaan kunnasta.

Patana toteaa, että Salon kaltaisissa kuntaliitoskunnissa ei muovinkeräyspisteiden saatavuus ole välttämättä yhtä hyvä kuin pienemmissä kunnissa. Liitoskunnissa muovinkeräyspisteet on sijoitettu suurimpaan keskustaajamaan.

– Salossa kymmenen kuntaa liittyi yhteen, ja muovinkeräyspisteet ovat keskittyneet keskustaajamaan.

Muovipakkausten keräyspisteiden verkosto on Etelä-Suomessa tiheämpi kuin Pohjois-Suomessa. Salossakin muovinkeräyspisteitä on keskustaajaman lisäksi Halikon kirkonkylässä, Vaskiolla ja Kuusjoella.

– Vuonna 2016 jolloin verkosto tehtiin, keräyspisteitä saatiin perustettua normaalia enemmän Riihimäen läheisyyteen, jonne muovipakkausjäte kuljetetaan Fortumin jalostamoon. Niitä sijoitettiin paikkoihin, joissa oli tilaa ja sopiva sijainti kuljetusreitin kannalta, Patana kertoo.

Toiveet uusista muovinkeräysasioista eivät ole kuitenkaan mahdottomia. Uuden jätelain luonnoksessa ollaan esittämässä tällä hetkellä muovipakkauksille 1 000 keräyspisteen verkostoa.

– Se tarkoittaisi 330 uutta muovinkeräyspistettä nykyisten pisteiden lisäksi. Mutta ensin tarvitsemme tiedon lainmuutoksen sisällöstä. Sen jälkeen ekopisteverkostoa voidaan lähteä tarkastelemaan uudelleen, Patana sanoo.