SDP:n gallupsuosio hiipuu

0
Kuntavaalien loppukiri on alkanut. Kokoomuksen kanssa kärkipaikoista kisaavat perussuomalaiset Jussi Halla-ahon ja SDP Sanna Marinin johdolla. Kuva otettu HS:n puheenjohtajatentissä 9. kesäkuuta.

Ylen tuore kuntavaalimittaus kertoo, että päähallituspuolue SDP:n suosio on luisunut alaspäin juuri vaalien lähestyessä. Puolueen kannatus on pudonnut toukokuun mittauksesta 1,1 prosenttiyksikköä.

Gallupin kärkipaikoilla ei mitattu muutoksia. Ykköspaikalla jatkaa kokoomus, ja perussuomalaiset on toisena. SDP on kolmantena, mutta ero toisena olevaan perussuomalaisiin venähti hieman suuremmaksi. Toukokuun mittauksessa kaksikon kannatus oli lähes tasoissa.

Kokoomus lähtee kuntavaalien loppukiriin hyvällä etumatkalla. Kokoomuksen kannatus on Ylen gallupin mukaan 19,6 prosenttia. Vaikka siinä on pudotusta 0,6 prosenttiyksikköä toukokuun mittauksesta, ero toisena olevaan perussuomalaisiin on selvä. Viime kuntavaalien kärkipuolue näyttää pitävän paikkansa suurimpana kuntapuolueena.

Perussuomalaisten kannatus on nyt 18 prosenttia, jossa on laskua 0,2 prosenttiyksikköä toukokuusta. SDP:lle mitattiin 17 prosentin kannatus, joten eroa näiden kahden puolueen välillä on nyt prosenttiyksikkö.

Perussuomalaiset marssivat kohti kuntavaalijytkyä, sillä viime kuntavaaleissa puolue sai vain 8,8 prosenttia äänistä. Kannatusmittausten toteutuminen riippuu paljon siitä, miten puolueen kannattajat lähtevät äänestämään.

Ylen kuntavaalimittaus tuo hieman valoa surkeiden kannatuslukujen kanssa tuskailevalle keskustalle. Puolueelle mitattiin nyt 13 prosentin kannatus, jossa on nousua 1,3 prosenttiyksikköä.

Keskustan kannatus on edelleen heikko, mutta kuntavaaleissa odotettavissa oleva rökäletappio ei ehkä kasva ihan niin suureksi kuin vielä toukokuussa näytti. Vaalitappio näyttää kuitenkin selvältä, sillä viime kuntavaaleissa keskusta keräsi 17,5 prosentin kannatuksen.

Keskusta on onnistunut lisäämään kannatusta etenkin vahvoilla tukialueilla Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Päähallituspuolue SDP:n suosion heikkeneminen juuri vaalien alla voi ennakoida vaalitappiota. Viime kuntavaaleissa SDP keräsi 19,4 prosenttia äänistä, joka gallupin mukaan jäisi nyt 2,4 prosenttiyksikköä heikommaksi.

Koronavuosi on pitänyt SDP:n ja puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marinin suosion poikkeuksellisen korkealla. Samanlainen ilmiö on näkynyt muuallakin, kun kansalaiset ovat olleet huolissaan vaikeasta pandemiasta.

Viime mittaukseen osui myös pääministerin aamupalakohu, mutta sen vaikutukset kannatusmittauksissa jäänevät vähäisiksi. Paljon enemmän SDP:n laskua selittää koronapandemian hiipuminen ja paluu politiikan normaaliin työjärjestykseen.

Ylen mittaus saa tukea päivää aikaisemmin julkaistusta Helsingin Sanomien kuntavaaligallupista, joka viitoittaa samanlaista suuntaa. HS-gallupissa kärkipuolueiden järjestys on sama, joskin perussuomalaisten ja SDP:n kannatukset ovat hyvin lähellä toisiaan. HS-gallupin mukaan kokoomuksen kannatus on 19,6, perussuomalaisten 18 ja SDP:n 17,9 prosenttia.

Salossa puolueiden kannatusmittaukset noudattavat valtakunnallista linjaa. SSS-gallupin mukaan Salon kaksi suurinta puoluetta ovat kokoomus ja perussuomalaiset.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments