Seudun uusin minigolfrata löytyy Koskelta – katso kaikki Salon lähialueen radat

0
Talolan koulun oppilaat Alina Kupi (vas.) ja Johanna Lehti pelasivat uudella minigolfradalla, joka sijaitsee mukavasti heidän koulunsa vieressä. Kuvat: SSS/Marko Mattila

Aurinko paistaa ja aika kuluu siivillä, kun viidesluokkalaiset Alina Kupi ja Johanna Lehti sihtaavat palloa reikään Kosken uudella minigolfradalla. Molemmat ovat radalla toista kertaa.

– Tämä on sopivan haastava. Ja on hienoa, että tämä on vielä niin lähellä koulua, he iloitsevat.

Eläkeliiton Koski Tl yhdistys on rakentanut tänä keväänä 18-reikäisen minigolfradan Kosken kunnantalon parkkipaikan läheisyyteen.

Minigolfratoja on Salossa kolme ja Somerolla yksi. Kosken radan erikoisuutena on, että sinne ei osteta kierrosta ja vuokrata välineitä, vaan radalle saa mennä koska tahansa ja välineitä voi lainata Kosken kirjastosta kirjastokortilla.

– Yleensä minigolfradat ovat yritysvetoisia, ja niiden käytöstä peritään maksu. Me lähdimme siitä, että rataa saa vapaasti käyttää, eikä maksua peritä, sanoo Eläkeliiton Kosken yhdistyksen puheenjohtaja Juhani Hörkkö.

 

Kosken kirjastossa on toiminut vuoden 2020 alusta asti liikuntakirjasto, josta voi lainata erilaisia liikuntavälineitä. Nyt Kosken vapaa-aikatoimi on hankkinut lainattavaksi myös minigolfmailoja ja palloja.

– Mailan ja pallon laina-aika on kolme päivää. Ne voi palauttaa kirjaston aukioloaikoina, kertoo kirjastotyöntekijä Marika Skytte.

Tarjolla on tällä hetkellä neljä aikuisten ja neljä lasten mailaa. Kirjastotoimenjohtaja Outi Källvikin mukaan lisää mailoja on tilattu, ja kun ne saapuvat, mailojen määrä tuplaantuu.

– Toivottavasti mailat tulevat pian. Meillä on lainattavana monenlaisia liikuntavälineitä, mutta minigolfmailat ovat nousseet nyt ykkösiksi, Källvik sanoo.

Kumpi oli tällä kertaa minigolfmestari? Alina Kupi laski pelin lopuksi yhteen hänen ja Johanna Lehden pisteet.

Radan avajaisia vietettiin viime viikolla, ja lainamailat ovat olleet heti ahkerassa käytössä.

– Tarkoitus on, että lainamailoilla kuka tahansa pääsee kokeilemaan lajia. Jos lajista innostuu, esimerkiksi Eläkeliiton Koski Tl yhdistykseltä voi ostaa oman mailan ja palloja, Skytte mainitsee.

Kosken kirjaston kirjastokortin voi hankkia myös ulkopaikkakuntalainen. Kosken kirjasto kuuluu Loisto-kirjastoihin, ja mailoja pääsee lainaamaan minkä tahansa Loisto-kirjaston kortilla. Loisto-verkostoon kuuluvat Kosken, Marttilan, Auran, Loimaan, Oripään ja Pöytyän kirjastot.

Minigolfmailoja ei ole mahdollista varata, mutta Loiston verkkokirjastosta näkee mailojen lainaustilanteen hakusanalla minigolf*.

– Jos Salosta asti lähtee pelaamaan, kannattaa tulla maanantaina, keskiviikkona tai torstaina, koska silloin kirjastomme on auki klo 19 asti ja välineet on helppo palauttaa samana päivänä, Skytte vinkkaa.

 

Eläkeliiton Koski Tl yhdistys innostui rakentamaan minigolfradan, kun Varsinais-Suomen Jokivarsikumppanit ry:n kautta oli mahdollista hakea rahoitusta pienille kehittämishankkeille.

– Niinpä me pistimme toimeksi. Saimme kunnalta radalle maa-alan, joka on korvauksetta käytössämme viisi vuotta, kertoo Juhani Hörkkö.

– Ensin kunta teki radalle pohjan, minkä jälkeen pystytimme radan talkoilla. Kolme tuntia siihen meni, hän jatkaa.

Hanke tuli maksamaan 10 000 euroa, mistä 75 prosenttia saatiin tukirahoituksena ja lopusta yhdistys vastasi itse. Vastaavanlaisella rahoituksella Kosken Kaiku rakentaa kesän aikana Myllyrantaan kuntoportaat.

Eläkeliiton Koski Tl yhdistys järjestää minigolfradalla ohjattuja pelitapahtumia tiistaisin klo 15. Jatkossa on tarkoitus järjestää myös turnauksia.

– Yritämme saada eläkeläiset liikkumaan. Koronan takia toimintamme ovat olleet tauolla, mutta nyt frisbeegolf, lentopallo, pyöräily ja mölkky ovat taas alkaneet, Hörkkö mainitsee.

– Kosken Kohaus ollaan myös tänä kesänä järjestämässä, ja siellä yhdistyksemme on mukana, hän kertoo.

Eläkeliiton Kosken yhdistyksessä on 370 jäsentä, mikä on kunnan kokoon nähden suuri luku. Hörkkö toteaa, että yhdistyksen taloudellinen tilanne on tällä hetkellä hyvä. Siksi se halusi satsata kaikkia koskelaisia hyödyttävään hankkeeseen.

– Ei pienissä kunnissa tällaisia minigolfratoja juuri ole. Toivomme, että myös nuoriso alkaisi käyttää rataa. Esimerkiksi koulut voisivat hankkia omia mailoja, Hörkkö ehdottaa.

Aivan radan vieressä on Talolan koulu, jonka oppilaita ovat myös Alina Kupi ja Johanna Lehti. He kävivät kokeilemassa rataa luokkatovereidensa kanssa opettaja Heikki Mulon johdolla. Mailat oli lainattu kirjastosta ja koulun opettajilta. Testaajien kokemukset olivat hyvät.

– Onhan tämä tosi kiva. Moni oppilas on jo kysellyt, miten mailoja voi lainata. Luulen, että radasta tulee tosi suosittu. Voisimme hankkia koululle myös omia mailoja, Mulo sanoo.

Kosken rata on 18-reikäinen.

Salon seudun minigolfratoja

Vuohensaari Minigolf (Satamakatu 102, Salo)
18-reikäinen, kansainvälisen Minigolfliiton hyväksymä rata
Hinnat aikuinen 7 euroa, lapsi (alle 12 v.) 4 euroa
Välineet saa Vuohensaaren kahvilasta
Avoinna 24.6. asti ma–su klo 10–20, 25.6. eteenpäin ma–su klo 10–22

Salo Golf – Minigolf (Anistenkatu 1, Salo)
12-reikäinen rata
Hinnat aikuinen 5 euroa, junnu 2,50 euroa
Välineet saa Salo Golfin toimistolta
Avoinna ma–pe klo 10–17, la–su klo 9–16

Mathildedalin Keskuspuisto (Tullintie 2, Mathildedal)
12-reikäinen Adventure Golf -rata
Hinnat aikuinen 9 euroa, lapsi (alle 12 v.) 6 euroa. Saatavana myös kymppikortti.
Välineet saa kioskista
Avoinna ma–la klo 10–20, su klo 10–18

Someron uimahallin minigolf (Kiiruuntie 6, Somero)
12-reikäinen rata
Hinnat aikuinen 4 euroa, lapsi (alle 16 v.), eläkeläinen, opiskelija, varusmies, työtön 3 euroa
Välineet saa uimahalli Loiskeen kahviosta
Avoinna ma, ke, pe klo 8–21, ti klo 12–21, to klo 9–21, la–su klo 12–18

Kosken minigolf (Härkätie 5, Koski)
18-reikäinen rata
Välineitä saa lainata Kosken kirjastosta (Hämeentie 12) ilmaiseksi kirjastokortilla. Myös omia mailoja saa käyttää.
Avoinna aina. Kosken kirjasto auki ma ja to klo 13–19, ti ja pe klo 10–16, ke klo 10–19