Seuraavien sukupolvien unelma on vielä utopiaa

1
Tim Sparv (vas.), Paulus Arajuuri ja Lukas Hradecky varmistivat sukupolvien unelman täyttymyksen marraskuussa 2019. Tänään he toteuttavat sen.

Sukupolvien unelma.

Huuhkajien ensimmäisen arvokisapaikan tuoneen EM-karsinnan slogan on lähes täydellinen. Unelma-sanan olisi voinut korvata myös sanalla utopia.

Sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat kasvoivat yleisurheilun ja hiihdon luvatussa maassa. Kesäisin aseteltiin Virénin ja Vasalan väliajat tasaisen vauhdin taulukkoon ja talvisin odotettiin Takaloa tai Mietoa kuvaruudun vasemmassa alakulmassa törröttävän näreen kohdalle, josta naksautettiin taskunauris käyntiin.

1970-luvulla pyhän suomalaisen sporttikolminaisuuden täytti jääkiekko, joka nousi kovaa vauhtia kaupungistuneen Suomen rakastetuimmaksi joukkuelajiksi. Pitkälti siksi, että urheilukulttuurimme on pitkälti maajoukkueorientoitunut ja Leijonat pelasi automaattisesti arvokisoissa – kaveneva ero maailman kärkeen oli konkreettisesti mitattavissa joka kevät.

Samaan aikaan jalkapallo oli merkityksellinen asia suomalaisille vain arvokisojen aikana. Tuolloin kuvaruudun täyttivät eksoottiset brassit, romuluiset britit ja konemaiset länsisaksalaiset, joiden ei tarvinnut nuoruudessaan kolata kenttää lumesta tai väistellä treeneissä väpättäviä keihäitä.

Harvat rohkeat ja uskolliset unelmoivat Suomen arvokisapaikasta, muille se oli yhtä todennäköistä kuin Veikko Vennamon ja Ahti Karjalaisen yhteinen kuukävely.

Suurelle yleisölle Suomen jalkapallomaajoukkue oli pelkkä kuriositeetti, jolle Varsovan liiton jäsenmaat antoivat turpasaunoja muutaman kerran vuodessa.

– Palloliiton johto on vihdoin tullut järkiinsä ja alkaa ymmärtää, mikä on Suomen ja suuren maailman jalkapallon tasoero, kirjoitti toimittaja Antti O. Arponen Urheilulehdessä vuonna 1981, kun Palloliitto päätti satsata MM-karsinnan sijaan Los Angelesin olympialaisiin.

40 vuotta ja kymmeniä toinen toistaan karvaampia pettymyksiä myöhemmin kuriositeetista on tullut konkretiaa, utopiasta unelmaa ja unelmasta totta.

Tänään suomalaiset heräävät päivään, jolloin Suomi pelaa miesten jalkapallon arvokisoissa.

Kööpenhaminassa historiallista hetkeä todistaa paikan päällä noin 3 000 suomalaista ja Pietarissakin tuhansia suomalaisia. Ilman koronaa lukuun olisi voinut lyödä nollan perään ja puhuttaisiin ennen kokemattomasta kansanvaelluksesta.

Kun englantilainen erotuomari Anthony Taylor puhaltaa tänään Tanska–Suomi-ottelun käyntiin, siihen hetkeen tiivistyy valtava määrä historiaa ja roppakaupalla urheiluromantiikkaa. Seuraavat kymmenen päivää Suomi on jalkapalloyhteiskunta.

Kymmenen päivää siksi, että urheilullinen odotusarvo on matala. Heikosti harjoitusotteluissa esiintynyt Suomi pelaa kisojen toiseksi kovimmassa alkulohkossa kaksi vierasottelua (Tanska ja Venäjä) ja ainoassa puolueettomalla kentällä pelattavassa ottelussa vastassa on maailmanrankingin ykkönen (Belgia).

Vaikka Suomen otteluissa maaliodottama on keskimääräistä pienempi ja vähämaalisten tasapelien todennäköisyys siksi suurempi, Suomen pitäisi kerätä neljä pistettä selvitäkseen jatkoon – se ei tunnu kovin realistiselta.

Jatkopaikkaa huomattavasti tärkeämpää on se, mitä EM-kisojen jälkeen tapahtuu. Saadaanko jo ennen koronapandemiaa laskeneet juniorimäärät takaisin nousuun? Uskalletaanko taloudellisesti tiukkana aikana panostaa riittävästi olosuhteisiin ja valmennukseen? Lähtevätkö lupaavimmat nuorukaisemme maailmalle edelleen ilmaiseksi vai saadaanko heistä kunnon siirtokorvaus?

Ennen kaikkea: tuleeko Suomesta koskaan aito jalkapalloyhteiskunta, jossa paikallinen seura merkitsee ihmisille enemmän kuin maajoukkue tai Euroopan mahtiseurat?

Se on seuraavien sukupolvien unelma, joka kuulostaa vielä utopialta.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Kaikki pelaa
1 kuukausi sitten

Kirjailijat pelasivat Mukkulassa myös pallopelejä. Nyt on vuorossa näytelmäkerhojen mestaruuskisat, joissa peli voi ratketa parhaan kaatuilijan eduksi. Harmi, ettei Loiria valittu joukkueeseen. Reilun pelin Suomen joukkue omaa suunnilleen samat mahdollisuudet, kuin mopoautolla olisi Jyväskylän rallissa. Veikkaus: pelaillaan kuukausi ja Saksa voittaa.