Somero antaa tonteista alennusta uusia työpaikkoja luoville yrityksille

0
Salontien varressa sijaitsevan, runsaan kahdeksan hehtaarin Harjun teollisuusalueen kaava valmistui vuonna 2010. Kuva: Somero-lehden arkisto/Merja Ryhtä

Yritystonttien hinnoitteluperusteet muuttuvat Somerolla. Kaupunki alkaa palauttaa osan kauppahinnasta työllistämisvaikutusten mukaan. Kaupunginhallitus päätti ottaa käyttöön hinnanalennuksen, joka on porrastettu työllistämisperustein.

Somerolle työpaikkoja avaaville yrityksille palautetaan 20–50 prosenttia yritystonttien kauppahinnasta riippuen uusien henkilötyövuosien määrästä. Vähintään kahdesta lisääntyvästä henkilötyövuodesta palautetaan 20 prosenttia, vähintään neljästä 30 prosenttia ja vähintään kuudesta 50 prosenttia tontin kauppahinnasta.

Harjun alueen yritystonttien perushinta lasketaan nykyisestä 1,75 eurosta neliöltä 1 euroon neliöltä. Lisäksi kaupunginhallitus pudottaa Harjun alueella huutokaupassa olevan noin 7 300 neliön määräalan vähimmäishintaa.

Harjun huutokauppatontin neliöhinta laskee 50 sentistä 10 senttiin. Huutokaupan voittaja voi halutessaan hankkia myös pienemmän määräalan, mutta vähintään 4 100 neliötä. Rakentamisvelvoite on vähintään 500 neliötä. Sopimukseen kirjattava sopimussakko lasketaan alueen normaalin neliöhinnan mukaan.

Kaupunginhallitus haluaa välttää tonttihintojen ja rakentamattomien tonttien sopimussakkojen muodostumista niin alhaisiksi, että niitä hankittaisiin ”varmuuden vuoksi”, eikä niiden rakentaminen sopimusten mukaisissa aikatauluissa olisi todennäköistä. Kaupunki ei halua tonttien olevan turhaan poissa markkinoilta, kun niille ilmenee akuuttia tarvetta.

Aiemmin tehdyn hinnoitteluperiaatteen muutoksen mukaan kaupunginhallitus voi hinnoitella tontteja kampanjaluonteisesti.

Omakotitontteja tulee tarjolle kampanjahintaan alue kerrallaan

Kaupunginhallitus käynnistää Somerolla omakotitonttien määräaikaisia myyntikampanjoita.

Harju-Härkälän, Ihamäen, Myllykujan ja Kohnamäen rakentamattomien tonttien neliöhintoja lasketaan kaava-alue kerrallaan kuukaudeksi ajaksi 20 prosenttia. Elinvoimapalvelut päättävät alueiden järjestyksen ja kampanja-ajat.

Kaupunki panee sähköiseen huutokauppaan omistukseensa saaman 992 neliön omakotitontin Hirvitieltä Someron keskustaajamasta. Tontin vähimmäishinnaksi päätettiin 4 000 euroa.

Tontti siirtyi kaupungin omistukseen Valtiokonttorin päätöksellä, kun kaupunki haki perintöä. Sen käyttötarkoitukseksi esitettiin kaupunkikeskustan tai Kiiruun puiston yhteisöllisyyden kehittäminen.