Someron seurakunnan metsät tuottavat tasaisesti – keskittyminen isoihin lohkoihin helpottaa hoitoa

0
Someron seurakunnalla on metsää noin 200 hehtaaria. Seurakunta myi runsaat kaksi vuotta sitten pois erilliset runsaan 30 hehtaarit lohkot. Kuva. SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Someron seurakunnan metsät kasvavat lähivuosina tasaiseen tahtiin.
Seurakunnan vastavalmistuneen metsäsuunnitelman mukaan seurakunta saa metsistä tulevien kymmenen vuoden aikana puunmyyntituloja noin 550 000 euroa. Suunnitellut hakkuut ovat runsaat 14 000 kuutiota.

Someron seurakunnalla on metsää yhteensä noin 200 hehtaaria. Seurakunta luopui muutamasta erillään sijainneesta metsälohkosta runsaat kaksi vuotta sitten. Myynti osui metsämaan hinnankehityksen kannalta hyvään aikaan, sillä seurakunta sai 31,5 hehtaarin metsäalueista 245 000 euroa. Se oli yli 100 000 euroa arvioitua enemmän.
Metsänhoitoyhdistys Salometsän metsäneuvoja Kuisma Munter sanoo, että erillisten metsälohkojen myynti oli järkevää myös metsänhoidon kannalta.
– Metsien hoitoa helpottaa, kun voidaan keskittyä suuriin lohkoihin.

Salon seurakunta päätti aiemmin luopua omissa metsissään kokonaan avohakkuista. Someron seurakunnan metsäsuunnitelma sallii edelleen avohakkuut, kun se on metsänhoidollisesti tarkoituksenmukaista.
– Avohakkuista luopuminen näkyy aina myös metsästä saatavassa tulossa, Munter huomauttaa.
Munter toteaa, että avohakkuissa kuten muussakin metsänhoidossa otetaan ympäristö huomioon.
– Muun muassa Kohnamäen virkistysalueella Someron keskustan tuntumassa hoidetaan metsää hyvin kevyesti.
Seurakunnan metsien hoitotöiden kustannukset ovat vuosien 2021–2030 aikana vajaat 42 000 euroa.