Someron urheilukentän katsomo avataan – käyttäjien on seurattava tuulilukemia

0
Someron urheilukentän katsomon rakenteita on vahvistettiin, jotta se kestää aiempaa paremmin kovia tuulia. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Someron urheilukentän katsomoa voi jälleen käyttää. Someron kaupungin tilakeskuksen päällikkö Jari Kauppi kertoo, että uusien lujuuslaskelmien mukaan katsomon käyttökielto voidaan purkaa. Katsomon rakenteita vahvistettiin viime viikolla muun muassa kattorakenteita jäykistämällä.
– Tehtyjen vahvistusten johdosta rakennus kestää nyt 18 metriä sekunnissa puhaltavan tuulen. Ennen vahvistuksia riskiraja oli 16 metriä sekunnissa, Kauppi huomauttaa.

Lujuuslaskelman tehnyt diplomi-insinööri Antti Jaakkola Raksantti Oy:stä huomauttaa lausunnossaan, että puuskissa tuulennopeus voi kohota myös suuremmaksi kuin 18 metriä sekunnissa. Riskirajaksi mainittu tuuli on jatkuvan kymmenen minuutin tuulennopeuden keskiarvo.
– Jatkuva 18 metriä sekunnissa puhaltava tuuli on varsin harvoin maa-alueilla esiintyvä tuulennopeus. Keltainen tuulivaroitus annetaan, kun keskituuli on 15 metriä sekunnissa, lausunnossa todetaan.
Samalla muistutetaan katsomon käyttäjiä vastuusta:– Vajaakapasiteettisen rakennuksen käyttö jää aina käyttäjän harkittavaksi.

Someron kaupunki tiedotti maanantaina seuroille, että katsomoa voidaan jälleen käyttää. Kaupungin vapaa-aikapäällikkö Saija Ahola kertoo, että tuulen seuranta on toiminnan järjestäjien tehtävä.
– Jos mainittu tuuliraja ylittyy, on katsomon käyttö keskeytettävä. Toisaalta tuo 18 metriä sekunnissa on niin kova tuuli, että tuskin silloin kentälle tullaankaan, Ahola huomauttaa.
Erilaisten sääpalveluiden lisäksi paikallista tuulen nopeutta voi seurata Someron kirjaston katolla olevan sääaseman kautta. Ahola toteaa, että kentän vieressä olevan Solun vessat ja monitoimitalon pukuhuoneet ovat yhä käytettävissä tarpeen mukaan.

Someron kaupungin vapaa-aikapäällikkö Saija Ahola sanoo seurojen odottaneen jo kovin urheilukentän katsomon saamista käyttöön. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Someron tekninen lautakunta asetti katsomon käyttökieltoon viime joulukuussa sen jälkeen, kun raskas lumikuorma oli todettu riskiksi rakenteille. Tekninen lautakunta päätti kolme viikkoa sitten, että katsomoa voidaan korjata 7 000 eurolla, jotta se voidaan ottaa käyttöön. Käyttöönoton ehdoksi määrättiin samalla uudet lujuuslaskelmat.
Tekninen lautakunta totesi samalla päätöksessään, että katsomon käyttöön liittyvistä turvallisuusvastuista ja velvoitteista huolehtii se toimiala, joka luovuttaa rakennuksen käyttöön. Tässä tapauksessa se tarkoittaa kaupungin sivistystoimea.