Suomen EM-kisat päättyvät ilman suuria yllätyksiä alkulohkoon

0
Suomen kohtalonhetki: Lukas Hradecky ei ehdi kauhaista palloa takaisin peliin, vaan Belgian voittomaali on juuri syntynyt. (kuva: Lehtikuva/Emmi Korhonen)

Jalkapallon miesten EM-kilpailut päättyvät Suomen osalta ilman suuria yllätyksiä alkulohkoon. Belgia voitti Suomen B-lohkon Pietarissa pelatussa päätösottelussa maalein 2-0.

Kun Tanska voitti Venäjän 4-1, on Tanska lohkon kakkonen ja Suomi kolmas. Näin sinivalkoiset menevät vertailuun: neljä parasta kuudesta kolmosesta etenee jatkoon.

Alkulohkonsa lopettaneista Sveitsi ja Ukraina ovat varmuudella Suomen edellä. Portugali päihittää Suomen, mikäli se ei häviä Ranskalle vähintään neljällä maalilla.

Muita oljenkorsia ovat Espanjan häviäminen Slovakialle tai vaihtoehtoisesti vähintään kolmen maalin voitto, ja tuolloin myöskään Puola ei saisi voittaa Ruotsia. Kroatian ja Skotlannin olisi Suomen näkökulmasta todennäköisesti pakko pelata tiistaina tasan.

Lohkokolmosten tämänhetkinen vertailu:
Sveitsi    3 ottelua, 4 pistettä, maaliero -1
Portugali 2 ottelua, 3 pistettä, maaliero +1
Ukraina  3 ottelua, 3 pistettä, maaliero -1
Suomi    3 ottelua, 3 pistettä, maaliero -2
Espanja  2 ottelua, 2 pistettä, maaliero +/- 0
Kroatia   2 ottelua, 1 piste, maaliero -1

Muiden lohkojen päätöskierroksen tulokset merkitsivät sitä, että Suomen piti ehdottomasti lähteä hakemaan ottelusta vähintään tasapeliä. Niukkakaan tappio kun ei mitä suurimmalla todennäköisyydellä riittäisi jatkopaikkaan.

Suomi lähti otteluun täysin samalla aloituskokoonpanolla kuin avauspeliin Tanskaa vastaan. Kapteeni Tim Sparv palasi siis peliin mukaan korvaten Rasmus Schüllerin.

Belgia marssitti puolestaan kentälle kaikki suurimmat tähtensä Kevin de Bruynen, Eden Hazardin ja Romelu Lukakun johdolla. Kokeneet topparit Toby Alderweireld ja Jan Vertonghen aloittivat tosin vaihtopenkillä.

0-10 peliminuuttia: Ensimmäiset kuusi minuuttia helteessä rauhallista ”käsipalloa”, jossa Belgia piti palloa lähes koko ajan. Sen jälkeen Suomen toppari Paulus Arajuuri pelasti orastavan vaaratilanteen oikea-aikaisella liu’ulla. Ottelun ensimmäinen rike vihellettiin vasta hieman ennen kahdeksan minuutin täyttymistä.

11-20 peliminuuttia: Suomen ensimmäinen vierailu Belgian rangaistusalueella. Joona Toivion erinomainen syöttö tavoitti Glen Kamaran, joka löysi laidalta Jere Urosen. Teemu Pukin aikeet esti kuitenkin De Bruyne riistollaan.

Ottelu oli Suomen kontrollissa ennen yhtäkkistä hetkeä, jolloin De Bruyne vapautti Lukakun puolittaiseen läpiajoon. Laukaus meni kuitenkin ohi, ja tilanteesta liputettiin pelin ensimmäinen paitsio. Niinpä ensimmäiseen 20 minuuttiin ei nähty yhtään laukausta kummaltakaan joukkueelta.

21-30 peliminuuttia: Uroselta paha harhasyöttö, josta pallo menee suoraan Lukakulle. Kärki harhauttaa tilanteesta pahasti ohi liukuvan Arajuuren. Suomen onneksi syöttö osuu Toivioon, josta peliväline kimpoaa maalivahti Lukas Hradeckyn huomaan.

Ottelun ensimmäisen laukauksen suorittaa Axel Witsel. Kaukaa maata pitkin lähtevä veto on kuitenkin Hradeckylle helppo torjuttava.

Ensimmäinen puoli tuntia eteni hyvin pitkälti Suomen tavoitteiden mukaisesti. Myös lohkon toinen ottelu, Tanskassa pelattu Venäjä-Tanska oli tässä vaiheessa maalittomassa tasatilanteessa.

Suomen puolustuksella, kuten Jere Urosella alkoi ensimmäisen puoliajan loppua kohti pitää kiirettä. (kuva: Lehtikuva/Emmi Korhonen)

31-40 peliminuuttia: Pukki on erittäin alhaalla hakemassa palloa. Hän saakin sen – ja menettää noin 25 metrin päässä omasta maalista. Suomen onneksi Belgian Jeremy Doku antoi rangaistusalueella harhasyötön, ja seuranneesta tilanteesta Witselin kaukolaukaus meni Suomen Maajoukkueen Kannattajien miehittämään katsomonosaan.

Peli pyöri kuitenkin myös näiden tilanteiden jälkeen Suomen maalin lähettyvillä. Dokun laukaus vaaralliselta paikalta kilpistyi Arajuureen. Juomatauon muotoinen ”gongi” pelasti Suomen tässä vaiheessa.

Mutta vain hetkeksi. De Bruyne löytää loistavalla pitkällä pystysyötöllä Lukakun, joka karkaa Arajuuren ulottumattomiin. Suomen onneksi Interin maalitykin pusku suuntautuu suoraan Hradeckyn käsiin. Tämä kymmenminuuttinen oli Suomelle ehdottomasti ottelun tähän asti vaikein.

Parkenilta kajahti 38. minuutilla: Tanska siirtyi Venäjää vastaan 1-0-johtoon. Juuri tässä vaiheessa Suomi oli siis kiinni lohkon toisessa sijassa.

41-45 peliminuuttia: Lukas Hradecky näyttää, miksi hän on Euroopan huippuluokan maalivahti. Suomen oikealta laidalta löytyy valtava määrä tilaa, ja sinne on siirtynyt toiselta laidalta Doku. Laukaus on varsin hyvä, torjunta oikein hyvä. Ottelun ensimmäinen kulmapotku nähtiin vasta tässä vaiheessa.

Lisäajallakin Belgia pääsee murtautumaan Suomen rangaistusalueelle. Hazard kaatuu, vieressään Daniel O’Shaugnessy. Rangaistuspotkua ei tuomita, eikä siihen hidastusten perusteella ollut aihettakaan. Suomi selviytyi tauolle tasatilanteessa Tanskan johtaessa omaa otteluaan edelleen 1-0.

Suomi oli tässä vaiheessa laukonut koko turnauksessa vain kaksi kertaa kohti vastustajan maalia yli 230 peliminuutin aikana.

Ensimmäisen puoliajan tilastoja (Suomi ensin mainittuna):
Maalintekoyritykset 0-7
Kulmapotkut 0-1
Pallonhallintaprosentti: 40-60
Syöttöjä yhteensä: 235-388
Onnistuneita syöttöjä: 197-345 (syöttöprosentti 84-89)
Taklaukset: 9-1
Rikkeet: 2-5

Suomen kärkipelaajien (kuvassa vasemmalla Joel Pohjanpalo) pallokosketukset olivat ensimmäisellä puoliajalla vähissä. (kuva: Lehtikuva/Emmi Korhonen)

46-55 peliminuuttia: Suomen ottelun ensimmäiset laukaukset tulevat toisen puoliajan ensimmäisen puolen minuutin aikana. Kokeilemaan pääsevät välittömästi sekä Pohjanpalo että Pukki. Molemmat vedot kilpistyvät kuitenkin Belgian puolustukseen.

Suomen yksi äärimmäisen harvoista erikoistilanteista osoittautui vaaralliseksi lähinnä Suomelle. Belgia pääsi O’Shaugnessyn pitkän rajaheiton jälkeen vastahyökkäykseen, mutta harhasyöttö rangaistusalueella pelastaa jälleen sinivalkoiset.

Hyökkäykset vyöryivät edelleen kovalla tahdilla kohti Suomen kuudentoista aluetta. Jukka Raitala jää vääjäämättä jälkeen, mutta Suomen onneksi Lukaku ei yltänyt Nacer Chadlin lähettämään keskitykseen. Jälleen Suomen onneksi Chadlin laukaus jää ponnettomaksi: Hradeckylle illan kolmas torjunta.

56-65 peliminuuttia: Belgia antaa kulmapotkun matalana, ja siitä seurasi ottelun kenties vaarallisin tilanne. Suomen puolustus uinuu täysin, eikä kukaan huomioi Hazardia täysin vapaana melko lähellä rangaistuspistettä. Suomi voi jälleen kiitellä onneaan siitä, että tämäkin veto suuntautuu monen muun tavoin täydellisesti Hradeckyn ulottuville.

Ei Suomen ottelua ilman Huuhkajien laukausta kohti maalia. Glen Kamara pääsi yrittämään rangaistusalueen rajan tuntumasta. Vasemman jalan yritys jää kuitenkin vaisuksi mutta päästää Thibaut Courtois’n torjuntatilastoon.

Teemu Pukki oli pääpallossa toivottoman tehtävän edessä Jason Denayeria vastaan. (kuva: Lehtikuva/AFP/Kirill Kudryavtsev)

Jos Hazardin edellinen yritys saattoi olla ottelun paras maalintekotilanne, oli saman miehen seuraava yritys sitä jo ehdottomasti. Hän pääsi kokeilemaan vain muutaman metrin etäisyydeltä, mutta lukuisista loukkaantumisista kärsineen miehen veto jäi tarpeeksi kesyksi, jotta Hradecky pystyi sen poimimaan.

Urosen pallonmenetys tuli pahassa paikassa, minkä jälkeen Belgia pääsi viidellä viittä vastaan -hyökkäykseen. Kun sitä operoivat De Bruyne ja Lukaku, on jälki usein tuhoisaa.

Vielä tästä Romelu Lukakun maalista Suomi selvisi paitsion ansiosta. (kuva: Lehtikuva/Emmi Korhonen)

Niin se oli nytkin, sillä Lukakun viimeistely oli kliininen. Pohdinnat kääntyivät kuitenkin välittömästi Video Assistant Refereehen (VAR). Maalia tutkittiin lähes kaksi minuuttia, ja miljoonat suomalaiset huokaisivat helpotuksesta: paitsio kengänkärjen mitalla.

Samaan aikaan toisaalla tapahtui paljon. Ensin Tanska siirtyi 2-0-johtoon, kunnes Artjom Dzuyba kavensi Venäjälle rangaistuspotkusta.

66-75 peliminuuttia: Suomi teki lisää vaihtoja. Jo aiemmin kentältä oli tullut pois Tim Sparv, ja nyt oli vuoro Joel Pohjanpalolla sekä Jere Urosella. Tilalle tulivat Joni Kauko sekä EM-debyyttinsä jokseenkin kovassa paikassa tehnyt Nikolai Alho.

Lukas Hradeckyn hymy vaihtui suureen pettymykseen. (kuva: Lehtikuva/Emmi Korhonen)

Belgian hyökkäysvyöry johti viidenteen kulmapotkuun, joka suurella todennäköisyydellä näytti lopettavan Suomen kisat. Rutinoitunut, viimeisimmät ajat Japanin sarjassa pelannut toppari Thomas Vermaelen voitti pääpallon Jukka Raitalalta niin sanotusti 100-0. Pallo yläristikkoon, Hradecky laittaa kätensä väliin ja lipsauttaa pallon maaliviivan Suomen kannalta väärälle puolelle. Nopea kauhaisu ei enää auta, ja osuma merkitään Hradeckyn omaksi maaliksi.

76-85 peliminuuttia: Suomi saa luotua pari puolittaista maalintekotilannetta. Pukin laukaus blokataan, ja Robin Lodin yritys rangaistualueen ulkopuolelta painui yli maalin.

Tanska siirtyi 79. minuutilla 3-1-johtoon ja tarrautui lohkon toiseen sijaan. Näillä tilanteilla Suomi olisi lohkossa kolmas. Ja pian perään Tanskan johtolukemiksi merkittiin jo 4-1.

Valtava materiaaliylivoima johti Pietarissa vääjäämättömään 82. peliminuutilla. Markkina-arvoltaan sadan miljoonan euron miestä Lukakua vartioi puolen miljoonan euron arvoiseksi määritelty turnauksen ainoa veikkausliigapelaaja O’Shaugnessy. Lukaku pääsi kääntymään, ja viimeistely oli täysin kliininen: 2-0.

86-93 peliminuuttia: Puhkiväsynyt Suomi ei saa enää kiriä käyntiin. Kuvainnollista tilanteiden vähyyteen on se, että joukkue sai ottelun ensimmäisen kulmapotkunsa lisäajalla. Kello oli kuitenkin siinä määrin armoton, ettei kulmaa ehditty enää antaa.

– Olen ylpeä joka jätkästä. Minkä sinä siinä maalitilanteessa voit tehdä? Giganttinen taistelu, helvetin hieno tunnelma. Päällimmäisenä tietenkin pettymys, totesi Hradecky Ylen haastattelussa.

Ottelun tilastoja (Suomi ensin mainittuna):
Maalintekoyritykset 7-17
Laukaukset kohti maalia/ohi maalin: 1-7/1-7
Kulmapotkut 0-5
Pallonhallintaprosentti: 42-58
Syöttöjä yhteensä: 451-694
Onnistuneita syöttöjä: 380-623 (syöttöprosentti 84-90)
Taklaukset: 12-2
Rikkeet: 6-10