Poliisi ja pelastuslaitos tutkivat raunioita Kemiössä – suurpalon syynä tekninen vika

0
Raivoisa tulipalo aiheutti miljoonavahingot. Pelti- ja puurakenteinen liiketalo tuhoutui täysin.

Tavaratalon ja veneliikkeen Kemiönsaarella tuhonnut suurpalo sai alkunsa teknisestä viasta. Pelastuslaitos ja poliisi tutkivat rakennuksen raunioita keskiviikkona.

– Tällä hetkellä ei ole syytä epäillä tahallisuutta eikä tuottamuk sellisuutta. Syy näyttää tekniseltä vikaantumiselta, palontutkija Pasi Paloluoma Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta sanoo.

Tutkinnassa voi Paloluoman mukaan mennä vielä pari kuukautta, mutta kiinteistön pelastuslaitos pystyi luovuttamaan takaisin omistajalle keskiviikkona iltapäivällä.

Tavaratalo Hurrikaanin yrittäjä Lasse Salomaa ehätti jo keskiviikkona kertomaan, että paikalle rakennettaisiin uusi liikerakennus, joka valmistuisi ensi huhtikuuksi.

– Sellainen fiilis ja tahtotila meillä on, mutta mielestäni siitä on vielä ennenaikaista puhua. Paljon on vielä kysymysmerkkejä, Kemiönsaaren Venekeskuksen yrittäjä Ben Lindström toppuuttelee.

Västanfjärdiläinen Lindström osti marraskuussa Björkbodan vanhan lukkotehtaan, jonka Abloy sulki pari vuotta sitten. Tarkoitus oli, että teollisuushalleihin tulisi veneiden huolto ja säilytys. Tiistaina illalla tehtaalle siirrettiin moottoriveneet, jotka pelastuslaitos onnistui yhdessä veneliikkeen työntekijöiden kanssa pelastamaan ennen tulen leviämistä.

– Pystymme nyt toimimaan, vaikkei tänne tehtaalle mitään niin hienoa show roomia saa kuin Kemiössä oli, Lindström toteaa.

Keskiviikkona puhelinyhtiö oli asentamassa lukkotehtaalle nettiyhteyksiä. Lindström uskoo, että venekeskus saa asiakkaiden ostamat veneet luovutuskuntoon vielä juhannukseen mennessä.

Hurrikaanin Lasse Salomaan mukaan keskiviikkona olisi jo sovittu siitä, että Wuorionkujalle alettaisiin rakentaa uutta liikepaikkaa, kun tontti on saatu raivattua.

– Kävimme nopeasti läpi, miten toimitaan. Vakuutusyhtiöstä löytyi tahtoa, että päästään projektissa heti eteenpäin, Salomaa sanoo.

Palossa tuhoutuneen noin 4 000 neliön kiinteistön omistaa Konewuorio Maskin Oy Ab, jonka hallituksen puheenjohtaja on salolainen Lasse Jokinen . Salon Seudun Sanomat ei keskiviikkona tavoittanut Jokista kommentoimaan mahdollisia jatkosuunnitelmia.

Raivaus- ja sammutustöissä oli tiistaina enimmillään sata pelastajaa ja liki neljäkymmentä sammutus-, säiliö-, tikas- ja johtoautoa. Sammutusvettä pelastuslaitos otti ensin kunnan vesijohtoverkosta, mutta myöhemmin vettä pumpattiin säiliöautoihin muun muassa Strömman kanavasta.

Myrkyllisestä savusta annetun vaaratiedotteen pelastuslaitos kumosi vasta iltakymmenen jälkeen.

– Yöllä oli vielä muutama yksikkö vartioimassa, ettei mikään kohta syty uudestaan, aluepalopäällikkö Sebastian Aho kertoo.

Palo aiheutti miljoonavahingot.