Taide tuli Salossa koronarokotettavien luo

0
Kurssin opettaja Andréa Vannucchi ja Pekka Innanen katsoivat Innasen teokselle sopivan ripustuspaikan. Triptyykin nimi on Kuitenkin.

Salossa koronarokotettavat pääsevät nyt tutustumaan valokuvanäyttelyyn, jonne muilla ei ole pääsyä.

Salon kansalaisopiston Valokuva ja kuvataide -kurssin opiskelijat ovat pystyttäneet näyttelynsä Saktan kiinteistöön, Salon kaupungin koronarokotustiloihin. Teoksia voi katsella sekä rakennuksen käytävillä että rokotushuoneissa. Idean paikasta keksi kurssin opiskelija Timo Hammar.

– Mietin, mikä olisi paikka, jossa ihmiset liikkuvat, ja tuli mieleen, että tässä paikassa käy suurin osa ihmisistä, Hammar kuvailee.

Kurssin opettaja, kuvataiteilija Andréa Vannucchi myöntää, että kukaan ryhmästä ei aluksi uskonut idean toteutumiseen: Ei kai sinne pääse? Innostus oli suuri, kun kaupungin terveyspalveluista näytettiinkin vihreää valoa.

– Vastaanotto oli mahtava. He tykkäsivät heti ideasta ja saimme vapaat kädet, Vannucchi iloitsee.

– Minusta on hyvin motivoivaa, että näyttelyn voi pystyttää myös tällaiseen tilaan eikä vain perinteiseen näyttelytilaan.

Heidi Landströmin teos Luomisen ilo.

Entisen terveydenhuolto-oppilaitoksen tyhjille seinille on ripustettu yhteensä 37 kuvaa yhdeltätoista salolaiselta kurssilaiselta.

Kuvaajat ovat Timo Hammar, Jouni Hirvenkivi, Pekka Innanen, Heidi Landström, Tanja Lehtiö, Katja Malmivirta, Johanna Mannström, Sari Reiman, Jenny Sainio, Ari-Pekka Sirkiä ja Jaana Valkonen. Jokaiselta on mukana 2–6 kuvaa.

Vannucchi toteaa, että näyttelyyn valitut otokset harkittiin ryhmässä tarkoin.

– Olemme kuvanneet esimerkiksi alastonmallia, mutta tänne emme niitä kuvia tuoneet, koska alastonkuva voi olla jollekin liikaa. Yritimme valita kuvia, joilla voisimme parantaa paikan ilmapiiriä. Osalle ihmisistä rokotus on nopea juttu, mutta osa rokotettavista jännittää kovasti tai on voinut kärsiä terveysongelmista, hän kuvailee.

Taiteella ryhmä toivoo tekevänsä ympäristön mieluisammaksi sekä kävijöille että henkilökunnalle.

– Koska rokotuksen jälkeen rokotetuilla on 15 minuuttia odotteluaikaa, otimme mukaan myös vaikeampia kuvia, jotka vaativat vähän enemmän tarkastelua, Vannucchi mainitsee.

Katja Malmivirta (vas.) ja Tanja Lehtiö pitivät molemmat kevään kurssia antoisana, vaikka opetus tapahtuikin etänä. Malmivirta valitsi näyttelyyn esille teoksistaan muun muassa triptyykin Muisto sekä yksittäisen otoksen nimeltä Syystanssi. Tanja Lehtiöltä nähdään kuvasarja Kesän kaikuja. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Näyttelyn kuvat ovat peräisin kahdelta kurssilta. Syksyn 2020 kurssi voitiin vielä pitää lähiopetuksena, ja ryhmä kuvasi muun muassa Salon kansalaisopiston tanssikoulun tanssijoita ja teki kuvausretken Särkisaloon, missä kuvauskohteena oli hylätty kasvihuone, jonka kattoon heijastettiin kuvia.

Kevään 2021 kurssi oli toteutettava etäopetuksena. Andréa Vannucchi antoi kurssilaisille kuvaustehtäviä, jotka kukin kurssilainen toteutti itsenäisesti, ja kuvia käytiin yhdessä läpi Zoom-sovelluksen välityksellä. Kuvausharjoituksilla oli monenlaisia lähtökohtia, kuten runo tai lapsuuden muisto.

Katja Malmivirta on opiskellut valokuvausta jo useampia vuosia, ja hän on ollut Vannucchin kursseilla aikaisemminkin. Hän kokee kurssin toimineen hyvin myös etänä.

– Opin kurssilla muun muassa pitkää valotusaikaa ja triptyykkien rakentamista: kuinka vierekkäin tulee kolme kuvaa siten, että ne muodostavat tarinan. Ennen kaikkea opin kerronnallista ilmaisua. Ainoastaan kurssilaisten vapaata jutustelua ja kahvittelua jäi kaipaamaan, Malmivirta sanoo.

Tanja Lehtiö osallistui ensimmäistä kertaa valokuvauskurssille viime syksynä. Hänkin tuntee saaneensa paljon irti etäkurssista.

– Olen oppinut omaa ilmaisua. Toisten opiskelijoiden valokuvia katsomalla oppii hirveän paljon. Ja kun kuvia katsotaan yhdessä ruudulta, ei ole oikeastaan väliä, vaikka niitä katsotaankin etänä, hän sanoo.

Pekka Innanen on myös käynyt lukuisia alan kursseja. Hän on kiinnostunut erityisesti tarinallisesta kuvauksesta ja terapeuttisesta valokuvauksesta. Nyt hänen kuviaan on ensimmäistä kertaa yleisön nähtävilllä.

– Tykkäsin Andréan kuvaustehtävistä, sillä ne eivät ole liian helppoja. Olen ollut monilla valokuvauskursseilla ja välillä tuntuu, ettei niillä haasteta tarpeeksi. Näissä tehtävissä sai vähän laittaa aivot raksuttamaan.

Pilkahduksia-näyttely Saktan kiinteistössä (Karjalankatu 2–6, Salo). Näyttelyyn pääsevät tutustumaan kaikki korona-rokotukseen tulevat. Näyttely on avoinna niin kauan kuin rokotukset jatkuvat.