Teijon koulu saa liittää luontokoulun osaksi koulun toimintaa. Salon opetuslautakunta päätti asiasta tällä viikolla. Lautakunta hyväksyi yksimielisesti varapuheenjohtaja Kirsi-Maria Jokisen (sd.) kokouksessa tekemän esityksen.
Teijon koulun rehtori Mikko Linna kuvaa opetuslautakunnan päätöstä ”hivenen positiiviseksi yllätykseksi”. Tilanne näytti hänen mielestään heikommalta, kun asiaa käsiteltiin lautakunnassa ensimmäisen kerran.
– Silloin mietittiin, onko luontokoulun järjestämien edes luvallista. Nyt sille nostettiin yksimielisesti peukkua.
Sivistyspalveluiden johtaja Pia Setälä sanoo, että kaupunki tukee yhteistyötä tekemällä Teijon alueen kyläyhdistyksen perustamaa luontokoulua.
– Tavoite on, että toiminta pystytään tulevaisuudessa vakiinnuttamaan. Tässä vaiheessa koulua tueta taloudellisesti, ei henkilöresurssilla eikä koulusta tule luontopainotteista.
– Toivotaan, että saadaan hyviä kokemuksia ja luontokoulu voisi olla jatkossa kaupungin ylläpitämä. Se on kuitenkin iso strateginen ratkaisu.
Sisällöllisesti ja toiminnallisesti luontokoulu vaatii vielä ideointi ja selvittämistä.
Teijon alueen kyläyhdistys palkkaa osa-aikaisen ympäristökasvattajan vuosien 2021–2023 piloitointivaiheen ajaksi. Tarkoitus on tarjota Teijolla ympäristökasvatusta Salon kouluille sekä maksullista ohjelmapalvelua myös Salon ulkopuolisille kouluille.
– Yksi selvitettävistä asioista on, miten koulussa toimii henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa, rehtori Linna sanoo.
Lautakunnan päätöksessä todetaan, että kaupunki ja kyläyhdistys voivat hyödyntää luontokoulun brändiä asukasmarkkinoinnissa.
– Uskon, että luontokoulu kansallispuiston kyljessä kiinnostaa. Ja alueellahan on myös pittoreski Mathildedalin kylä.
Opetuslautakunta kannustaa salolaisia kouluja ja varhaiskasvatusyksiköitä osallistumaan luontokoulutoimintaan jo pilotointivaiheessa ensi syksystä alkaen.
Teijon alueen kyläyhdistys esitti tammikuussa 2018, että Teijon luontokoulun perustamista selvitettäisiin. Kaupungin päätös oli silloin, että asia tarkastellaan osana oppimisympäristöselvitystä.
Oppimisympäristöstä päätettäessä todettiin, että perusopetukseen ei oteta Salossa uusia painotuksia.
Viime helmikuussa kyläyhdistys ry esitti opetuslautakunnalle, että Teijon koulu sertifioituu Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liiton verkoston jäseneksi.
Ja tällaista huuhaata. Oppilaat vähenevät, luuta vaan ovelle.