Toivoa Äidinmaasta – Vuohensaaressa eläydytään vahvojen naisten tarinoihin

0
Äidinmaan näyttelijät Vilma Koskela (vas.) ja Ami Aspelund kehuvat työryhmänsä yhteishenkeä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Vuohensaaren kesäteatterissa nähdään tänä kesänä musikaali Äidinmaa. Kesäteatterin toivotaan tuovan helpotusta Salon Teatterin taloudelliseen tilanteeseen, jota korona heikensi.
Musikaalissa uppoudutaan 10. heinäkuuta alkaen vahvojen suomalaisten naisten tarinoihin yli sukupolvien. Näytelmän tapahtumat sijoittuvat kahteen eri aikaan: talvisotaa edeltävään kesään 1939 ja vuoteen 1989.
Tarina kertoo uhrauksista ja valinnoista, mutta mukaan mahtuu myös toivoa ja sukupolvien yli kantavaa äidinrakkautta.
– Luvassa on aivan loistava esitys. Musikaali on koskettava, mutta siinä on myös hauskoja hetkiä, kehuu Salon Teatterin toiminnanjohtaja Mia Kuisma.

Esityksen on ohjannut salolaislähtöinen näyttelijä Toni Ikola, jolle ohjaajan rooli on täysin uusi. Vuosia näyttelijäntöitä tehnyt Ikola kertoo, että kokeilunhalu innosti hänet projektiin mukaan.
– Minusta jokaisen näyttelijän pitäisi joskus ohjata ja jokaisen ohjaajan näytellä. Olen saanut uuden näkökulman koko näytelmätaiteeseen, hän kertoo.
Näytelmä oli hänelle ennalta tuntematon, mutta teki heti vahvan vaikutuksen.
– Tämä ei ole missään nimessä perinteinen kesäteatterinäytös. Olen välillä itsekin herkistynyt harjoituksissa.
Näytelmä on kirjoitettu sisätiloihin, joten Ikolaa jännitti, kuinka se tulee toimimaan ulkona. Hänen mukaansa kaikki on mennyt kuitenkin hyvin, eikä suurempia haasteita ole ollut.
Hänen mielestään musikaali on todella hieno kokonaisuus. Laulut ovat hänestä kauniita ja tukevat näytelmää, eivätkä ole vain irrallisia numeroita.
Ikola toivoo ja luottaa siihen, että ihmisillä on palo päästä teatteriin.

Ohjaaja Toni Ikolalla on ollut koko ajan tarkat suunnitelmat ja aikataulut, joiden pohjalta harjoitukset ovat edenneet. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Vilma Koskela näyttelee musikaalin yhtä pääosaa, nuorta Annia. Hän kuvailee roolihahmoaan melko samanlaiseksi kuin hän on itse, joten roolia on ollut luontevaa näytellä.
– Tämä on isoin rooli, jonka olen tähän mennessä tehnyt. Vielä ei jännitä, mutta katsotaan sitten lähempänä ensi-iltaa, hän nauraa.
Hän kuvailee käsikirjoitusta realistiseksi ja elämänmakuiseksi, mutta myös koskettavaksi.
– Minusta on hienoa, että näytelmässä keskitytään juuri naisten näkökulmaan, sillä usein tämän aikakauden teoksissa keskitytään miehiin, hän kertoo.
Koskela on tuttu muun muassa viime kesän Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen -musikaalista. Hän odottaa innolla, että pääsee taas esiintymään.

Iäkkäämpää Annia näyttelee Seilissä ja Myrskyluodon Maijassa nähty Ami Aspelund. Hän näki Äidinmaan kantaesityksen Espoon Kaupunginteatterissa ja vaikuttui heti.
– Näytelmä on kotimainen, ja ehkä juuri se tekee siitä niin voimakkaan ja tunteisiin vetoavan. Siinä käsitellään paljon vaikeita asioita, mutta mukaan mahtuu kuitenkin myös huumoria.
Myös Aspelundista on hienoa, että musikaalissa käsitellään naisten tarinoita sukupolvien takaa.
– Ehkä musikaali voi saada katsojan pohtimaan myös oman suvun asioita ja koskettaa sitäkin kautta.
Aspelund, Koskela ja Ikola kokevat jokainen, että parasta projektissa on ollut loistava työryhmä.
– Meillä on todella kova porukka tekemässä tätä, Koskela kertoo.

Salon Teatterin talous parempaan päin

Salon Teatteri ei ole välttynyt koronan tuomilta vaikeuksilta. Teatterin taloudellinen tilanne on kuitenkin mennyt parempaan suuntaan, kertoo toiminnanjohtaja Mia Kuisma.
– Saimme Salon kaupungilta yleisavustuksen, jonka avulla olemme saaneet maksettua kaikki erääntyneet maksut.
Myös teatterin vakituisten työntekijöiden lomautukset on saatu purettua.
– Rahallinen tilanne ei ole hurrattava, mutta nyt pystymme jo vähän suunnittelemaan ja uskomaan tulevaisuuteen.

Alkuvuoden ja kevään esityksiä on jouduttu siirtämään, osa jo toistamiseen. Lisää toivoa kuitenkin luo kesäteatterikauden alkaminen.
– Kesäteatteri on tärkein tuotantomme ja parempi koronatilanne on helpottanut meidän toimintaamme, Kuisma kertoo.
Kesäteatterin tuotanto on huolettanut häntä, sillä syntyneiden kulujen maksaminen jää myöhemmälle. Tällä hetkellä teatterissa uskalletaan kuitenkin olla varovaisen optimistisia. Varauksia kesän esityksiin on jo tullut.
– Salolaisten kulttuurinnälkä on selkeästi suuri, Kuisma iloitsee.