Torilavan täydeltä talenttia – Lasten Laulukaupunki -festivaalin avaus toi mieleen ”vanhat hyvät ajat”

1

Ilmassa on vahvasti vanhan normaalin tuntua, kun 12-vuotias Tiuku Suomi vetää viimeisen soinnun viulustaan ja niiaa Salon torille kerääntyneelle ihmisjoukolle saaden raikuvat aplodit. Taustalla tapahtuman järjestäjiin kuuluva Siv Ilola hymyilee kuin Naantalin aurinko, sillä tällaisista hetkistä jo 31. kertaa järjestettävä Lasten Laulukaupunki -tapahtuma tunnetaan: live-esityksistä live-yleisön kera.

– Saimme keskiviikkona muutamaa minuuttia vaille iltapäiväkolmea tietää, että toritapahtumia voidaan ylipäänsä järjestää. On tässä aika jännittäviä aikoja eletty, mutta nyt voi hymyillä tyytyväisenä. Tämä näyttää jo paljolti siltä, miltä Lasten Laulukaupungin tapahtumien pitääkin näyttää, Ilola hymyilee.

Yhtä hymyä on myös alle 13-vuotiaille suunnattuun talent-kisaan osallistunut Tiuku Suomi. Hänen esittämä Nocturne osuu maaliinsa ja herkistää koko toriyleisön runsaan neljän minuutin ajaksi. Puolta tuntia myöhemmin Suomi julistetaan koko talent-kisan voittajaksi.

– Valitsin kilpailukappaleeksi Nocturnen, koska se on haastava ja monipuolinen. Pääsen siinä näyttämään osaamistani, tuumii Suomi, joka hallitsee viulunsoiton ja laulun lisäksi myös rummut ja pianon.

Tiuku Suomen Nocturne sulatti toriyleisön sydämet. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
Lasten Laulukaupungin talent-kisan kärkinelikko: Voittaja Tiuku Suomi (vas.), kakkonen Max Virtanen sekä kolmannen sijan jakaneet Ella Sarén ja Nika Sokolova. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Perinteiseen talent-kisaan osallistui tänä vuonna Suomen lisäksi kymmenen nuorta. Tyylilajit vaihtelivat elektronisesta musiikista euroviisuhittien kautta aina perinteisiin suomalaisiin iskelmiin ja brittipoppiin. Yhteinen nimittäjä esittäjille oli kuitenkin laatu, josta myös tuomaristo kehui nuoria.

– Kaikista esityksistä näki, että niihin oli valmistauduttu hyvin. Taso oli todella korkealla, kehaisee tuomaristoon kuulunut Pirjo Sinervo.

Kisan voittajalle järjestäjät jakoivat 100 euroa palkintorahaa, ja muut palkintopallille yltäneet saivat kukin 50 euroa.

Suomella on jo selkeä kohde sadan euron potilleen.

– Säästän rahaa uutta puhelinta varten. Tästä on paljon apua sen hankinnassa, Suomi hymyilee.

Muut palkintosijat menivät Max Virtaselle sekä kolmannen sijan jakaneille Nika Sokolovalle ja Ella Sarénille.

Tuomarikolmikko Mikko Olkinuora, Tarja Raitis ja Pirjo Sinervo kiittelivät korkeatasoista talent-kisaa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
Max Virtasen tulkinta Robert Milesin Children-kappaleesta oli taidokas kokonaisuus. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
Luna Lukka ja Agata Zeneva esittivät venäjänkielisen kappaleen, jonka teemana olivat 33 lehmää. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salolainen 8-vuotias Jimi Porkka oli valmistautunut kisaan säveltämällä oman Falling Leaves -nimisen pianokappaleen. Yleisön suosikki ei tällä kertaa yltänyt kolmen parhaan joukkoon raadin mielestä, mutta se ei nuorta miestä haitannut.

– Se oli jännittävä, mutta kiva kokemus. Olen tehnyt aiemmin yhden toisen oman kappaleen, mutta olin nyt ensimmäistä kertaa kisoissa.

9-vuotias salolainen Eetu Garza oli myös ensimmäistä kertaa talent-kisassa, ja esitti toriyleisölle pianolla Coldplay-yhtyeen Viva La Vidan. Ensimmäinen yritys meni jännittäessä, mutta tapahtumaa juontanut Salkkuna rohkaisi Garzaa yrittämään uudelleen. Toinen esityskerta sujuikin sitten alusta loppuun hienosti.

– Se on lempikappaleeni ja suosikkibändini. Ensimmäisellä yrityksellä jännitti tosi paljon. Onneksi sain yrittää uudestaan, se meni jo paljon paremmin, Garza miettii.

Jimi Porkka oli säveltänyt kisaan oman kappaleen. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
Fedor Malyshkov hallitsi harmonikan salat. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
Ella Sarén esitti Metsä lammella -laulun. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
Eetu Garzaa Coldplayn Viva La Vidan tulkitseminen jännitti. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Lasten Laulukaupunki jatkuu lauantaina muun muassa perinteikkäällä Vuoden uusi lastenlaulu-sävellyskilpailun finaalikonsertilla, joka käydään kulttuuritalo Kivassa ja striimataan yleisölle. Katsojia saliin ei tänä vuonna oteta kokoontumisrajoitusten takia.

– Kilpailuun oli tunkua ehkä jopa tavallista enemmän, vaikka emme pystyneet edes takaamaan hakuvaiheessa kilpailun järjestämistä. Selvästi muusikoilla on halua esiintyä ja luoda uutta nyt jopa tavallista enemmän, kun korona-aikana musiikkitapahtumia on ollut kovin vähän, Siv Ilola sanoo.

Salon torilla puolestaan lauantaina nähdään esimerkiksi Mimin ja Kukun esitys ja lastenmusiikkiorkesteri Loiskis sekä Helinäiset-kuoro.

 

 

 

 

Katso lisää SSS-videoita.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Tavis Torilt
4 kuukautta sitten

Aamupäivällä n.10 aikoihin oli kyllä lasten esittämä musa säestetty niin kovalla kompilla, että torin toisessa päässä kahvilla istujien korviin kävi, etenkin kuulokojeita käyttäville melu teki sen, että piti poistua.