Törkeä kavallus – salolainen kirjanpitäjä ohjasi asiakkaan rahoja omalle tililleen

1
Kuljettaja kiisti syytteen törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Kirjanpitäjä naamioi tilisiirrot Verohallinnon nimiin kavaltaessaan rahaa salolaisesta yhtiöstä puolentoista vuoden aikana. Salolaismiehen tilitoimistosta löytyi iso muovikassi, jossa oli mappikaupalla tiliotteita ja muuta aineistoa.

– Se oli meille täysi yllätys, iäkäs salolaisyrittäjä sanoo.

Kirjanpitäjä ohjasi Verohallinnolle tarkoitettuja maksuja omalle tililleen yli 13 000 euron edestä. Saajaksi mies kirjoitti aina Verohallinto.

Salolaisyrittäjä kertoo käyneensä henkilökohtaisesti tilitoimistossa tapaamassa kirjanpitäjää joka kerta, kun Verohallinnolta tuli postia maksamattomista suorituksista.

– Hänellä oli aina selitys valmiina. Hän sanoi, että on jo hoitanut asian, mutta verottajan tietojärjestelmä lähettää lappuja automaattisesti.

Oikeudenkäynti kirjanpitäjää vastaan Salon oikeustalossa sujui harvinaisen ripeästi tiistaina. Vastaaja myönsi syyllisyytensä, hyväksyi vahingonkorvausvaatimukset eikä halunnut käyttää puheenvuoroja.

– Se on järkevää niin. Tämä menee nopeasti ja juohevasti, oikeuden puheenjohtaja totesi.

Käräjätuomari, syyttäjä ja salolaisyrittäjien asianajaja totesivat yhdessä, ettei tiliotteita ja muita kirjallisia todisteita tarvitse käydä läpi.
Syyttäjä korosti lyhyessä loppupuheenvuorossaan, että mies on käyttänyt hyväksi vastuullista asemaansa yhtiön kirjanpitäjänä.

Käräjäoikeus julisti tuomion jo 40 minuutin kuluttua istunnon alkamisesta – kuusi kuukautta ja 15 päivää ehdollista vankeutta. Törkeä kavallus sisältää myös luottamusaseman väärinkäytön.
Vahingonkorvauksia miehen pitää maksaa 13 000 euroa ja oikeudenkäyntikuluja 2 500 euroa.

Miehellä ei ole aiempia merkintöjä rikosrekisterissä.

Tapaus on harvinainen, mutta ei ainutkertainen. Käräjäoikeuksissa on ollut syytettynä useita taloushallinnon ammattilaisia kymmenen viime vuoden aikana. Suurimmissa jutuissa on puhuttu satojentuhansien eurojen rikoksista, joissa kirjanpitäjä on kavaltanut rahaa joko työnantajaltaan tai asiakkaaltaan.

Salossa edellinen oikeusjuttu oli viime vuonna, kun autoliikkeen kirjanpitäjä tuomittiin vankilaan liki puolen miljoonan euron kavalluksista.Nainenoli siirtänytyhtiön tililtä rahaa itselleen ainakin yhdeksän vuoden ajan.Hän oli lisännyt palkanmaksuohjelmaan vääriä tietoja ja maksattanut itselleen liikaa palkkaa kuukausittain.

– Tapaukset ovat aina kiusallisia ja harmillisia, Suomen taloushallintoliiton toimitusjohtaja Jari Seppä myöntää.

Suomessa on yli 4 000 tilitoimistoa, joista taloushallintoliittoon kuuluu 600 auktorisoitua tilitoimistoa. Taloushallinnon tehtävät työllistävät Suomessa noin viisitoistatuhatta alan ammattilaista.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Mihi Enä Voi Luotta
4 kuukautta sitten

”Tilaisuus tekee varkaan” – on vanhan kansan viisaus, ja se pätee useinkin, ainakin uutisista päätellen.