Tunnelma lässähti auringon laskiessa – Salon kokoomus putosi vaalipäivän aikana selvältä kakkospaikalta kolmanneksi

0
Kokoomuksen vaalipäällikkö Anu Aaltonen ja Juhani Nummentalo jännittivät vaalipäivän äänien laskentaa Rikalanmäellä. Ilmeet vakavoituivat, mitä pidemmälle laskenta eteni.

Yllättyneestä toiveikkaaseen ja lopulta pettyneeseen. Näin voisi kuvailla tunnelmia Salon kokoomuksen etävaalivalvojaisissa, jotka järjestettiin sunnuntai-iltana Rikalanmäellä Rikalan Krouvissa.

Vaikka puolueen ykkössyömähammas Juhani Nummentalo keräsi jälleen hulppean 608 äänen saaliin, ei puolue pystynyt täysin paikkaamaan niitä ääniä, jotka valuivat muun muassa Osmo Fribergin (ps.) ja Annika Viitasen mukana pois neljän vuoden takaisesta potista. Siten puolueen valtuustopaikkojen määrä putosi 12:sta 11:een ja asema Salon toiseksi suurimpana puolueena vaihtui kolmanteen sijaan.

– Onhan se toki valtava pettymys pudota toiseksi suurimman puolueen paikalta kolmanneksi. Niinhän se on, että kaksi ensimmäistä vievät parhaat paikat, Nummentalo mietti viitaten kaupungin luottamustehtäviin.

Ennakkoäänien julkaisun jälkeen tunnelma Salon kokoomuksen vaalivalvojaisissa oli yllättynyt, mutta toiveikas. Tässä vaiheessa kokoomus oli tiukasti kiinni Salon toiseksi suurimman puolueen paikassa.

Äänien kokonaispotista kokoomuksen laariin satoi 20,9 prosenttia, kun neljä vuotta sitten lukema oli 22,9 prosenttia. Äänissä mitattuna 5 708 äänen saalis hupeni 4 762:een.

Ennakkoäänien jälkeen tilanne näytti vielä kokoomuksen osalta hyvältä. Puolue oli aivan vaalivoittaja SDP:n kannassa ja kiinni 12 valtuustopaikassa. Yllätyksen Rikalanmäellä aiheutti se, että ennakkoäänien perusteella jopa Salon suurimmaksi veikattu perussuomalaiset oli alkuillasta selvästi kärkikaksikkoa perässä.

Perussuomalaisten vaalipäivän loppukiri jätti kuitenkin kokoomuksen lopulta kolmanneksi ja tunnelma krouvissa vaihtui alun varovaisen positiivisuuden jälkeen pettymykseen.

Vielä alkuillasta Nummentalo uskoi, että kokoomus haastaa vahvana vaalipäivän puolueena SDP:n kisassa ykköspaikasta.

– Se meni lopulta aivan päinvastoin. Vaikea sanoa syytä tässä vaiheessa. Tulosta on kunnioitettava, Nummentalo tiivisti illan päätteeksi.

Henkilökohtaisesti Nummentalo oli tyytyväinen äänisaaliiseensa.

– Hieman pudotusta viime kertaiseen verrattuna, mutta täytyy olla kaikesta huolimatta tyytyväinen. Hyvä, että ääniä kertyi puolueelle.

Anna-Leena Yli-Jama ja Juhani Nummentalo keräsivät yhteensä lähes 900 äänen potin Salon kokoomukselle.

Vaikka Nummentalo oli jälleen puolueensa selvä ääniharava, nosti esimerkiksi Anna-Leena Yli-Jama omaa äänisaalistaan neljän vuoden takaisesta rutkasti. Siitä huolimatta, että hän piti koronapandemian lykkäämiä kuntavaaleja vaalikampanjoinnin näkökulmasta hankalina.

– Olihan se yhtä epätietoutta läpi koko kevään. Hankalaa, kun ei päässyt tapaamaan äänestäjiä kasvotusten, eikä vaalitapahtumia pystynyt järjestämään, Yli-Jama pohti.

Nummentalo ei lähtenyt silti spekuloimaan, vaikuttiko vaalien lykkääminen kahdella kuukaudella negatiivisesti kokoomuksen vaalitulokseen.

– En usko niin. Ylipäänsä viime aikaiset kohut olivat valtakunnallisia, eikä niillä varmasti ollut merkittävää vaikutusta Salon lukemiin.

Arttu Karhulahden 161 äänen saalis riitti varmistamaan jatkokauden Salon valtuustossa.