Tuulen viemää – Wilma Murto ei saanut tulosta, eikä arvokkaita rankingpisteitä

0
Wilma Murto jäi ilman tulosta Paavo Nurmi Gamesin seiväspaikalla. Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Voisi luulla, että Salon Vilppaan Wilma Murto olisi rajusti pettynyt.

Kauden kovatasoisin kisa kotimaassa ja vielä kotikentällä, tarjolla säkillinen arvokkaita olympiarankingpisteitä ja tulos kolme pudotusta aloituskorkeudesta 431.

Totta kai Murto oli pettynyt, mutta uuden suomalaisen urheilusukupolven tapoja noudattaen hän ei märehtinyt tai muuttunut puhekyvyttömäksi.

– Olipa tosi tylyt tuuliraot! Verryttely tehtiin vielä tyynessä ja kun kisa eteni 431:een, tuuli oli kääntynyt täysin vastaiseksi, Murto hämmästeli.

Yleensä Paavo Nurmen stadionilla tuulee mereltä, mutta nyt tuuli pyöri ja esimerkiksi takasuoralle siirretyt sadan metrin alkuerät juostiin vastoin suunnitelmaa vastatuuleen.

Murto haki hypyissään pitkään sopivaa tuulirakoa, mutta sellaista ei minuutin aikaikkunassa tahtonut löytyä.

– Valmentajan (Jarno Koivunen) reaktio viimeisen hypyn jälkeen oli, ettei tuohon tuuleen tule kukaan.

– Se harmittaa eniten, että kroppa tuntuu hyvältä ja verryttelyhypyt olivat hyviä. Siksi tämä pettymys on helpompi niellä.

Toisaalta jos tavoite on olympialaisissa, 431 pitäisi ylittyä heikommassakin olosuhteessa. Esimerkiksi kolmannen kerran peräkkäin Murron voittanut Elina Lampela ylitti vaikeissa tuulioloissa 431 ensimmäisellä ja 441 toisella yrityksellä. Lampela voitti kilpailun ja sai ne rankingpisteet, jotka Murron olisi pitänyt saada.

– Hyvä kunto polttelee, mutta vähän on vielä ujoa, Murto vakuutteli.

Murto on tällä hetkellä olympiarankingissa sijalla 34, kun 32 saa olympiapaikan. Edellä rankingissa on muutamia uransa jo lopettaneita urheilijoita.

Yhtä kaikki, Murron on saatava lisää rankingpisteitä 29. kesäkuuta mennessä, sillä olympiarajan 470 ylittäminen tuntuu tiistain jälkeen entistä epätodennäköisemmältä.

– Onneksi meillä on hyvä suunnitelma ja kolme hyvää kisaa jäljellä, Murto iloitsi.

Ensimmäinen kolmesta kisasta on viikonloppuna Ruotsin Sollentunassa. Sinne matkaa myös Lampela. Sollentunan kisa on paikallinen gp-kisa ja rankingin niin sanottu ”pronssitason” kilpailu.

– Siellä on hyvät pisteet tarjolla, siksi sinne lähdenkin. Onneksi saan nopeasti uuden mahdollisuuden, Murto perusteli.

Sollentunan jälkeen vuorossa on Kuortaneen gp-kisa ja rankingin sulkeutumispäivänä (29.6.) käytävä Vaasan ”takaporttikilpailu”.

Murto on hypännyt kauden kaikki kolme ulkoratakisaansa Turussa, mutta tulokset ovat olleet vaisuja: 443, 431 ja nyt ei tulosta ollenkaan. Murrolle saattaakin tehdä hyvää päästä pois kotikentältään, jossa hän on kilpaillut aikuisten tasolla kahdeksan kertaa, mutta ylittänyt vain kerran 450 – sekin viisi vuotta sitten.

– Se on outo juttu, koska hyppypaikka on tosi hyvä!​

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments