Tyks Majakkasairaalan valmistuminen lähenee – sairaala avautuu asiakkaille helmikuussa

0
Hankejohtaja Riikka Aaltosen mukaan perhekeskeisyys on ollut yksi suunnittelun perusajatuksista. Kuva: Turun Sanomat/Timo Jakonen

Tyks Majakkasairaala luovutetaan rakentajilta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille lokakuussa. Asiakkaita aletaan vastaanottaa helmikuussa. Valmistuminen on tärkeä ja odotettu askel Tyksin toiminnalle.
Tyksin tiedotteessa kerrotaan, että uusista tiloista on tulossa viihtyisät, modernit ja ilmeeltään saaristohenkiset. Aiemmin hajallaan eri rakennuksissa olleet toiminnot muuttavat yhteen.
– Modernit tilat tukevat erikoissairaanhoidon ja vaativan erikoissairaanhoidon toteuttamista. Majakkasairaala palvelee potilaita vauvasta vaariin, tehohoitoa saavasta vastasyntyneestä kuulokojetta tarvitsevaan ikäihmiseen, Tyksin sairaalajohtaja Petri Virolainen kertoo tiedotteessa.
Sairaalan rakentaminen etenee aikataulussa. Kahdeksankerroksinen Majakkasairaala on noussut junaradan ja moottoritien ylittävän kannen päälle. Myös sairaalan rakennuskustannusarvio on säilynyt alkuperäisessä 185 miljoonassa eurossa.

Majakkasairaalan vastaanotoilla tulee käymään lähes 90 000 potilasta vuodessa.
– Suuri osa asiakkaista on lapsia ja heidän perheitään, kertoo hankejohtaja Riikka Aaltonen tiedotteessa.
Tiedotteessa luvataan, että asiakas pääsee nykyään yhä useammin kotiin vielä samana päivänä toimenpiteen jälkeen. Läheltä toisiaan löytyvät toiminnot palvelevat asiakkaita, mutta myös henkilökuntaa.
– Olemme miettineet sairaalan tiloja siltä kannalta, että asiakkaan on helppo kulkea ja löytää. Tiloista löytyy myös viihtyisiä levähdyspaikkoja. Kaikkiaan pyrimme välttämään sairaalamaisuutta ja olemaan helposti lähestyttäviä, sanoo tiedotteessa sairaalasuunnittelija Annika Lindblom.
Majakkasairaalaan muuttaa noin 1200 tyksiläistä. Ensi tammikuun viimeisenä päivänä alkava, kahdessa viikossa tehtävä muutto on jo tarkasti suunniteltu.
– Myös henkilöstön kannalta moderni rakennus on merkittävä parannus. Henkilöstö pääsee tekemään työtään tiloissa, jotka on suunniteltu nykypäivän toimintaa varten, Aaltonen toteaa.