Työterveyspsykologi vinkkaa: ”Lomalla ei tarvitse suorittaa”

0
Lomalla on tarkoitus rentoutua, mutta pelkkä löhöily ei sovi kaikille. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Suuri osa suomalaisista aloittaa kesälomansa juhannuksen jälkeen. Useimmilla se on vuoden pisin lomajakso, joka tarjoaa tärkeän tauon työstä ja arkirutiineista. Koronatilanteen käännyttyä parempaan suuntaan monen odotukset ovat korkealla ja kesälomaan voi kasautua paljon suunnitelmia.

– Lomalla ehtii tehdä sellaisiakin asioita, mihin arjessa ei aina riitä aikaa tai energiaa. Kesäpuuhien lomaan on kuitenkin tärkeää jättää tilaa ihan vain rentoutumiselle ja palautumiselle, Terveystalon työterveyspsykologi Kaisu Behm toteaa yrityksen tiedotteessa.

Parantuneesta koronatilanteesta huolimatta kesän matkustusmahdollisuudet ovat vielä tavanomaista rajallisemmat, ja monella etätyöläisellä kannettavat tietokoneet sekä puhelimet nököttävät kotitoimistossa käden ulottuvilla. Onnistunut lomailu vaatii kuitenkin uskallusta irrottautua työstä, vaikka monelle etätyöskentelijälle työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan onkin vaikeaa.

– Jokaisen on hyvä miettiä hetki sitä, kuinka oman kotiympäristön voi muokata lomaympäristöksi. Vähintäänkin on hyvä hiljentää Teamsin hälytykset puhelimesta ja laittaa tietokone syrjään keittiönpöydän nurkalta, Behm neuvoo.

Täysin ehdoton suhtautuminen työn ja vapaa-ajan erotteluun ei ole kuitenkaan välttämättä hyödyksi.

– Kannustan suhtautumaan työelämään joustavasti. Silloin yksittäiseen sähköpostiin tai puheluun vastaaminen ei loman aikana aiheuta kohtuutonta kuormitusta.

– Lomaa on kuitenkin tärkeää kunnioittaa, sillä lyhytkin loma lisää virtaa ja auttaa jaksamaan, Behm painottaa.

Fyysisen työn karsastaminen ei ole lomalla välttämättä tarpeen. Työterveyspsykologin mukaan Teamsin ilmoitukset olisi kuitenkin hyvä hiljentää. Kuva: SSS-arkisto.

Tutkimusten mukaan yksi pidempi loma edistää työhyvinvointia paremmin kuin loman pätkiminen osiin. Kevättä ja syksyä kannattaa lisäksi katkoa pidennetyillä viikonlopuilla, sillä pienet irtiotot tekevät ihmiselle hyvää.

– Omasta palautumisestaan täytyy pitää jatkuvasti huolta. Jos loman alla ahdistuu esimerkiksi siitä, miten ehtii toteuttaa kaikki suunnitelmat, lomaan kohdistuu kenties liikaa odotuksia.

– Jos lomastressi purkautuu perheriitoina, on hyvä pysähtyä miettimään, mistä oikeasti on kysymys: liittyykö ahdistus enemmän loma-ajan odotuksiin vai omaan työhön ja sitä kohtaan koettuun tyytymättömyyteen, Behm sanoo.

Pelkkä oleminen on monelle arjessa vierasta. Nykypäivän työelämä ruokkii vaativuutta, ja moni kokee, että vapaa-aikakin täytyy käyttää itsensä kehittämiseen. Kohtuuttomat odotukset ja suomalaisille tyypillinen suorituskeskeisyys saattavat muuttaa mukavan lomanvieton mahdottoman tuntuiseksi tehtäväksi.

– Helposti ajatellaan, että lomailu ja rentoutuminen täytyy ansaita tekemisellä ja suorittamisella. Liian tiukat lomasuunnitelmat aiheuttavat kuitenkin helposti stressiä ja syövät henkisiä voimavaroja, Behm muistuttaa.

Kaisu Behmin mukaan on tärkeää löytää tasapaino työn ja vapaa-ajan välille. Kuva: SSS-arkisto.

Tietoinen päätös auttaa välttämään loman suorittamista. Itselleen on hyvä antaa lupa olla tekemättä yhtään mitään, jos siltä tuntuu. Mikäli lomapäivien suunnitelmat alkavat näyttää yhtä täydeltä kuin työkalenteri, kannattaa pysähtyä hetkeksi ja miettiä, mitä lomaltaan oikeastaan haluaa.

Behm neuvoo tekemään lomalla mukavia ja itselle merkityksellisiä asioita. Joku nauttii etukäteen tehdyistä suunnitelmista, toiselle taas on tärkeämpää voida unohtaa kello ja kalenteri kokonaan.

– Sopiva lomapuuhastelu voi olla kirjan lukemista riippumatossa, mutta yhtä hyvin vaikka uuden kielen opettelemista. Koska monen työ on nykyään aika abstraktia, voi tuntua hyvältä esimerkiksi hakata halkoja tai leikata ruohoa.

– Oman työn tuloksen näkeminen tuo tyydytystä, ja fyysinen tekeminen auttaa asettamaan ajatukset uuteen järjestykseen, Behm vinkkaa.