Urheilukentän huoltorakennuksen valmistuminen viivästyy Somerolla

0
Someron lukio käytti urheilukentän katsomon taakse sijoitettua isoa parakkia väistötilana Kiiruun koulun rakentamisen ajan. Kuva: Someron-lehden arkisto/Sari Merilä

Urheilukentän huoltorakennukseksi Somerolla muutettavan parakin korjaustyöt eivät pääse alkuun suunnitellusti. Kaupunginhallitus päätti äänin 5–4 palauttaa asian valmisteluun Pauli Einon (kok.) ehdotuksesta. Kokoomuksen ja demarien edustajat halusivat, että rakennuksen perustan rakentamisen kustannukset lasketaan ja alueelta tehdään maaperätutkimus.
Soluksi nimitetty siirrettävä parakki teetettiin urheilukentän tontille lukion käyttöön vuonna

2013, kun Kiiruun puretulle koululle tarvittiin väistötiloja. Sivistystoimen käytössä oleva rakennus sijoittuu urheilu- ja virkistyspalvelujen alueella, jossa yli puolet tilasta pitäisi kaavan ehtojen mukaan olla liikuntaan liittyvässä käytössä. Rakennuksen määräaikainen rakennuslupa päättyy vuoden 2023 lopussa.

Urheilukentän käyttäjät kaipaavat kipeästi sosiaalitiloja, koska katsomon alla olevien sosiaalitilojen käyttöä on rajoitettu niiden huonokuntoisuuden takia. Suihkun lattia- ja seinäpinnoille ei suositella veden valuttamista, jos tilat aiotaan peruskorjata.

Huoltorakennukseksi tehtävän koulutilan muutostöihin ja peruskorjaukseen on varattu kaupungin investointiohjelmassa 249 000 euroa vuosiksi 2021–2022. Lounais-Suomen aluehallintoviraston myöntämä 74 700 euron valtionavustus kattaa siitä noin 30 prosenttia.

Tekninen toimi oli suunnitellut kilpailuttavansa rakennuksen muutos- ja korjaustyöt kesän aikana, jotta ne olisi voitu aloittaa syksyllä. Aluehallintoviraston (avi) avustus on käytettävä vuoden 2023 loppuun mennessä. Avi voi jättää sen maksamatta, jos rakentamisen käynnistyminen vaarantuu avustuksen myöntövuoden aikana.

Pauli Einon valmisteluun palautusesityksen kannalla olivat Pia Maavirta (kok.), Jutta Varjus (kok.) ja Riitta Lehtinen (sd.) sekä varajäsen Antti Kotti (sd.). Palauttamista vastustivat Hannu Kesäniemi (kesk.) ja Taru Pori (kesk.) sekä varajäsenet Juha Salo (kesk.) ja Mikko Virtanen (kesk.)

Lounais-Suomen aluehallintovirasto ei myöntänyt urheilukentän katsomon rakentamiseksi avustusta toukokuussa. Hanke ei ollut avustuskelpoinen, koska kaupungilla ei ollut esittää nykyisen rakennuksen purkulupaa.

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus hylkäsi huhtikuussa Someron Rakennusperinne -yhdistyksen katsomosta tekemän suojeluhakemuksen, mutta päätöksestä on tehty valitus Turun hallinto-oikeuteen.