Vaikeat hoivakotipäätökset

2
IoT Campuksen Kampa-rakennuksen yläkerroksissa on luonnosteltu teipeillä hoivakodin huoneiden ja väliseinien paikkoja. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Tällä viikolla nähtiin taas, kuinka vaikeaa Salossa on tehdä päätöksiä vanhusten hoivakodeista. Kaikki tunnustavat tosiasian, että hoivapaikkoja tarvitaan lisää. Iltakouluista ja lähetekeskusteluista huolimatta yksimielisyyttä ei ole löydetty. Sitä ei toki tarvitakaan. Asioita voi viedä eteenpäin myös äänestämällä.

Vanha kaupunginhallitus piti viimeisen kokouksensa maanantaina. Sille esitettiin hyväksyttäväksi aiesopimusta, jonka pohjalta kaupunki vuokraisi IoT Campukselta tilat noin 30-paikkaiselle hoivayksikölle.

Asia palautettiin uuteen valmisteluun Timo Lehden (kesk.) esityksestä äänin 8–5 (SSS 29.6.).

Perusteluna palautukselle oli epätietoisuus siitä, mitä aiesopimus tarkoittaa. Salon vt. sosiaali- ja terveyspalveluiden johtajan Anneli Pahtan mukaan sen perusteella Salo IoT Park Oy voisi alkaa suunnitella hoivayksikölle tiloja. Aiesopimus osoittaisi, että kaupunki on kiinnostunut kampuksen tiloista, mutta se ei sido kumpaakaan osapuolta.

Tavoite on, että varsinainen vuokrasopimus allekirjoitetaan tänä vuonna. Nyt sekä aiesopimus että vuokrasopimus menevät elokuussa aloittavan uuden luottamushenkilöhallinnon päätettäviksi.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi viimeisessä kokouksessaan viime viikolla linjauksen, jonka mukaan kaupungin keskustan tuntumaan Alhaisiin suunnitellaan erilaisia asumismuotoja sisältävä senioritalo ja että vanhoihin Kukonkallion ja Hintan hoivakoteihin tehdään vain välttämättömiä korjauksia.

Tähän kesään asti sosiaali- ja terveydenhuollon valmistelua on kunnissa tehty ajatuksella, että sote-uudistus voi toteutua, mutta siihen ei voi luottaa. Päätökset on tehtävä kunnan omista lähtökohdista.

Nyt sote-paketti on hyväksytty eduskunnassa, ja uudistus tulee voimaan vuoden 2023 alussa. Syksyllä tehtävä talousarvio on Salossakin viimeinen, jossa esimerkiksi terveysasemat ja hoivakodit ovat mukana.

Kunnallishallinnon rytmillä koko kaupungin alueen sote-palveluihin pystytään vaikuttamaan omilla päätöksillä enää hetki. Puolentoista vuoden päästä vastuu siirtyy uudelle maakunnalliselle hyvinvointialueelle.

Hyvinvointialueen toiminnan käynnistäminen ottaa aikansa, ja palveluverkkoon tuskin puututaan ihan heti. Palvelujen tarve ei muutu hallinnon vaihtuessa. Nykyisiä tiloja käytetään vielä vuosia, eikä uusia kunnallisia hankkeita ole tarvetta jarruttaa.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
keijo.k
28 päivää sitten

Onneksi valtuustossa saatiin asiaan sanamuoto joka hieman hillitseen virkamiehiä ja heidän päähänpistojaan . Onko poliittinen talutusnuora käytössä ?

Allan
28 päivää sitten

Silloin kun Salo ja ympäristökunnat valmistelivat yhdistymistä, kielsi väliaikaishallinto vanhoja kuntia tekemästä joitakin rakennusinvestointeja.

Mikä estäisi hyvinvointialueen väliaikaishallintoa kieltämästä alueen kuntia kalliista investoinneista joista velat siirtyisivät hyvinvointialueen vastuulle?

Haaskasiko Salo kallista aikaa päätöksenteossa sotejohtajan jupakassa, jonka aikana hoivakotipäätöksiä ei voinut kunnolla tehdä?

Nythän kuitenkin samankaltaisia asioita on yritetty saada läpi hienosti kiertäen.