Valtavan potentiaalin sometähti – Vilppaan ensi kauden ykköspointin Marcus LoVettin takana on kirkas tulevaisuus

0
Marcus LoVettin viime kauden joukkuekaveri, kevään 2019 Karhubasketia edustanut Chris McKnight kiinnostaa myös Vilpasta. (Kuva: TS-arkisto/Jori Liimatainen)

Hallitsevan Suomen mestarinVilppaan ensi kauden ykköspointti Marcus LoVett, 25, on pelaajatyyppi, jonka kaltaista ei Vilppaassa tai koko Korisliigassa ole viime vuosina juuri nähty.

– Hän erottui välittömästi, päävalmentaja Sami Toiviainen kertoi.

Koripallo-osavaltio Indianassa kasvanut 183-senttinen LoVett aloitti high school -uransa Kaliforniassa Providencessa ja pelasi tulokaskauden 31,7 pisteen keskiarvolla. Hän laittoi vastustajien nilkkoja solmuun tavalla, joka teki hänestä yhden USA:n seuratuimman high school -takamiehen.

Vuonna 2013 Yhdysvaltain johtava urheilukanava ESPN rankkasi LoVettin oman ikäluokkansa parhaaksi pelintekijäksi high schoolissa.

Providencen vuodesta tehty koostevideo (katselusuositus!) on kerännyt YouTubessa 8,3 miljoonaa katselukertaa. Pallonkäsittelytaidoiltaan poikkeuksellista LoVettia voikin pitää eräänlaisena sometähtenä, sillä hänellä on peräti 107 000 Instagram-seuraajaa.

LoVett vaihtoi high schoolia kaksi kertaa. Hänen perässään oli useat eliittiyliopistot, joista hän valitsi St. John’sin, jota valmensi alkuperäisestä Dream Teamista tuttu NBA-legenda Chris Mullin.

Avauskausi St. Johnsissa meni pilalle todistusepäselvyyksien vuoksi. LoVettin Chicagossa tehtyjä iltakouluopintoja ei hyväksiluettu ja Mullinin aggressiivisesta lobbauksesta huolimatta LoVett oli vuoden pelaamatta.

Pelioikeuden saatuaan LoVett pelasi väkevät puolitoista kautta St. Johnsissa 15,7 pisteen ja 3,4 syötön keskiarvoilla. Hänen heittoprosenttinsa olivat myös kovat (vaparit 80, kakkoset 50 ja kolmoset 39).

LoVett loukkasi polven sivusiteensä marraskuussa 2017 ja päätti siirtyä ammattilaiseksi.

Kesällä 2018 LoVett kävi näytillä Italian liigan Trentossa ja Sassarissa, mutta ei saanut sopimusta. Hän siirtyi Serbian liigaan Sloboda Uziceen, jossa pisteitä syntyi 20,6 keskiarvolla (kolmosprosentti 49!).

Siitä huolimatta LoVett oli kauden 2019–2020 pelaamatta.

Miksi?

– Hän sai tarjouksia, mutta hylki niitä ja lopulta jäi luu käteen, Toiviainen kertoi.

Viime kauden LoVett aloitti Turkin kakkosliigassa, jossa hän pelasi vain kaksi ottelua. Matka jatkui Portugalin liigan jumboseura Ovarenseen, jonka LoVett otti nopeasti haltuun.

LoVett pelasi kauden 28 minuutin, 21,7 pisteen ja 4,5 syötön keskiarvoilla ja nosti putoamisvaarassa olleen seuran pudotuspelitaisteluun. LoVett voitti liigan korikuninkuuden ja kokonaistehoa mittaava PER-luku oli myös sarjan paras.

Esimerkiksi Vilppaassa syksyllä 2018 pelannut ja loukkaantumisen takia vaihdettu D.J. Fenner pelasi kauden 33 minuutin ja 19,1 pisteen keskiarvoilla.

LoVett vaikuttaa hankinnalta, jonka potentiaali on valtava, mutta riskitaso normaalia korkeampi. Toiviainen myöntääkin, että LoVettin historiassa ”on asioita, jotka mietityttävät”.

Siksi Toiviainen tekikin normaalia perusteellisemmat taustatyöt ja kävi asioita LoVettin kanssa läpi 40 minuutin puhelussa. Arvokkaan palautteen hän sai Korihaiden ex-valmentajalta Pedro Monteirolta, joka valmensi LoVettia Ovarensessa.

– Monteiro kertoi, että LoVettin kanssa ei ollut ongelmia. LoVett on todennäköisesti ymmärtänyt sen, että ura Euroopassa on hänelle todennäköisempi kuin ura NBA:ssa. Uskon, että hän tulee Saloon nöyränä ja tietoisena siitä, että seuraava steppi uralla vaatii hyvää kautta Vilppaassa.

– LoVett myös kertoi, että hän haluaa vaihteeksi pelata joukkueessa, joka voittaa enemmän kuin häviää, Toiviainen paljasti.

LoVettin rooli ensi kauden Vilppaassa on pallollinen johtaja. Tällä hetkellä Vilppaan sopimuspelaajissa on riittävästi puolustusorientoituneita työntekijöitä.

– Itse asiassa nauhojen perusteella LoVett osaa myös puolustaa, eikä vaan kerätä energiaa hyökkäykseen, Toiviainen muistuttaa.

Vilppaalta puuttuu tulevan kauden joukkueesta vielä ulkomaalainen sentteri, ulkomaalainen nelospaikan pelaaja (joka pystyy pelaamaan myös sentterinä) sekä kotimainen takamies (joka pystyy pelaamaan myös pointtina).

LoVettin viime kauden joukkuekaveri Ovarensessa oli Chris McKnight, joka pelasi Karhubasketin kevään mestarijoukkueessa. Toiviainen myöntää, että he katsoivat kahta pelaajaa kerralla eli LoVettia ja McKnightia.

– Pitää nyt katsoa, mihin suuntaan tilanne etenee. Emme pidä isojen (pelaajien) kanssa mitään kiirettä, Kisakallion korisleiriltä tavoitettu Toiviainen kertoi.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments