Varmennettu petovaara kelpaa syyksi tilapäiseen koulukyytiin Somerolla

0
Tilapäisiä koulukuljetuksia voidaan järjestään, jos koulumatkalla todistetusti liikkuu esimerkiksi vahingoittunut tai sairas villisika, joka aiheuttaa vaaraa käyttäytymällä lajilleen epätyypillisesti. Kuva: SSS-arkisto/Olli-Pekka Purasen riistakamera

Koulumatkan vaaralliseksi tekevä, poikkeuksellisesti käyttäytyvä petoeläin kelpaa syyksi tilapäisen koulukyydin saamiseksi Somerolla. Näin todetaan sivistyslautakunnan päivittämässä koulukuljetusoppaassa. Asiantuntijan tai poliisin on vahvistettava petoeläimen poikkeuksellinen uhkaava käytös, jotta maksuton koulukuljetus voidaan myöntää.

Somerolla asuvat ja liikkuvat petoeläimet eivät tavallisesti aiheuta vaaraa, mutta kuljetuksia voidaan järjestää, jos alueella viranomaisten mukaan liikkuu vahingoittunut tai sairas susi, karhu tai villisika, joka ei käyttäydy lajille tyypillisesti.

Koulukyydin perusteeksi kelpaa myös eläimen toistuva hakeutuminen lähelle asutusta ihmisistä piittaamatta ja kotieläinten saalistaminen tai jos susihavaintoja tehdään lyhyen ajan sisällä toistuvasti koulumatkan varrelta. Karhuista oppaassa mainitaan emokarhu poikasineen ja kesken talviuniensa esimerkiksi metsäkoneen ääneen herännyt karhu.

Sivistysjohtaja voi varmennetun petovaaran perusteella myöntää oppilaalle huoltajan hakemuksesta hankinnanvaraisen koulukuljetuksen, noutopaikan määräaikaisen siirron tai saatto-avustuksen huoltajalle varmennetun. Tilannearvio perustetaan alueelta tehtyihin haittailmoituksiin ja Suomen riistakeskukselta pyydettävään lausuntoon.

Kuljetusopasta tarkistettiin myös toiselle asteelle elokuussa laajenevan oppivelvollisuuslain takia. Se tuo tästä vuodesta lähtien peruskouluopintonsa päättävät lukiolaiset maksuttomien koulukyytien piiriin.

Lukiolainen on oikeutettu maksuttomaan kuljetukseen, jos yhdensuuntaisen koulumatkan pituus on vähintään 7 kilometriä, jolloin koulumatkat korvataan täysimääräisesti Kelan maksamalla koulumatkatuella.

Lukion viime vuonna tai sitä ennen aloittaneilla yhdensuuntaisen koulumatkan on oltava vähintään 10 kilometriä, jotta koulumatkakustannuksiin voi saada tukea. Kustannusten on ylitettävä 54 euroa kuukaudessa koko kuukauden tukea myönnettäessä.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments