Varsinais-Suomi palaa kiihtymisvaiheeseen tänään

0
Varsinais-Suomen ravintolat saavat tästä päivästä lukien pitää ovensa auki illalla klo 23 asti.

Varsinais-Suomessa päästään palaamaan tänään perjantaina koronaepidemian keskimmäiseen vaiheeseen eli niin sanottuun kiihtymisvaiheeseen.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri toteaa tiedotteessaan, että koronan ilmaantuvuus on ollut viime perjantaista lähtien alle 50 tapausta 100 000 ihmistä kohden kahden viikon aikana. Viimeisin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ilmoittama ilmaantuvuus Varsinais-Suomen alueella on 28,7. Testatuista henkilöistä alle prosentilla (0,9 prosenttia) on todettu tartunta. Tartunnan lähteen jäljitys on onnistunut jo pitkään yli 80 prosentilla sairastuneista.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä pitää perusteltuna siirtyä kiihtymisvaiheeseen perjantaina, jolloin sosiaali- ja terveysministeriön asettamat kiihtymisvaiheen kriteerit ovat täyttyneet viikon ajan.

– Koronakoordinaatioryhmä haluaa avata varsinaissuomalaisten arkea ja elinkeinoelämää viipymättä, kun epidemiatilanne sen nyt sallii. Pyrimme tällä mahdollistamaan alkukesän juhlat, tapahtumat ja lomat. On omissa käsissämme, että hyvä kehitys jatkuu myös tässä kovasti odotetussa vaiheessa, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä tiedotteessa.

Tilaisuuksien henkilömäärien ylärajat poistuvat. Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset velvoitetaan järjestämään niin, että ihmiset voivat tosiasiallisesti välttää lähikontaktin toisiinsa.

Päätöksistä vastaavat aluehallintovirastot ja kunnat alueellaan. Lounais-Suomen aluehallintovirastolla on valmius tehdä kiihtymisvaiheen mukaiset päätökset koskien muun muassa yleisötilaisuuksia ja tapahtumia.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän linjauksen mukaan ulkomaille matkustamisessa kehotetaan käyttämään erityistä harkintaa sekä ottamaan huomioon ulkoministeriön suositukset. Ulkotiloissa tapahtuva aikuisten yksilö- ja ryhmäharrastustoiminta, mukaan lukien ottelu- ja kilpailutoiminta voidaan aloittaa. Samoin sisätiloissa tapahtuva yksilölajien ottelu- ja kilpailutoiminta (ilman lähikontakteja) voidaan aloittaa.

Maskisuositus pysyy edelleen voimassa, ja riittävä etäisyys tulee muistaa. Myös hyvä käsihygienia on edelleen voimassa. Etätyösuosituskin on voimassa, etätöihin siirtymisestä päättää työnantaja.

Ravintolarajoituksissa Varsinais-Suomessa siirrytään myös tänään leviämisvaiheen rajoituksista kiihtymisvaiheen rajoituksiin. Anniskelu on sallittu nyt klo 07–22 ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna klo 05–23.

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa on käytössä 75 % asiakaspaikoista.

Lisäksi asiakkaat on sisätiloissa ohjattava istumaan paikoillaan. Siten esimerkiksi karaoke ja tanssiminen sisätiloissa ovat kiellettyjä.

Ulkoterasseilla jokaisella asiakkaalla pitää olla oma istumapaikka ja etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava. Asiakaspaikkojen rajoitukset ja ”tanssikielto” eivät koske ulkoterasseja.