Marin vastaa Viron pääministerille: Lentämisen lisäksi myös muu työmatkaliikenne ollaan avaamassa – esitys valmistellaan hallitukselle ensi viikoksi

5

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastaa Viron pääministeri Kaja Kallakselle, että tautitilanteen helpottaessa molemmissa maissa voidaan sisärajaliikenteen rajoituksia purkaa asteittain. Marinin mukaan sisäministeriö valmistelee ensi viikoksi hallituksen neuvoteltavaksi esityksen, miten työmatkustusta laivoilla ja maarajojen kautta voisi avata terveysturvallisesti.
Hallituslähde kertoo STT:lle, että sisäministeriön esitys on jo pitkälle valmisteltu ja päätös maa- ja merirajojen avaamisesta työmatkaliikenteelle on määrä tehdä ensi torstaina valtioneuvoston istunnossa. Rajat avautuvat todennäköisesti sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, koska viranomaisille täytyy antaa jonkin verran aikaa varautua kasvaviin matkustajamääriin.
Marinin mukaan lentoliikenne työmatkoilla avattiin ensimmäisenä, koska siinä matkustajamäärät ovat rajattuja ja siten se tarjosi mahdollisuuden kokeilla testaustoiminnan laajentamista vastaamaan kasvavia matkustajamääriä.
– Koronapandemia on rajoittanut rajojen yli liikkumista Suomen ja kaikkien rajanaapureidemme välillä, Marinin vastaus alkaa.
STT sai pääministerin vastauksen Marinin esikunnasta. Viron pääministeri Kaja Kallas vetoaa Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla Mariniin, jotta meriliikenteen matkustusrajoituksia Suomen ja Viron välillä avattaisiin. Kirjoitus julkaistiin perjantaina.

Täyden rokotesuojan saaneet tervetulleita

Ensi viikolla päätettäneen lisäksi, että täyden rokotesarjan suojan saaneet henkilöt pääsisivät Suomeen.
Myös kiinteistöomistajien asemaan on tulossa täsmennyksiä siten, että Suomessa mökin omistavat henkilöt ja heidän perheenjäsenensä voisivat matkustaa.
Viime kesänä muodostui käytännöksi se, että valtioneuvosto tarkastelee sisärajavalvonnan asetuksia kahden viikon välein. Sisärajavalvonnasta luovutaan eli turistitkin pääsevät Suomeen viimeistään sitten, kun sosiaali- ja terveysministeriön (STM) pitkään valmistelema hallituksen lakiesitys terveysturvallisesta maahantulosta saadaan eduskunnasta ulos. Esitys pyritään antamaan eduskunnalle ensi viikolla.

”Ei ole kohtuullista”

Suomi tiukensi tammikuun lopulla sisärajavalvontaa siten, että vain välttämätön työmatkaliikenne Schengen-alueelta on ollut sallittua. Tämä on tarkoittanut esimerkiksi tavaralogistiikan henkilöstöä sekä terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstöä, mutta ei esimerkiksi rakennustyöntekijöitä, mikä on vaikuttanut moniin Virossa asuviin ja Suomessa työskenteleviin virolaisiin.
Viime viikolla hallitus päätti avata lentoliikenteen työhön liittyville matkoille EU- tai Schengen-maiden välillä.
Kallas korostaa kirjoituksessaan, että sekä hän että Marin ovat onnekkaita, ettei heidän tarvitse valita työn tai perheen väliltä.
– Tammikuun lopulla oli kuitenkin tuhansien virolaisten, joiden perheet ovat Virossa ja työpaikka Suomessa, pakko tehdä tällainen valinta, Kallas kirjoittaa.
Kallas vetoaa myös Euroopassa sovittuihin yhteisiin pelisääntöihin, joiden mukaan rajoitusten on oltava oikealla tavalla suhteutettuja.
– Se, että Suomessa työskentelevät virolaiset eivät voi ilman työpaikan menettämisen uhkaa matkustaa maasta toiseen, ei ole kohtuullista, ja on lisäksi ristiriidassa EU-sääntöjen kanssa.
Kesäkuun alussa pääministeri Kallas kutsui Suomen suurlähettilään Timo Kantolan puhutteluun ”kohtuuttomista” rajoituksista. Myös Viron ulkoministeri Eva-Maria Liimets on käynyt tällä viikolla kirjeenvaihtoa useiden EU-komisaarien kanssa kohtuuttomina pitämiensä matkustusrajoitusten vuoksi.

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008042951.html

Sanna Nikula, Elias Peltonen

STT

Kuvat:

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
9 päivää sitten

Viron pääministerin ja muunkin johdon olisi syytä paneutua vaan oman valtionsa työllisyystilanteeseen eikä elellä turismiin nojaamalla. Ei ole syytä tulla Suomen poliitikkoja opastamaan maamme asioissa.

Turkulainen
8 päivää sitten
Reply to  Keijo K.

Ovat niin rohkeita nämä kauniit. Muutenkin osa kansasta luulee että politiikot huvikseen näitä rajoituksia asettavat, ei muisteta että kysymys on jostakin viruksesta jopa tappavasta.

Tammisiltalainen
8 päivää sitten
Reply to  Keijo K.

Turismia tärkeämpi Virolle on virolaisten Suomesta saamat palkat. Tulee Aasian maat tästä mieleen, rahaa kotiväelle. Mitä kauemmin virolaiset työntekijät pysyvät poissa, sitä parempaa on rakentamisen laatu ja vähemmän tartuntoja. He kun eivät maskeja käytä, kassajonossa höngitään niskaan…

Sairastunut
8 päivää sitten

Suomelta ihan oikea päätös vasta kesäkuun lopulla sallia edestakainen liikenne. Itse sain virolaiselta koronan brittimuunnoksen, kiitti vaan siitäkin.

Hyvät puolet
8 päivää sitten

Rakennusalan kotimainen työllisyysaste tässä vain nousee, kun Viron merireitti on rajoitusten pihdeissä. Sopii hallitusohjelmaan.