Ylilääkäri Esa Rintala: Alueella hirveän hyvä tilanne – kokoontumisrajoitukset poistuvat ja iltatorit alkavat

1
Salon iltatorit ovat jo vuosikausia vetäneet väkeä kaupunkiin kesätorstaisin. Kuva on heinäkuulta 2017, jolloin torilla esiintyi Pauli Hanhiniemen Retkue. Kuva: SSS-arkisto/Jan Sundman

Varsinais-Suomessa kaikki koronamittarit osoittavat, että rajoituksista voidaan luopua tänään keskiviikkona.

Koronapostiiviseksi testattujen asukkaiden osuus on 0,7 prosenttia ja ilmaantuvuusluku 100 000:aa asukasta kohti 18,6. Nollapäiviä ilman yhtään positiivista koronatestitulosta on ollut kesäkuussa kaksi ja sairaanhoitopiirin alueella sairaalahoitoa vaativia potilaita on yksi.

Aluehallintoviraston päätöksellä osallistujamääriä ei enää rajoiteta sisä- tai ulkotapahtumissa tai kokouksissa.

– Viikko sitten nähtiin, että ilmaantuvuusluvut ja muut kriteerit täyttyvät. Halusimme vielä varmistaa, ettei kyse ole tilapäisestä ilmiöstä, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Hän on tyytyväinen rajoitusten poistumisesta niin, että ihmisten ei tarvitse enää ajatella koronaa koko ajan. Tilanne alueella on Rintalasta hirveän hyvä, ja hän uskoo sen jatkuvan. Muutamia seikkoja on silti hyvä muistaa.

– Korona on edelleen olemassa ja sitä on maailmalla ja Euroopassakin paljon. Joissain maissa tilanne on pahenemassa, joten edelleen on oltava varovaisia.

Testeihin on edelleen hakeuduttu hyvin ja testausmäärät ovat korkeita. Rintala toivoo näin meneteltävän edelleen.

– Esimerkiksi Britanniassa ollaan huomattu koronan oirekuvan muuttuminen. Oirekuvan muuttuminen voi edesauttaa varianttien leviämistä, jos nuhassa tai lievissä oireissa ei mennä testiin. Eli pitäisi mennä testiin myös lievissä oireissa, kun aikaisemmin ajateltiin, että korona on vaikeampikin infektio.

Väentungoksiin Esa Rintala neuvoo menemään edelleen maski mukana. Kasvomaskisuositus säilyy esimerkiksi kaupoissa ja kirjastoissa, joissa pidempiaikaiset kontaktit ovat mahdollisia.

– Ajan mittaan suositukset tuppaavat unohtumaan, mutta niistä muistutetaan välillä.

Kaksi kolmasosaa tartunnoista tulee nyt ulkomailta ja yksi kolmannes pääosin perhepiiristä. Rintala sanoo, että ulkomailta tulevat tartunnat ovat suurin riski olipa kyse ulkomaalaisesta tai suomalaisesta henkilöstä. Koronavirustartunta on mahdollista saada tuliaisena vaikkapa jalkapallon EM-kisoista.

– Rokotuskattavuus on hyvä. Virus törmää ihmisiin, joilla on rokotussuoja, joten on epätodennäköistä, että syntyy laajoja tartuntaketjuja. Mutta, on myös ihmisiä, jotka eivät ole saaneet rokotetta. Heillä on yhtä suuri riski sairastua, jos he altistuvat.

Kuorossa saa taas laulaa

  • Suositukset perustasolle
  • Etätyösuositus pysyy toistaiseksi voimassa. Siinä noudatetaan myös jatkossa kansallisia linjauksia.
  • Kasvomaski suositellaan edelleen esimerkiksi julkisissa tiloissa ja joukkoliikenteessä. Tarkemmat suositukset Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin verkkosivuilla.
  • Yksityistilaisuuksia suositellaan järjestettävän terveysturvallisesti, vaikka henkilömäärää ei enää rajoiteta.
  • Lähikontaktien välttäminen aikuisten ottelu- ja kilpailutoiminnassa poistuu tästä päivästä lähtien.
  • Julkisissa tiloissa lähikontakteja suositellaan vältettävän edelleen.
  • Kuorolaulua ei enää kielletä.
  • Lähde: Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä

Iltatorit alkavat 8. heinäkuuta

 

Yleisörajoitusten poistuminen ei aiheuta Salon Iltatori ry:n Jukka Alangossa suurta tunnekuohua.

– Olimme aika varmoja, että näin käy ja meillä on valmiudet aloittaa iltatorit 8.7.

Iltatorien esiintyjien ja isäntien hankkiminen ei ole ollut helppoa alati muuttuneessa koronatilanteessa, mutta nyt lista on suurin piirtein valmis. Ensimmäisen iltatorin yksityiskohtia Alanko ei paljasta, mutta toteaa, että meininki iltatoreilla tulee olemaan hyvä.

– Tulossa on erilaisia, hyviä esiintyjiä. Kaikki ovat kotimaisia ja joukossa on myös paikallisia. Lisäksi on yksi yhteislauluilta.

Iltatori ry:ssä ei ole etukäteen ajateltu, kuinka suuri yleisöryntäys torille saattaa tulla yli vuoden tauon jälkeen.

– Kiinnostus on suuri ja kysytty on valtavasti, Alanko toteaa.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
En käytä maskia enää kaupassa
2 vuotta sitten

Kyllä kaupassa pystyy pitämään välimatkaa toisiin. Tuo maskisuositus kaupoissa, toinen sanoo toista ja toinen toista.

THL:n mukaan yleisissä tiloissa, missä ei pystytä noudattamaan turvaväliä, suositellaan maskia eli kaupat eivät ole tälläisiä tiloja.