Yllätyksetön huipputapaaminen

0
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi tiedotustilaisuudessa tapaamisesta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat ensimmäisen kerran Sveitsin Genevessä. Mitään yllätyksiä tapaamisessa ei noussut, jos niitä edes odotettiinkaan.

Vaikeita aiheita vältettiin, ja muutamissa pienissä asioissa sovittiin yhteistyöstä. Minkäänlaista läpimurtoa huonojen suhteiden lämpenemiseen ei tapaaminen kuitenkaan tuonut.

Suurvaltojen päämiehet tapasivat tilanteessa, jossa maiden välit ovat poikkeuksellisen huonot. Koko maailma seurasi tarkkaan, kun Yhdysvaltain uusi presidentti Joe Biden tapasi ensimmäisen kerran Venäjän Vladimir Putinin.

Putinilla on kokemusta jo useammasta Yhdysvaltain presidentistä. Bidenin tilannetta hankaloitti hänen edeltäjänsä presidentti Donald Trumpin kompurointi Putinin kanssa. Helsingin huippukokouksessa Trump antoi Putinin nöyryyttää itseään ja samalla kaikkia länsimaita.

Ilmeisesti karvaat kokemukset päämiesten edellisestä tapaamisesta johtivat siihen, että yhteistä tiedotustilaisuutta ei Genevessä järjestetty. Kumpikin presidentti piti oman mediatilaisuutensa.

Presidenttien tapaamisessa jätettiin suosiolla vaikeat asiat sivuun. Venäjän ja länsimaiden näkemyserot esimerkiksi Ukrainan tilanteesta ja Krimin valtauksesta ovat aivan liian kaukana toisistaan.

Suurvaltojen välejä hiertävät myös Venäjän kyberhyökkäykset ja sekaantuminen Yhdysvaltain vaaleihin. Putin taas väitti, että suurin osa maailman kyberhyökkäyksistä tulee Yhdysvalloista.

Suhteita ovat heikentäneet myös Venäjän ihmisoikeusloukkaukset. Putin jopa vahvisti mielikuvaa omassa tiedotustilaisuudessaan, kun hän suhtautui ylimielisesti ja vähätellen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyihin ja korosti tämän joutuneen vankilaan oman toimintansa vuoksi.

Hyvän tahdon eleenä tapaamisessa saatiin sovittua myös yhteistyöstä. Neuvottelut strategisesta vakaudesta ja ydinaseiden tulevaisuudesta aloitetaan. Myös arktisen alueen yhteistyön tärkeydestä päämiehet olivat samaa mieltä.

Vaikka läpimurtoa ei saatukaan, on silti hyvä, että suurvaltojen päämiehet tapaavat toisiaan. On tärkeää, että erimielisyydet tunnistetaan ja keskusteluyhteys on olemassa.

Eurooppa ja Suomi hyötyvät, jos Venäjä ja Yhdysvallat tulevat toimeen keskenään.

Isona varjona tämänkin tapaamisen yllä oli Kiina. Yhdysvaltojen päähuomio on kohdistunut Kiinaan, jonka uhkien torjumiseen halutaan mukaan myös EU.

Euroopalle Bidenin vierailu kaikkiaan oli myönteinen ja valoi uskoa hyvien suhteiden jatkumiseen. Biden osoitti myös, että Venäjän kanssa ei sovita asioita yli Euroopan.