Aila Salmivaaran golfaiheisessa muraalissa piileskelee kettu – Meri-Teijo Golf sai tunnusmerkikseen seinämaalauksen

0
Aila ja Jarkko Salmivaara saivat Meri-Teijo Golfin muraalin valmiiksi maanantaina. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Meri-Teijo Golfin edustalle on valmistunut tällä viikolla seinämaalaus. Teijolaisen kuvataideopettajan, taiteen maisteri Aila Salmivaaran (s. 1938) maalaama muraali koristaa betoniseinää klubirakennuksen kupeessa, uusitun kärrytelineen takana.

– Saimme maalauksesta tänne kivan signatuurin: se on osa Meri-Teijo Golfia, ja kävijät muistavat sen, iloitsee Meri-Teijo Golf Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tommy Skogster.

Salmivaara on tehnyt taidetta koko ikänsä, muun muassa grafiikkaa, maalauksia ja keramiikkaa. Tämä on hänen ensimmäinen muraalinsa.

– Sen tekeminen oli mielenkiintoinen prosessi, hän kertoo.

Aila Salmivaara päätyi muraalin tekijäksi, sillä hän kuuluu Meri-Teijo Golf ry:n jäseniin.

Salmivaara on harrastanut golfia 1990-luvun alusta alkaen. Hän jäi eläkkeelle Espoon Matinkylän koulun kuvataidelehtorin virasta vuonna 1998, minkä jälkeen hän muutti miehensä Jarkko Salmivaaran kanssa Espoosta Teijolle. Golf vaikutti myös uuden kotipaikan valintaan.

– Yksi syy muuttoomme oli meri, sillä olemme purjehtijoita, ja toinen syy oli golf, Jarkko Salmivaara kiteyttää.

Meri-Teijo Golfissa uusittiin kaksi kesää sitten terassi, ja klubirakennuksen edustaa on muutenkin uudistettu. Samalla syntyi ajatus kärrytelineen taakse tulevasta muraalista. Ideaa tuli ehdottamaan juuri puttaamassa olevalle Aila Salmivaaralle seuran aktiivinen jäsen Kaija Kiviharju.

– Ajattelin, että ilman muuta. Ja kun menin kotiin hahmottelemaan, kahden tunnin päästä minulla oli suunnitelma valmiina, Salmivaara kertoo.

Aila Salmivaara toteutti muraalin yhdessä miehensä kanssa betonin maalaamiseen tarkoitetulla, vesiohenteisella uretaanimaalilla. Jarkko Salmivaara teki pohjatyöt ja Aila Salmivaara maalasi itse teoksen. Pariskunta vietti työn parissa noin 60 tuntia.

Teos tuli valmiiksi maanantaina, ja jo nyt golfkentän kävijät ovat pohtineet, keitä muraalissa esiintyvät pelaajat ovat. Erilaisia arveluja on esitetty tunnetuistakin nimistä, mutta kaikki ne ovat vääriä, sillä:

– Maalauksen henkilöillä ei ole esikuvia todellisuudessa, taiteilija myöntää.

Eräs toinen viittaus todellisuuteen maalauksesta kylläkin löytyy.

– Maalaukseen kätkeytyy pieni kettu, joka nähdään usein golfkentällä, Aila Salmivaara paljastaa.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments